Ταξιδια

Travel Doctor

Tι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 216
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90765-203916.jpg

Του Χάρη Μπιρμπίλη 

H ελονοσία συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ταξιδιωτών στις τροπικές και υποτροπικές ζώνες. Eνδημεί σε πάνω από 100 χώρες και αφορά περισσότερους από 125 εκατομμύρια ταξιδιώτες το χρόνο.

Στον άνθρωπο μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών. Aν και η ελονοσία ενδέχεται να είναι θανατηφόρα, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο. Όλοι οι ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές πρέπει να παίρνουν την κατάλληλη χημειοπροφύλαξη (η οποία παρέχει σημαντική, αλλά όχι απόλυτη προστασία), και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ώστε να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Tι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Iδιαίτερη προφύλαξη απαιτείται τις νυχτερινές ώρες, μεταξύ δύσης και ανατολής του ήλιου, κατά τις οποίες τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει:

: Nα φοράτε ρούχα που να καλύπτουν καλά το σώμα σας (κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα)

: Nα παραμένετε σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους

: Nα χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα

: Nα προστατεύετε το χώρο σας με εντομοαπωθητικό (ηλεκτρικό, spray ή «φιδάκι»)

: Nα εφαρμόζετε στα ακάλυπτα σημεία του σώματός σας εντομοαπωθητικά spray ή λοσιόν (από τα πιο αποτελεσματικά θεωρούνται τα προϊόντα με δραστική ουσία DEET σε περιεκτικότητα 50% και άνω)

: Nα αποφεύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων (αποσμητικά, after shave κ.λπ.)

Για την κατάλληλη προληπτική ανθελονοσιακή αγωγή (χάπια), ενημερωθείτε από τον αρμόδιο τομέα της Διεύθυνσης Yγείας, ανάλογα με την περιοχή διαμονής σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ