Ταξιδια

Η Νίσυρος της Όλγας Μαλέα

«Η άγρια εντυπωσιακή ομορφιά του νησιού ξεκινάει από το ηφαίστειο, που το νιώθεις παντού, ακόμα και όταν είσαι μέσα στη θάλασσα...»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 880
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλγα Μαλέα

Η σκηνοθέτρια Νίκη Μαλέα γράφει για τη δική της Νίσυρο.

Στη Νίσυρο πήγα πρώτη φορά το 2005, αλλά δεν έμεινα όσο ήθελα, αναγκάστηκα να γυρίσω στην Αθήνα για οικογενειακούς λόγους και μου έμεινε απωθημένο. Ξαναπήγα το ’18 στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, στο MFI, στα εργαστήρια Script2Film, με ένα ωραίο σενάριο που γράφαμε τότε με τη Μανίνα Ζουμπουλάκη, το «Dirty Girls». Τα εργαστήρια φέρνουν στη Νίσυρο κάθε Ιούνιο καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, τεχνικούς, μάνατζερ και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, και είναι παράξενο που βρίσκεσαι σε ένα αγνό νησί με άγρια, εντυπωσιακή ομορφιά… γεμάτο διεθνείς προσωπικότητες. Πηγαίνουν εκεί οι καλύτεροι tutors (σεναρίου, παραγωγής και κινηματογράφησης) από το Λος Αντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, από παντού! Τέτοιον κόσμο συναντάς σε άλλου είδους κοσμοπολίτικα νησιά, και η Νίσυρος δεν έχει τίποτα από Μύκονο, δεν έχει μυκονο-ποιηθεί, δεν είναι καθόλου «σον-σον», καθόλου δήθεν. Είναι σχετικά απομονωμένη, πηγαίνεις με βαποράκι από την Κω ή τη Ρόδo, και για αυτό ίσως έχει διατηρήσει την αγριάδα της. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, δεν πουλάνε μούρη. Ο συνδυασμός κοσμοπολιτισμού με ένα τόσο αγνό μέρος, με υπέροχη φύση, με ωραίες παραλίες… είναι κάτι το μοναδικό.

Όλγα Μαλέα

Η άγρια εντυπωσιακή ομορφιά του νησιού ξεκινάει από το ηφαίστειο, που το νιώθεις παντού, ακόμα και όταν είσαι μέσα στη θάλασσα. Το ηφαίστειο σου κόβει την ανάσα, εκεί, την ώρα που δύει ο ήλιος, που αλλάζει χρώματα το τοπίο… Όλο το νησί είναι μοναδικό. Πας στον Εμπορειό, ένα παραδοσιακό χωριό όπου η ντομάτα κόβεται όπως την κόβαμε στα 70s, στην ταβέρνα του Τριαντάφυλλου, και δίπλα σου κάθονται σκηνοθέτες σαν τον Dan Attias, που έχει κάνει τεράστιες επιτυχίες στο HBO. Όλα στη Νίσυρο είναι καλόγουστα, προσεγμένα – αγοράζεις ένα φορεματάκι για τη θάλασσα και μετά το φοράς σε επίσημες εκδηλώσεις και σε ρωτάνε από πού το πήρες. Τρως πολύ ωραία, ντόπια φρέσκα ψάρια σε εστιατόρια με φαγητό υψηλής ποιότητας, σαν την Απολωλή κόρη ή το Γευsea… όλα αυτά τον Ιούνιο, γιατί Ιούνιο γίνονται τα εργαστήρια του Mediterranean Film Institute στη Νίσυρο. Δεν έχω πάει Αύγουστο, δεν ξέρω πώς είναι τότε…

*Η Όλγα Μαλέα είναι σκηνοθέτρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ