Visual Browsing

Apollo 11, 50 χρόνια μετά: Τι απέγιναν οι σημαίες στην επιφάνεια της Σελήνης;

Apollo 11, 50 χρόνια μετά: Τι απέγιναν οι σημαίες στην επιφάνεια της Σελήνης;
Στις φωτογραφίες της NASA οι σημαίες θα «κυματίζουν» για πάντα, θυμίζοντας πως τον 20ό αιώνα ταξίδεψαν εκεί όπου καμμία σημαία δεν είχε πάει έως τότε
  • A-
  • A+
0
Apollo 11: Τι έχει συμβεί στις σημαίες που καρφώθηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης;

Γράφει ο Αλέξανδρος Θεολόγου

Η εικόνα του Buzz Aldrin να χαιρετά την αμερικανική σημαία στην Σελήνη παραμένει σύμβολο της κατάκτησης του Διαστήματος, παρά τα πενήντα χρόνια που πέρασαν από τότε. Παραλίγο όμως να μην ήταν η αστερόεσσα που θα κάρφωναν οι αστροναύτες στην σκονισμένη επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης. Οι ιθύνοντες της NASA συζητούσαν το ενδεχόμενο να μπει η σημαία των Ηνωμένων Εθνών, σκεπτόμενοι ότι η αμερικανική ίσως υποδήλωνε ότι οι ΗΠΑ… κατελάμβαναν την Σελήνη.

Μπορεί η αναμνηστική πλακέτα που άφησαν οι αστροναύτες να δήλωνε ότι «ήλθαν εν ειρήνη για όλη την Ανθρωπότητα» όμως ο Ψυχρός πόλεμος μαινόταν και οι Σοβιετικοί έπρεπε να καταλάβουν ποιος προηγείτο σε αυτήν την κούρσα. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι η σημαία που θα πήγαινε θα ήταν η αμερικανική.

Σχετικα
Apollo 11: Ο Δ. Σιμόπουλος ήταν στην εκτόξευση και διηγείται στην ATHENS VOICE
Apollo 11: Ο Δ. Σιμόπουλος ήταν στην εκτόξευση και διηγείται στην ATHENS VOICE

Μόλις τρείς μήνες πριν την πρώτη προσσελήνωση οι μηχανικοί άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα. Παρήγγειλαν από κυβερνητικό κατάλογο μια σημαία διαστάσεων 3 x 5 οδών (0,91 x 1,52 μ) από νάιλον με κόστος 5,50 δολάρια (σημερινή αξία περίπου 38 δολ.) συν έναν μεταλλικό σωληνωτό ιστό αξίας 75 δολαρίων (523 δολ. σημερινά) σχεδιασμένο να μπαίνει στον ρεγόλιθο, το σεληνιακό έδαφος. Ελλείψει ανέμου, μια τηλεσκοπικά πτυσσόμενη οριζόντια ράβδος θα κρατούσε την σημαία αναπεπταμένη.

Σχετικα
«Έξυπνο γάντι» αστροναυτών θα ελέγχει drones στον Άρη
«Έξυπνο γάντι» αστροναυτών θα ελέγχει drones στον Άρη

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν πού θα έβαζαν την σημαία στην Σεληνάκατο. Ο εσωτερικός χώρος ήταν γεμάτος, έτσι, οι μηχανικοί σχεδίασαν μια ειδική πυρίμαχη θήκη –για την προστασία της σημαίας από την θερμότητα του κινητήρα– που θα προσαρμοζόταν στην σκάλα του Lunar Module. Η σημαία και η αναμνηστική πλακέτα τοποθετήθηκαν στην Σεληνάκατο το πρωί της εκτόξευσης του Apollo 11, με το συγκρότημα ήδη στον πύραυλο-φορέα Saturn V.

Αν και οι Armstrong και Aldrin είχαν εξασκηθεί στο στήσιμο της σημαίας, όταν ήλθε η ώρα της αλήθειας δυσκολεύτηκαν να μπήξουν τον ιστό στην σεληνιακή επιφάνεια. Επίσης δυσκολεύτηκαν και στην ανάπτυξη της οριζόντιας ράβδου, κάτι που έδωσε στην σημαία την εικόνα ότι «κυματίζει» –ένα από τα αγαπημένα «επιχειρήματα» των θεωριών συνομωσίας που υποστηρίζουν ότι ο Άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ πόδι στην Σελήνη.

Τι απέγινε η ιστορική σημαία της πρώτης προσσελήνωσης; Την έριξαν κάτω τα καυσαέρια του ορόφου ανόδου της Σεληνακάτου «Αετός» καθώς αναχωρούσε για το ραντεβού με τον Collins στο Όχημα Διοίκησης που περίμενε σε τροχιά. Ο Aldrin την είδε να παρασύρεται από την δύναμη των καυσαερίων όμως ο Armstrong είχε προλάβει να την φωτογραφίσει πριν σωριαστεί για πάντα στην σεληνιακή σκόνη. Έκτοτε, οι αστροναύτες των επόμενων αποστολών φρόντιζαν να τοποθετούν την σημαία πιο μακριά από την Σεληνάκατο.

Αντίθετα με την πρώτη αστερόεσσα, οι σημαίες στα σημεία προσσελήνωσης των αποστολών Apollo 12, Apollo 16 και Apollo 17 στέκονται ακόμη εκεί. Δορυφορικές φωτογραφίες του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA τις έχουν εντοπίσει, αν και μετά από δεκαετίες έκθεσης στο διαστημικό κενό, τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίες (από 116,6o C την ημέρα στους –137,7ο C της σεληνιακής νύχτας) και την αφιλτράριστη ηλιακή ακτινοβολία, το πιθανότερο είναι να έχουν γίνει πια… άσπρες. Ομοίως πρέπει να ξεθώριασε και η πεσμένη σημαία του Apollo 11 στην Θάλασσα της Γαλήνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5