Ταξιδια

Η Σχοινούσα της Σίας Κοσιώνη

«Ξέρει να σου αποκαλύπτεται λίγο λίγο χωρίς να σου χαρίζεται»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 880
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σία Κοσιώνη.

Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη γράφει για τη δική της Σχοινούσα 

Αυτή η τόση δα πετρούλα έχει τον τρόπο να σε υποδέχεται µε µια µεγάλη αγκαλιά. Ένα µικρό άνυδρο βραχάκι µέσα στο απέραντο γαλάζιο, και ξέρει να σου αποκαλύπτεται λίγο λίγο χωρίς να σου χαρίζεται.

Ορµητήριο για τις πιο όµορφες θαλασσινές βόλτες στις µικρές ανατολικές Κυκλάδες, αλλά και προορισµός µε τις λίγες πλην όµως µοναδικές του παραλίες, τις ήρεµες και οικογενειακές και τις ερηµικές, απόµακρες κι απόκοσµες. Η Χώρα σε κερδίζει αµέσως. Ένα µέρος µικρό στο οποίο όµως δεν στενεύεσαι. Δυο δρόµοι όλοι κι όλοι που σου ξαναµαθαίνουν ότι δεν χρειάζεσαι πολλά για να περνάς καλά. Σου θυµίζουν τι θα πει ξεγνοιασιά και ελευθερία. Είναι εκεί που τα παιδιά παίζουν ξυπόλητα. Μπάλα, κυνηγητό και κρυφτό. Εκεί που ξεχνάς να κοιτάς κάθε 3 δευτερόλεπτα αν είναι καλά. Που µπορείς να είσαι όπως θες και να µη σε κοιτάει κανείς. Όλα εδώ είναι σεµνά. Τίποτα δεν φωνάζει. Ο τουρισµός τόσος όσος. Όσος χωράει στα µετρηµένα καταλύµατα του νησιού. Ο ορισµός της ήπιας ανάπτυξης.

Κεφάλαιο φαγητό. Πολύ σηµαντικό. Το φαγητό εδώ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Φυσικά η παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα, φρέσκο ψάρι, φάβα σαν θεία κρέµα, αρνί ταλιάτα και τεράστια ποικιλία ωµών. Δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι αυτό το τόσο δα νησάκι είναι ο απόλυτος γαστριµαργικός προορισµός. Και του αξίζει γιατί οι άνθρωποί του φανερά το έχουν δουλέψει το θέµα πολύ.

Την αγάπησα τελικά τη Σχοινούσα. Επειδή δεν λέει ψέµατα. Λέει την αλήθεια ωµή, χωρίς φτιασίδια και γαρνιτούρες. Γιατί ποτέ δεν περίµενα ένας τόσο µικρός τόπος να σου χαρίζει τόσο µεγάλα δώρα. Ελευθερία, ασφάλεια, ανεµελιά, ισορροπία, αυθεντική χαρά. Κυρίως η διαπίστωση ότι όλα τα σηµαντικά βρίσκονται στα απλά.

Και πάνω από όλα θα είναι για πάντα ο τόπος που το παιδί µου µε παρακάλεσε µε δάκρυα στα µάτια να απαγορεύσω στον ήλιο να δύσει. «Κράτα τον, µαµά» µου είπε µπροστά στη λαχτάρα του να µην τελειώσει η µέρα ποτέ. Τον ήλιο δεν µπόρεσα να τον κρατήσω. Θα κρατήσω τον λόγο µου όµως σύντοµα να ξαναβρεθούµε εκεί.

Σία Κοσιώνη είναι δηµοσιογράφος. Παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΙ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ