Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί φοβόμαστε τις αράχνες;

Είναι στο DNA μας, λένε οι επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93309-187678.jpg

Η αραχνοφοβία είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στους κυριακάτικους Times. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι αράχνες ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους και ως εκ τούτου ο φόβος αυτού του είδους πέρασε στο γενετικό υλικό των ανθρώπων.

Ειδικότερα στην Αφρική εκεί που συναντάμε τα πρώτα στάδια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους όσες φυλές είχαν αναπτύξει τη δυνατότητα να εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν τις αράχνες επιβίωναν περισσότερα χρόνια. «Δηλητηριώδεις αράχνες ζούσαν στην Αφρική πολύ πριν από την εμφάνιση των ανθρωποειδών και όλα τα είδη αυτών των αραχνών συνυπήρχαν για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια», εξηγεί ο καθηγητής Τζόσουα Νιου. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχή, απρόβλεπτο και σημαντικό κίνδυνο από τις αράχνες. Ακόμα κι όταν το δάγκωμα της αράχνης δεν ήταν θανατηφόρο, μπορούσε να αφήσει τον άνθρωπο παράλυτο για μέρες έως εβδομάδες και επομένως ευάλωτο σε αναρίθμητους κινδύνους», συμπληρώνει ο καθηγητής. Στο πλαίσιο της έρευνας 252 άτομα είδαν φωτογραφίες αντικειμένων και ειδών που προκαλούν το φόβο. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα αντέδρασε ενστικτωδώς με φόβο στην εικόνα της αράχνης σε σχέση με άλλα αντικείμενα φοβίας, όπως οι βελόνες, οι κατσαρίδες, τα φίδια, κ.ά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεωρίες για εξήγηση της αραχνοφοβίας. Σε έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας του Πλίμουθ διαπιστώθηκε ότι αυτό που τρομάζει τον άνθρωπο στην αράχνη είναι το σχήμα των ποδιών της, τα σκούρα χρώματά της και οι απρόβλεπτες κινήσεις της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ