Ταξιδια

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν ξανά τις ακτές τους

Οι ΗΠΑ έχουν παραλίες για όλα τα γούστα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Miami Beach, Φλόριντα
Miami Beach, Φλόριντα © Marc Fanelli-Isla / Unsplash

ΗΠΑ: Οι δημοφιλείς παραλίες στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού

Οι παραλίες της Μεσογείου θεωρούνται οι ωραιότερες στον κόσμο. Κι όσοι κάνουν εξωτικά ταξίδια το επιβεβαιώνουν: τα τροπικά τοπία είναι εντυπωσιακά, αλλά η ποιότητα των υδάτων και η γενική εμπειρία της πλαζ δεν είναι στο ύψος της Μεσογείου. Συχνά, οι άνεμοι, η λάσπη του βυθού και η θερμοκρασία στον ωκεανό δεν ευνοούν τις απολαύσεις τω ν διακοπών.  Ωστόσο, καθώς υπάρχει ένας μύθος που υποτιμά την ομορφιά των ακτών στην Αμερική και στη βόρεια Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας πολιτικής περιορισμού των τουριστικών πτήσεων και αποφυγής των τουριστικών παγίδων της Μεσογείου, πολλοί Αμερικανοί ανακαλύπτουν ξανά τις δικές τους ακτές. Η «επανακάλυψη» σημαίνει επίσης ανανέωση των υποδομών: τα περισσότερα αμερικανικά θέρετρα φαίνονται σήμερα παλιομοδίτικα κι αυτό ίσως είναι ένα από τα στοιχεία της γοητείας τους.

Pfeiffer Beach, Καλιφόρνια
Pfeiffer Beach, Καλιφόρνια © Ashish Kedia / Unsplash

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τουριστικές παγίδες σαν τις αμερικανικές: θεσπέσια θαλάσσια τοπία έχουν καταντήσει τσίρκο· λιπαρά πλήθη, κακοφωνία, πλαστικά παιχνίδια, θορυβώδεις πωλητές χοτ-ντογκ, παιδάκια που τσιρίζουν, θεόρατοι παιχνιδότοποι —και ταλαίπωροι παραθεριστές που αναζητούν μισό τετραγωνικό μέτρο για να απλώσουν την πετσέτα τους. Αλλά, οι ΗΠΑ έχουν παραλίες για όλα τα γούστα: ακόμα και εκείνες του Νιου Τζέρζυ, ακόμα και οι ακρολιμνιές  στα πιο απίθανα μέρη, όπως το Μίσιγκαν, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Έτσι, όποιος δεν μπορεί να πετάξει στο Μεξικό ή να πάει ακόμα μακρύτερα, στην Ευρώπη, μπορεί να περιοριστεί, λόγου χάρη, στο Asbury Park, στο Νιου Τζέρζυ. Το Asbury Park είναι γνωστό ως πατρίδα και σημείο αναφοράς του Bruce Springsteen: πρόκειται για τουριστικό προορισμό των φτωχών οικογενειών ο οποίος προσφέρει λούνα παρκ και άφθονη junk food. Ωστόσο, η αμμώδης παραλία, αν και συνηθισμένη σε αυτά τα μέρη του Ατλαντικού, είναι θρυλική: είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε μια ολόκληρη μουσική σκηνή κι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει πολύ διαφορετικά πράγματα. Μερικά από αυτά είναι τα beach bars, τα φλιπεράκια (κάπως vintage), οι πίτσες και γενικά η street food. To Αsbury Park είναι ένα μεσατλαντικό σκηνικό με ροκ εν ρολ δονήσεις.

Λίγο νοτιότερα, στη Βόρεια Καρολίνα, υπάρχει μια τριάδα παραλιακών πόλεων με αλλόκοτα ονόματα: Nags Head, Kill Devil Hills και Kitty Hawk. Σ’ αυτά τα θέρετρα, ένα τοπίο με αμμόλοφους, συρρέουν οι σέρφερ της Ανατολικής Ακτής, μαζί με τους λάτρεις των ανεμόπτερων και του καγιάκ: το Kitty Hawk το διασχίζουν κανάλια. H μορφολογία της περιοχής, αν και την περιφρονούν οι Ευρωπαίοι που υπερηφανεύονται για τα παράλια χωριά τους, περιλαμβάνει 1.400 στρέμματα παρθένου δάσους.  Το Ocean City του Μέριλαντ έχει παρόμοια όψη, αλλά, πράγματι, στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κατακλύζεται από ορδές λουομένων — κι αυτό παρότι το νερό του ωκεανού είναι συνήθως αρκετά κρύο.

Surfside Beach, Τέξας
Surfside Beach, Τέξας © Terry Jaskiw / Unsplash

Στην ακτή του Ειρηνικού, η Cannon Beach στο Όρεγκον είναι το αστέρι των καρτ-ποστάλ με εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα: ο ήλιος δεν δύει μόνο στη Σαντορίνη. Στον Νότο, στο Νησί Άννα Μαρία της Φλόριντα —στη βορειότερη από τις τρεις φιλόξενες παραλιακές πόλεις σε ένα νησί μήκους 15 χλμ— η αρχιτεκτονική και τα παγωτατζίδικα θυμίζουν περασμένες εποχές κι όλα κινούνται αργά. Η λευκή άμμος, τα δελφίνια, η μαγευτική θέα στον κόλπο της Τάμπα και η εμβληματική γέφυρα Sunshine Skyway συνθέτουν την εξωτική ατμόσφαιρα. Ακόμα πιο εξωτική είναι η Haleiwa στη Χαβάη: ιδιαίτερα, το καταφύγιο των θαλάσσιων χελωνών, η περίφημη για τους ντόπιους Sunset Beach. Τα νησιά των ΗΠΑ είναι όλα «εξωτικά»: τα Κeys ανοιχτά της Φλόριντα ή το Tybee στην πολιτεία της Τζόρτζια —μόλις 30 λεπτά από το ιστορικό κέντρο της Σαβάννα— έχουν τροπικό κλίμα και ζεστά νερά λόγω του Ρεύματος του Κόλπου, που ζεσταίνει τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης προτού διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το θαλασσινό νερό στο Ocean Springs, στην πολιτεία του Μισισιπή, καθώς και σε ολόκληρη η ακτή της Αλαμπάμα στον Κόλπο του Μεξικού έχει θερμοκρασία μπανιέρας. Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι παραλίες έχουν γίνει αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης σε ακραίο βαθμό —ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει γωνιές ηρεμίας και μοναξιάς. Το μήκος των ακτών στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 153.000 χιλιόμετρα: μερικές από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής είναι παραθαλάσσιες —η Daytona Beach (Φλόριντα), η Myrtle Beach (Νότια Καρολίνα), το Jacksonville (Φλόριντα)— ενώ οικισμοί σαν το Cape Cod και νησιά σαν το Nantucket στη Μασαχουσέτη θεωρούνται από τα πιο επίζηλα μέρη στον κόσμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ