Ταξιδια

Η Άνδρος της Ναντίνας Καρλόττι

Low profile χαρακτήρες αλλά και party animals περνάνε εξίσου ωραία.

114827-649352.jpg
Ναντίνα Καρλόττι
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναντίνα Καρλόττι
Ναντίνα Καρλόττι

Άνδρος: Η Ναντίνα Καρλόττι γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Βρέθηκα πρώτη φορά στην Άνδρο σε οικογενειακές διακοπές με μεγάλη παρέα, όταν ήμουν γύρω στα 3. Από τότε έγινε ο σίγουρος προορισμός του καλοκαιριού. Είναι από τα πιο όμορφα νησιά, με πανέμορφες παραλίες και απίστευτη –και παράλληλα ήρεμη– νυχτερινή ζωή. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως αυτό το νησί προσφέρει μια ζεστασιά και φιλοξενία που δεν τη βρήκα σε πολλά άλλα νησιά και ταιριάζει σε κάθε είδους χαρακτήρα. Low profile χαρακτήρες αλλά και party animals περνάνε εξίσου ωραία. Υπάρχουν εικόνες που νομίζω πως ποτέ δεν θα σβηστούν από τη μνήμη μου, όπως τα μπάνια στη Xρυσή Άμμο από τότε που ήμουν μικρή και κοίταζα αμήχανα τις κοπέλες που χόρευαν topless στο μπαρ κρατώντας μαργαρίτες στο χέρι και έριχνα κρυφές ματιές στον μπαμπά μου να δω αν τις «τσεκάρει» –ενώ σήμερα τσεκάρω εγώ μην πετύχω «κανέναν πατέρα» να με κοιτάει με άγριο μάτι–, το φαγητό στον Άγιο Κυπριανό μετά το μπάνιο και το άγχος που με έπιανε για το αν θα γυρίσουμε σώες σπίτι μετά την τρομακτική κατανάλωση  ούζου. Δεν θα ξεχάσω αργότερα τα βράδια στη Χώρα με την Αναΐδα –κολλητή– που τρέχαμε μεθυσμένες από το Cabo (del Mar) στην piazza να προλάβουμε το τελευταίο ταξί και το τι επικρατούσε μέχρι να γυρίσουμε σπίτι –στην Παλαιόπολη– χωρίς να καταλάβει κανείς ότι είμαστε ντίρλα και έχουμε αργήσει 2 ώρες από την ώρα που είπαμε πως θα γυρίσουμε. Mας «κάρφωνε» βέβαια ο σκύλος, που μύριζε την tequila  πριν καν μπούμε σπίτι και άρχιζε να γαβγίζει με αποτέλεσμα να τους ξυπνάει όλους.  Τέλος, τον ελληνικό καφέ στο ήσυχο καφενείο της Παλαιόπολης με τους γλυκύτατους παππούδες να μας υποδέχονται με ένα «καλημέρα συγχωριανοί», τον αδερφό μου να τον πιάνει νευρικό γέλιο και τις γιαγιάδες να μας κοιτάνε από πάνω μέχρι κάτω σχολιάζοντας το πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές και λέγοντας στον αδερφό μου «καλέ, σου φαίνονται τα βρακιά!». Είναι κι άλλα πολλά, αλλά νομίζω πως αυτά φτάνουν! Κατά τη γνώμη μου η Άνδρος «λέει» πολύ και αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος, εξάλλου είναι δύο ώρες από την Αθήνα. Άντε, καλό καλοκαίρι.

Άγιος Κυπριανός (41753), Cabo del mar (25001)

Η Ναντίνα Καρλόττι είναι τελειόφοιτος IB


INFO:

Eδώ θα φτάσεις εύκολα στο λιμάνι του Γαυρίου με το καράβι μέσω Ραφήνας σε 1 ώρα και 50 λεπτά.

Τι να δεις

Τη Χώρα της Άνδρου, πρωτεύουσα του νησιού, µε προσεγμένη αρχιτεκτονική, διατηρητέα αρχοντικά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, με έκθεση - αφιέρωμα στο σημαντικό Αμερικανο-ιάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi μέχρι τις 26/9. Στη Χώρα θα απολαύσεις ήσυχες βόλτες με στάσεις για παγωτό στα Σκαλάκια, αμυγδαλωτά και γλυκά του κουταλιού στο ζαχαροπλαστείο του Λάσκαρη, τυρόπιτα στου Κρισίλια, τυριά στο παντοπωλείο του Νικολάου Λιόπυρου, βόλτα στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Όμορφα χωριά είναι και τα Αποίκια με την πηγή Σάριζα, τα Απατούρια, Λάµυρα, Στενιές, οι Μένιτες με τα πεζοπορικά μονοπάτια. Στην Άνδρο θα ανακαλύψεις πολλά μοναστήρια, αρχοντικά, μουσεία και σπήλαια.

Πού να κολυµπήσεις

Ωραία παραλία είναι η Άχλα, που δεν την πιάνει ο αέρας, αλλά και της Γριάς το Πήδηµα, με αμμουδιά και ιστορία. Ακόμα οι παραλίες Κυπρί, Βιτάλι, με σκιές από τους βράχους, τα μπρος και πίσω Γιάλια, η πλατιά Χρυσή Άμμος, η γραφική Παλαιόπολη, η Βόρη με αμμουδιά και σκιά. Οργανωμένα πράγματα στη Χρυσή Ακτή (με μπαράκι αλλά και πολύ κόσμο) και στον πιο χαλαρό Άγιο Πέτρο

Πού να µείνεις

Στη Χώρα, για ατµόσφαιρα «παλιάς» Άνδρου, προτίμησε το Αρχοντικό Ελένη, ένα νεοκλασικό του 1890 (22270). Ακόμη τα Ιro Suites (22905), το ξενοδοχείο Παράδεισος (22187), τις 9 Μούσες (24128), το Irenes Villa (23344). Για μεγαλύτερη ησυχία υπάρχει ο Πύργος Σαρέλη (61804), ένα αναπαλαιωµένο κτίριο του 17ου αιώνα στο γραφικό οικισμό των Αηδονίων. Κοντά στο Μπατσί, καλή επιλογή είναι το Blue Bay Village (41150) και στην παραλία της Αγίας Μαρίνας το ξενοδοχείο Ανερούσσα Beach, πάνω στη θάλασσα (41044). Στο Μπατσί υπάρχουν ακόμη η Villa Γαλάζιο (84501), τα studios και διαμερίσματα St. George (694 4160543), τα δωμάτια Ανεμόεσσα (41552) και Epaminondas (41177). Ήσυχα  είναι στο Handakas Apartments (23365) στη Μεσαριά, αλλά και στο Αnemomiloi Studios στους Ανεμόμυλους.

Πού να φας

Στις ταβέρνες Γιαννούλης στον Άγιο Πέτρο, στο Μπαλκόνι του Αιγαίου στο Άνω Απρόβατο, στα Γιάλια στις Στενιές, στον Βράχο στη Βουρκωτή, στα Ασηµόλευκα στην Υψηλού με τρομερή θέα και ωραία πιάτα, στον Περτέση στις Στραπουριές, στην Ταβέρνα του Μαδούρη στο Νηµποριό, στα Σκαλάκια και στην Παρέα στη Χώρα, στη Λιθοδομή στο Κόρθι και στην ψαροταβέρνα Νόνα στο παλιό λιμάνι. Για night out εμπιστεύσου τα κοκτέιλ του Cabo del Mar (απέναντι από το ναυτικό όμιλο) με θέα τη Χώρα.

Κωδικός: 22820

Αστυνοµία: 22300

Λιµεναρχείο: 22250

∆ήµος: 22275

Πρ. Βοήθειες: 23333

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ