1821 Digital Gallery
Ασύρματη ασφάλεια
ΤΕΥΧΟΣ 236

Ασύρματη ασφάλεια

Η φούσκα των ασύρματων δικτύων

Τόσα τεύχη τώρα, σας βασανίζω με lifestyle ιστορίες από την τεχνολογία. Γυαλιστερά λάπτοπ, σούπερ ντούπερ έξυπνο ντιζάιν, λύσεις για όλα τα προβλήματά σας. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Τα ίδια δεν έλεγαν ο κ. Αλογοσκούφης και οι φίλοι του από το LSE για την οικονομία που μας υπόσχονταν; Μεγάλα αυτοκίνητα, ακόμα πιο μεγάλα σπίτια, χρηματιστήριο για τους φτωχούς, και όλα θα τα φροντίσει η αγορά. Όταν φυσικά αυτές οι φαντασιώσεις συγκρουστούν με την πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι η οικονομική μιζέρια που βιώνουμε ήδη και θα βιώνουμε για τα επόμενα χρόνια. Τι συμβαίνει όμως όταν η πραγματικότητα συγκρούεται με τις φαντασιώσεις που πουλάνε οι κατασκευαστές στους καταναλωτές τεχνολογίας;

Ευτυχώς, λιγότερο σημαντικά πράγματα ακόμα. Η σημερινή στήλη θα είναι στους περισσότερους γνώριμη. Ταλαιπωρία και ορολογία που δεν θα θέλατε ποτέ να ακούσετε, αλλά αναγκάζεστε. Διότι τελικά δεν χρειάζεσαι μόνο ένα κουμπάκι για να συνδεθείς ασύρματα με το δίκτυό σου. Τουλάχιστον όχι εάν δεν θέλεις να μοιράζεις το ίντερνετ, τον εκτυπωτή και τα κοινά αρχεία σου με όλη τη γειτονιά.

Έχω κάμποσες φορές γκρινιάξει για το πόσο ξέφραγο αμπέλι είναι τα ασύρματα δίκτυα που βάζουν οι περισσότεροι σπίτια τους. Και δυστυχώς δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους ίδιους μόνο. Πριν από 5 χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κλείδωμα WEP για να μην μπορεί να μπει η μισή Aθήνα στο δίκτυό τους. Οι εταιρείες που το είχαν βγάλει υπόσχονταν επαρκή ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι όλοι έδειχναν τις αδυναμίες του. Όταν έσπασε το κλείδωμα WEP, οι εταιρείες συνέχισαν το παραμύθι πως ο επίδοξος εισβολέας θα χρειαζόταν εβδομάδες για να μπει. Όταν οι εβδομάδες έγιναν μέρες από καινούργιες τεχνικές, οι κατασκευαστές ασύρματου εξοπλισμού μάς ελέησαν με ένα καινούργιο κλείδωμα, το WPA. Από τότε και μέχρι σήμερα προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί το πιο ασφαλές WPA. Πέρσι σας έλεγα ότι η μισή γειτονιά μου χρησιμοποιεί ακόμα WEP, παρά το γεγονός ότι πια ξεκλειδώνει σε 10 λεπτά από ένα 12χρονο με γυαλάκια που δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει με το χρόνο του.

Κι ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν πως το WEP δεν είναι λύση, πριν 3 βδομάδες ανακοινώθηκε ότι και η πιο συνηθισμένη μορφή του WPA είναι εξίσου ευάλωτη σε μια μορφή επίθεσης. Οι κατασκευαστές που τα έχουν κάνει θάλασσα 7 χρόνια τώρα, κάγχασαν πως το καινούργιο WPA2 είναι απρόσβλητο και καλό θα ήταν να το χρησιμοποιούμε. Πως όλα τα προηγούμενα κλειδώματα δεν ήταν παρά «προσωρινές» λύσεις. Τι λες, ρε μεγάλε.

Σχετικα
Apple: Έδωσε 100.000$ σε φοιτητή γιατί βρήκε κενό ασφαλείας
Apple: Έδωσε 100.000$ σε φοιτητή γιατί βρήκε κενό ασφαλείας

Αλλά νομίζω πως μέχρι εδώ έχετε καταλάβει το νόημα. Η βιομηχανία ασύρματου υλικού δεν έχει καταφέρει 7 χρόνια τώρα να φτιάξει ΕΝΑ ομοούσιο και σταθερό σύστημα ασφάλειας για τα ασύρματα δίκτυα, με αποτέλεσμα κάθε τόσο να μας προτείνει το καινούργιο «απρόσβλητο» κλείδωμα. Κι ύστερα γκρινιάζουμε στους καταναλωτές ότι επιλέγουν μη ασφαλείς λύσεις. Οι περισσότεροι που ξέρω έχουν υιοθετήσει απέναντι σε όλο αυτό το μπάχαλο μια αναχωρητική παραίτηση. Δηλαδή εάν είναι να διαβάζω 50 σελίδες για να έχω ασφαλές δίκτυο, τότε δεν πειράζει, ας μπαίνει η μισή γειτονία στο δίκτυό μου, να προσφέρουμε και στο συνάνθρωπο.

Πέρσι τέτοια εποχή διάβαζα μία έρευνα που ευαγγελιζόταν ότι τα ενσύρματα δίκτυα θα καταργηθούν και όλα θα γίνουν ασύρματα, διότι υποτίθεται, λέει, τα νέα ασύρματα πρωτόκολλα ξεπερνούν σε ταχύτητα (θεωρητικά πάντα) τα ενσύρματα δίκτυα. Σε μια συζήτηση για τη μη ασφάλεια που σου προσφέρει το WPA, κάποιος παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να φορτώσουμε τα ασύρματα άλλο, γιατί σχεδόν το 50% της πληροφορίας που διακινείται μέσα από αυτά έχει να κάνει με τη δικτύωση, την κωδικοποίηση και άλλες εσωτερικές λειτουργίες, κι όχι με πραγματική πληροφορία που στέλνουμε εμείς από τον υπολογιστή Α στον υπολογιστή Β. Με λίγα και απλά λόγια, πού πας, ρε καραμήτρο, που θέλεις να υποκαταστήσεις και την ενσύρματη δικτύωση;

Ακόμα και να έχεις όλη την καλή διάθεση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταφέρεις να συνδεθείς με κάθε ασύρματο δίκτυο που υπάρχει χωρίς να έχεις ένα μάνιουαλ δίπλα σου. Διότι, όπως και στην οικονομία, μπορεί να είσαι μούρη με το SUV σου, αλλά κάνεις το σκατό σου παξιμάδι κάθε φορά που πηγαίνεις στο βενζινάδικο.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5