1821 Digital Gallery
5 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2018
TECHNO SURFING

5 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2018

Αυτά που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε, παίζουμε και σκεφτόμαστε

Κάθε χρόνο, το TIME φτιάχνει τη λίστα με τις 50 καλύτερες εφευρέσεις παγκοσμίως. Εφευρέσεις που κάνουν τον κόσμο πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο, πιο διασκεδαστικό. Εφευρέσεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε, παίζουμε και σκεφτόμαστε. Για να φτιάξουν τη λίστα οι υπεύθυνοι του TIME πήραν τη γνώμη από τους συντάκτες και τους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλο τον κόσμο αλλά δέχτηκαν και αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής. Στη συνέχεια, κάθε υποψηφιότητα αξιολογήθηκε βάσει παραγόντων, όπως η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η επιρροή, η φιλοδοξία και η αποτελεσματικότητα. Διάλεξα, με πολλή μεγάλη δυσκολία, 5 από αυτές τις καταπληκτικές εφευρέσεις που με εντυπωσίασαν αλλά και με συγκίνησαν.

Seabin - Ένας κάδος απορριμάτων για τη θάλασσα

Κάθε χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες παγκοσμίως 1,4 δισεκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών. Σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή, ρυπαίνουν τις παραλίες και καταλήγουν ξανά στο στομάχι μας μέσω των ψαριών που τρώμε. Ο στόχος του Seabin είναι να βοηθήσει στη συλλογή αυτών των σκουπιδιών. Επιπλέει σε λιμάνια και μαρίνες και με μια αντλία «ρουφάει» τα σκουπίδια δίνοντας πίσω το νερό καθαρό. Ένας τέτοιος κάδος μπορεί σε 1 χρόνο να μαζέψει 60.000 πλαστικές σακούλες, 35.700 πλαστικά ποτήρια, 16.500 πλαστικά μπουκάλια και 166.500 πλαστικά σκεύη μιας χρήσης.

The Seabin Project | In-Water Automated Marina Rubbish Collector

Σχετικα
NFTs: Τι είναι και πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
NFTs: Τι είναι και πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Semtive Nemoi Wind Turbine - Homemade αιολική ενέργεια

Όλοι μιλάνε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών τόσο για την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και για να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος. Η οικιακή παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο είναι μαζί μας εδώ και χρόνια αλλά αλλά τι γίνεται με τις άλλες μορφές «πράσινης» ενέργειας; Μόλις εγκατασταθεί σε ένα σπίτι το σύστημα Semtive Nemoi Wind Turbine παράγει ενέργεια από τον άνεμο. Πιλοτικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Semtive Nemoi Residential Wind Turbine

Σχετικα
H Microsoft εξαγοράζει την εταιρεία πίσω από το «Call of Duty»
H Microsoft εξαγοράζει την εταιρεία πίσω από το «Call of Duty»

Aira - On Demand μάτια για τους τυφλούς

Για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης ακόμα και οι πιο απλές δουλειές, όπως το να βάλουν πλυντήριο, είναι πρόκληση. Αλλά πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν μπορούσαν να «δανειστούν» τα μάτια ενός συνανθρώπου τους; Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το Aira, μια συνδρομητική υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χιλιάδες χρήστες της να στείλουν βίντεο «ζωντανά» από τον περιβάλλοντα χώρο τους χρησιμοποιώντας είτε ένα smartphone είτε τα ειδικά γυαλιά. Οι υπάλληλοι της Aira είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και μπορούν να τους απαντήσουν σε ερωτήσεις ή να τους καθοδηγήσουν. Ο Greg Stilson, διευθυντής στην Aira (ο οποίος είναι ο ίδιος τυφλός), πριν συμφωνήσει να δουλέψει για την εταιρεία χρησιμοποίησε την υπηρεσία για ένα ολόκληρο χρόνο για να κινείται μέσα στα αεροδρόμια. «Ήταν η πιο χαλαρή χρονιά της ζωής μου», λέει.

Aira is a Community

Zipline - Τα drones που σώζουν ζωές

Το 2016, η Zipline έγραψε ιστορία ξεκινώντας την πρώτη υπηρεσία delivery με drone στη Ρουάντα, επιταχύνοντας την παράδοση φιαλών αίματος και ιατρικών προμηθειών ζωτικής σημασίας σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη. Τα απομακρυσμένα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονταν πολλές ώρες για να παραλάβουν το αίμα για τους ασθενείς τους. Τώρα το αίμα παραδίδεται σε αυτά σε λιγότερο από 30 λεπτά. Φέτος, η startup από την Καλιφόρνια βελτίωσε τα σκάφη της και μπορεί να μεταφέρει δέματα βάρους μέχρι και 1,75 κιλών με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα και για μια διαδρομή 160 χιλιομέτρων. Έγινε έτσι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εταιρεία διανομής με drones στον κόσμο. Η Zipline κάνει πλέον 500 παραδόσεις ημερησίως, από τις 50 που έκανε μέχρι πρόσφατα. Και ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί αγροτικές κοινότητες στην Αφρική οι φιλοδοξίες της επεκτείνονται. Η Zipline ξεκίνησε τις δοκιμές για την επείγουσα παράδοση ιατρικών υλικών και στις ΗΠΑ. Θα ξεκινήσει κανονικά δουλειά στη Βόρεια Καρολίνα στις αρχές του επόμενου έτους.

Zipline

ICON - Εκτυπωτές στην υπηρεσία των αστέγων

Η startup ICON έγινε πρωτοσέλιδο φέτος όταν κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα σπίτι 32 τετραγωνικών μέτρων σε μόλις 48 ώρες. Το όπλο της είναι ο 3D εκτυπωτής Vulcan, ένα πρωτοποριακό μηχάνημα που κατασκευάζει με σκυρόδεμα τη βασική δομή του σπιτιού – με πολύ μικρότερο κόστος τόσο σε υλικά αλλά και σε εργασία έναντι των παραδοσιακών μεθόδων. Η ICON, η οποία χρειάστηκε 9 μήνες για την ανάπτυξη του Vulcan, μάζεψε 9 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον κεφάλαια για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του. Επιδιώκει έτσι να «εκτυπώσει» σπίτι 180 τετραγωνικών μέτρων σε λιγότερο από 24 ώρες. Η ICON συνεργάζεται με την New Story, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, για να φέρει το Vulcan σε χώρες που χρειάζονται φθηνές αλλά ανθεκτικές λύσεις στέγασης. Ο CEO της εταιρείας Jason Ballard οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο να μπορούν όλοι να έχουν σπίτι.

3-D printers could revolutionize home construction

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5