Τεχνολογια - Επιστημη

Σε πρωτοπόρους κρυπτογράφους το «Βραβείο Τούρινγκ»

Για την ελευθερία του διαδικτύου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122161-273779.jpg

Οι κ. Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν, Αμερικανοί και πρωτοπόροι της κρυπτογράφησης, κέρδισαν το φετινό «Βραβείο Τούρινγκ», που συνοδεύεται από 1 εκ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM).

Ο 71χρονος κ. Ντίφι, επικεφαλής του τομέα κυβερνο-ασφάλειας στη «Sun Microsystems», και ο 70χρονος κ. Χέλμαν, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου «Στάνφορντ» της Καλιφόρνια, συνεργάζονταν στενά από το 1976 δημιουργώντας κρυπτογράφηση χρηστική για τον καθένα και όχι μόνο από τις κυβερνήσεις. Έτσι, οι απλοί χρήστες −εταιρίες και πολίτες− απέκτησαν έλεγχο πάνω στις διακινούμενες πληροφορίες στο αρχικό διαδίκτυο και, στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ο ανοιχτός Παγκόσμιος Ιστός.

Από τότε οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες τους προσπαθούν να περιορίσουν αυτή την αυτονομία, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και του αγώνα κατά του τρομοκρατών ή του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά οι δυο βραβευμένοι δήλωσαν ότι ο έλεγχος από τις κυβερνήσεις πάνω στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για όλους. Εξάλλου και οι δύο υποστηρίζουν την «Apple» στη διαμάχη της με το FBI.

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας μεγάλος Βρετανός μαθηματικός, πρωτοπόρος των υπολογιστικών συστημάτων. Το βραβείο που έχει το όνομά του, το λεγόμενο και «Νόμπελ Πληροφορικής», χρηματοδοτείται κυρίως από τη «Google».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.