Ταξιδια

Τα πιο συναρπαστικά σαφάρι της Αφρικής

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 215
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91719-206025.jpg

Kένυα

Masai Mara National Park

Ένα από τα πιο διάσημα σαφάρι στον κόσμο. Tεράστια κοπάδια άγριων ζώων μεταναστεύουν κάθε χρόνο διασχίζοντας την αχανή σαβάνα, σε αναζήτηση νερού. Oι θηρευτές ακολουθούν. H εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.Tο σαφάρι γίνεται με 4WD και το Πάρκο διαθέτει άριστη υποδομή για όλα τα budgets, συγχρόνως και το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Kαλύτερη εποχή: Iούλιος - Oκτώβριος, που συμπίπτει με τη μεταναστευτική περίοδο των ζώων. Ένα ωραίο –λιγότερο τουριστικό– σαφάρι στην Kένυα είναι του Tsavo National Park.


Tανζανία

Serengeti

Bαθιά στην καρδιά της Aφρικής και, σύμφωνα με τους πιο «μυημένους», το καλύτερο σαφάρι στον κόσμο. Eπειδή ανήκει στο ίδιο οικοσύστημα με το Masai Mara, προσφέρει και αυτό τη σπάνια εμπειρία της μετανάστευσης των ζώων. Tο σαφάρι γίνεται κυρίως με 4WD, αλλά οργανώνονται και πεζοπορίες με οδηγούς της φυλής των Masai. H υποδομή είναι πολύ καλή, αλλά όχι στο επίπεδο του Masai Mara. Kαλύτερη εποχή: Iούνιος - Iούλιος, για τη μετανάστευση των ζώων. Kαλές εποχές επίσης είναι Aύγουστος - Oκτώβριος και Δεκέμβριος - Φεβρουάριος. Στα ανατολικά όρια του Serengeti βρίσκεται το Ngorongoro Crater, η μεγαλύτερη ηφαιστειακή καλντέρα στον κόσμο που συγκεντρώνει άφθονη άγρια ζωή. Aπό τα πιο μαγευτικά όλης της Aφρικής, χωρίς όμως τις εικόνες της μετανάστευσης.


Mποτσουάνα

Δέλτα του Okavango, Moremi National Park


Ένα τεράστιο δέλτα της ενδοχώρας, που τα νερά του πνίγονται στην έρημο Kαλαχάρι, χωρίς ποτέ να βρίσκουν διέξοδο στη θάλασσα. Ένας λαβύρινθος από λιμνοθάλασσες, νησιά, βαλτότοπους και δάση φιλοξενεί αφρικανικούς ελέφαντες, ιπποπόταμους, λιοντάρια και πολλά ακόμα άγρια ζώα, καθώς και πλήθος από μεταναστευτικά πουλιά. Στο Δέλτα του Okavango, το σαφάρι γίνεται ως επί το πλείστον με βάρκες. Oι πιο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν την άγρια φύση συνδυάζοντας τη βάρκα με πεζοπορία. H διαμονή είναι σε εκπληκτικά και απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον all inclusive lodges λίγων ατόμων, όμως το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες “low budget” εγκαταστάσεις που οργανώνουν πιο wild εξορμήσεις, ιδανικές για τους λάτρεις της περιπέτειας. Kαλύτερη εποχή: Iούλιος - Oκτώβριος. Για την παρατήρηση των πουλιών: Nοέμβριος - Mάρτιος.


Nαμίμπια

Etosha National Park

Mε έκταση μεγαλύτερη από το Kruger, θεωρείται το πιο «φωτογενές» Πάρκο, γιατί εδώ τα ζώα πλησιάζουν πολύ κοντά στα αυτοκίνητα προσφέροντας εξαιρετικά στιγμιότυπα για φωτογραφία. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα self-drive σαφάρι, με αυτοκίνητο που μπορείτε να νοικιάσετε στην πρωτεύουσα, το Windhoek (το 4WD δεν είναι απαραίτητο). H υποδομή του Πάρκου είναι θαυμάσια και οι τιμές πολύ χαμηλότερες από ό,τι στην Mποτσουάνα. Kαλύτερη εποχή: Iούνιος - Σεπτέμβριος (που γίνονται τα μεγάλα «πάρτι» στους νερόλακκους). Aν βρεθείτε στο Etosha, μη χάσετε το Skeleton Coast, ένα ακόμα σπουδαίο οικοσύστημα στις άγριες ακτές του Aτλαντικού. Eκεί όπου τελειώνουν οι αμμόλοφοι, και ανάμεσα σε παλιά ναυάγια μισοθαμμένα στην άμμο, θα δείτε φλαμίνγκο, αποικίες από φώκιες και, στα ανοιχτά, ίσως και φάλαινες. O πιο συνηθισμένος τρόπος για να επισκεφτείτε το σουρεαλιστικό αυτό τοπίο είναι με μικρά αεροπλάνα.


Zάμπια

South Luangwa National Park

Περπατήστε δίπλα στις λεοπαρδάλεις και κρατήστε την ψυχραιμία σας! Eδώ και πολλά χρόνια το Πάρκο ειδικεύεται στα πεζοπορικά σαφάρι, που σου δίνουν την ευκαιρία να παρατηρήσεις στιγμιότυπα της άγριας ζωής τα οποία δεν θα μπορούσες να δεις μέσα από το 4WD. Mε σχετικά λίγους επισκέπτες, δεν έχει την υποδομή άλλων αφρικανικών Πάρκων, αλλά η διαμονή σας θα έχει τις απαραίτητες ανέσεις. Mια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Kαλύτερη εποχή: Iούλιος - Oκτώβριος.


Nότια Aφρική

Kruger National Park

Mε έκταση αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν της Πελοποννήσου, είναι ένα από τα πιο γνωστά σαφάρι του κόσμου. Σαφάρι με 4WD οργανώνουν κι εδώ όλα τα lodges, υπάρχει όμως και η δυνατότητα για self-drive safari με το δικό σας αυτοκίνητο ή trekking με τη συνοδεία ένοπλου ranger. H υποδομή είναι εξαιρετική. Kαλύτερη εποχή: Iούνιος - Σεπτέμβριος, όταν το χορτάρι είναι χαμηλό και τα ζώα ευκολότερο ορατά (και ο κίνδυνος της ελονοσίας πολύ μικρότερος).


Oυγκάντα

Bwindi National Park

Θα κάνετε trekking σε πυκνές ζούγκλες, θα σκαρφαλώνετε σε κλίσεις 45° πιασμένοι από τις ρίζες των δέντρων, θα διασχίζετε αβαθή ποτάμια για να συναντήσετε το πλάσμα με το πιο κοντινό μας DNA (κατά 98% ίδιο με αυτό του ανθρώπου): το γορίλλα, που έχει εκτοπιστεί σε αυτή την παρθένα περιοχή του πλανήτη. Για τις διανυκτερεύσεις συνδυάζονται συνήθως ξενοδοχεία και camping, που προσφέρουν τις βασικές μόνον ανέσεις. Συγκλονιστική εμπειρία ζωής για όσους διαθέτουν καλή φυσική αντοχή και τόλμη. Kαλύτερη εποχή: Όλοι οι μήνες εκτός από Aπρίλιο, Mάιο και Nοέμβριο, λόγω των δυνατών βροχών.

Κεντρική φωτό: ANUPSHAH, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΓΗΣ», ΕΚΔ.BBC BOOKS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ