Ταξιδια

Roadtrip: Στο δρόμο, με το κρεβάτι σου

Στοίχημα ότι έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν να ταξιδεύεις έτσι

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99138-198362.jpg

Μπορεί να μην έχει τον τυχοδιωκτισμό του Kerouac ούτε καν το ρομαντισμό ενός μποέμ ρόκερ που διασχίζει τις χώρες με το βαν του.. αλλά η εμπειρία ενός roadtrip με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι το ίδιο φευγάτη.

Συνήθως οι πινακίδες είναι ξένες, έχουν σχάρα με ποδήλατα και κινούνται σε ακτογραμμές της ηπειρωτικής Ελλάδας με χαμηλή ταχύτητα. Όσο εκείνοι οδηγούν μπροστά σου και απολαμβάνουν την πορεία αργά, με βλέμμα ταξιδιάρικο, εσύ θα τους προσπεράσεις και 90% θα τους κοιτάξεις. Ξένοι. Στοίχημα ότι έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν να ταξιδεύεις έτσι.

Δεν είναι απλώς ένα roadtrip. Πίσω από τα ταξίδια με αυτοκινούμενο υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία που παρασύρει σε διαδρομές κατά μήκος του Ρήνου ή σε Εθνικούς Δρυμούς, σε περιοχές και χωριά εκτός τουριστικού χάρτη και συνδέεται λίγο με τη νομαδική ζωή. Δημοφιλές στους ευρωπαίους από παλιά, έκανε τις προσφερόμενες υπηρεσίες να θέσουν ψηλά τον πήχη ώστε αγοραστές και ενοικιαστές να μπορούν, μέσα από μια πληθώρα από πλατφόρμες, να διαλέγουν ειδικά campsites, εκπτώσεις και υπηρεσίες αξιολογώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι campervaners, όπως λέγονται, με τη σειρά τους εμπλουτίζουν την πληροφορία σε forum, οργανώνουν ομαδικά ταξίδια και έχουν πάντα μια ωραία ιστορία να πουν. Όπως εκείνη του Paul Hart που, λόγω δουλειάς, έχει μεταφέρει το γραφείο του στο αυτοκινούμενό του και ξέρει πού έχει τα καλύτερα μέρη επιδιόρθωσης αυτοκινούμενου στον κόσμο.

Πάντως στην Ελλάδα, είτε λόγω νοοτροπίας είτε λόγω των δύσκολων συνόρων, το ταξίδι με αυτοκινούμενο δεν είναι ψηλά στις ταξιδιωτικές απόπειρες, και αυτές οι λίγες που γίνονται δείχνουν προς τη λίμνη Πλαστήρα και την Κερκίνη. Αντίθετα οι ξένοι επισκέπτες επιλέγουν τις ελληνικές διαδρομές, πράγμα που επιβεβαιώνουν οι εγχώριες εταιρίες ενοικίασης με τις κρατήσεις της σεζόν κλεισμένες από πολύ νωρίς. Στη λίστα των ξένων campervaners είναι οι προορισμοί της Ηπείρου και της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Τα χρηστικά

Συμφέρει όμως; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Με το φαγητό και τη διαμονή εξασφαλισμένα μένει να μετρήσεις τα διόδια και αποστάσεις. Γενικότερα η τιμή ενοικίασης ξεπερνά τα €100 την ημέρα σε low season, αλλά έτσι και αλλιώς, το αυτοκινούμενο, δεν προτείνεται ως φτηνός τρόπος ταξιδιού αλλά ως διαφορετικός, με την προϋπόθεση να κάνεις και ένα μπάρμπεκιου.

Αν σχεδιάζεις να πας σε άλλη χώρα θέλει ψάξιμο. Πρώτα απ’ όλα να δεις αν συμφέρει να νοικιάσεις από εδώ ή από τον προορισμό σου τις τιμές και τους περιορισμούς χιλιομέτρων που αλλάζουν όταν πρόκειται για πολυήμερο πακέτο, αν επιτρέπεται να σταματάς όπου θες ή όχι. Ο πιο ξεκούραστος τρόπος είναι να αναλάβει τα πάντα μια εταιρία εδώ και το αυτοκινούμενο να σε περιμένει στο αεροδρόμιο του προορισμού σου. Συνήθως όλες έχουν συνεργασίες με αντίστοιχες του εξωτερικού και αναλόγως την χώρα ισχύουν συγκεκριμένες νομοθεσίες και υποχρεώσεις για τις οποίες θα σε ενημερωθείς.

Για αρχή όμως ίσως θα ήταν καλύτερα να «επιμείνεις ελληνικά» διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους υπεύθυνους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Ανδαλουσία, δαλματικές ακτές, αλπικά χωριά και κυανή ακτή είναι από τις πιο προσφιλείς διαδρομές για τον πρωτάρη, στις οποίες ολοένα προστίθενται και βαλκανικές.

Επίσης, δεν χρειάζεται ειδικό δίπλωμα ή ιδιαίτερες δεξιότητες. Με μερικά test drive θα του πάρεις τον αέρα. Αρκεί να μην μπερδέψεις όλα αυτά τα κουμπάκια που έχουν τα σύγχρονα αυτοκινούμενα. Τα υπόλοιπα είναι απλά, και, αν και ελαφρώς χρονοβόρα είναι ωστόσο ένα σημαντικό και ενδιαφέρον κομμάτι του ταξιδιού. Οι χάρτες που θα σε προμηθεύσουν οι εταιρίες ενοικίασης, πέρα από τη διαδρομή, έχουν όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς και με λίγη μελέτη στο route-planner του viamichelin.com η δική σου διαδρομή –με υπολογισμένα τα διόδια και τα καύσιμα– είναι έτοιμη.

Και έτσι για λίγη έμπνευση δες το «L’ Ultimo Bacio» του Νάνι Μορέττι.

Προτάσεις για ενοικίαση: camperclub.gr, motorhomes.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ