Ταξιδια

Η Κύθνος του Γιάννη Κοκιασμένου

Η Κύθνος είναι το νησί του πατέρα μου. Στο μυαλό μου θα είναι πάντα το πιο όμορφο νησί του κόσμου

115050-643596.jpg
Γιάννης Κοκιασμένος
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Κοκιασμένος
Γιάννης Κοκιασμένος

Κύθνος: Ο Γιάννης Κοκιασμένος γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Η Κύθνος είναι το νησί του πατέρα μου. Στο μυαλό μου θα είναι πάντα το πιο όμορφο νησί του κόσμου. 

Ξαπλωμένος στην παραλία, στα Μικρά Ποτάμια, μπορώ να κοιτάζω τις θίνες της άμμου να συνεχίζουν βαθιά μες στη ρεματιά, ανεμπόδιστες απ’ τις ξερολιθιές. Όμως τα Μικρά Ποτάμια κινδυνεύουν απ’ το δρόμο που έφτασε σχεδόν δίπλα τους κι ο Άγιος Στέφανος γεμίζει κάθε καλοκαίρι απ’ τα τζιπ των εκδρομέων που παρκάρουν στην άμμο, κάτω απ’ τα αρμυρίκια. Χρόνο με το χρόνο νιώθω ότι μου κλέβουν κι από ένα κομμάτι της Κύθνου, μέχρι που δε θα μείνει τίποτα πια.

Γι’ αυτό δεν αισθάνομαι την ανάγκη να αναδείξω την ομορφιά της, αλλά να την προστατέψω, κρύβοντάς την.

Θέλω να πω για τις μεγάλες επίπεδες πλάκες στη βάση της ρεματιάς με το φοίνικα, αλλά δεν θα πω πού είναι. Η εικόνα του κάστρου της Ωριάς, όταν αποκαλύπτεται μπροστά σου μετά από μεγάλη πεζοπορία, κι αφού έχεις αρχίσει να φοβάσαι ότι περπατάς εις μάτην, σου κόβει την ανάσα.

Θυμάμαι το κριθάρι να πρασινίζει στις Σκάλες την άνοιξη, εκεί που τώρα φυτρώνουν μόνο πέτρες και γαϊδουράγκαθα.

Δεν είμαι ρομαντικά ηλίθιος, ξέρω καλά πόσο δύσκολη ήταν η ζωή και πόσο πιο εύκολο είναι να κυκλοφορείς με pick-up. Αλλά ξέρω επίσης ότι η οικονομία της Κύθνου ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη και αυτάρκης, ενώ τώρα εξαρτάται από τον αριθμό των μερίδων των εστιατορίων και το βαθμό πληρότητας των rooms to let.

Ξέρω επίσης ότι η ψυχική ανάταση κερδίζεται και δεν είναι μέρος του πακέτου των τουριστικών γραφείων.

* Ο Γιάννης Κοκιασμένος είναι ηθοποιός, εκπαιδευτής αλόγων


INFO:

Δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους και λιγότερο για τους ξένους τουρίστες, 2 ώρες μόνο από το Λαύριο, ιδανικός για οικογενειακές διακοπές διαρκείας. Από το λιμάνι του Μέριχα επιλέγεις να πας ή Χώρα και μετά Λουτρά και Αγία Ειρήνη ή στην παλιά πρωτεύουσα Δρυοπίδα και από εκεί Καvάλα και Άγιο Δημήτριο. Το νου σου για τα δύο πανηγύρια στις 15 Αυγούστου στο μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους και στις 20 Ιουλίου στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Πού να κολυµπήσεις

Eίναι πολλές οι παραλίες, τις λες και αυλάκια αν είσαι ντόπιος. Για αμμουδιές που διαθέτουν και ταβέρνα επιλέγεις μια από τις Φλαμπούρια, με άμμο και βότσαλο, Επισκοπή, με πολλά αρμυρίκια, Λεύκες, με άμμο και βότσαλο, Σχοινάρι, δίπλα στα Λουτρά με άμμο, και τη νότια Άγιος Δημήτρης, με μεγάλη αμμουδιά. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιµες. Πιο ήσυχη η Ζογκάκι, που ενώνεται με σκαλάκια με τις διπλανές Νάουσα και Κουρί. Ξακουστή η Κολώνα με τις δύο αμμουδιές, που δημιουργεί μια λωρίδα άμμου που τη χωρίζει στα δύο. Πας και με θαλάσσιο ταξί. Μεγάλη αμμουδερή η Μεγάλη Άμμος Κανάλας, απάνεμη με σκιά η Ποτάμια στο δρόμο για τον Άγ. Σώστη.

Πού να µείνεις

Στη Χώρα μπορείς να μείνεις στο Filoxenia Studios (31265). Στον Mέριχα στο Finikas (32203), στο Studios Ευκάλυπτος (57105) ή στο Giassemi (32248), ενώ στα Λουτρά οι επιλογές είναι Κythnos Bay (31218), Σχινάρι Beach (31470), στα δωµάτια της Λουκίας Kίνταλη (31500), στο Mελτέµι (31271), στην Ειρήνη (32052) στον Ξενώνα Αφροδίτη (31650).

Πού να φας 

Επιλέγεις τοπικές νοστιμιές, τι άλλο; Δοκίμασε τις σπεσιαλιτέ σίγλινο, κολόπια, σφουγγάτα, σαβόρι. Για τοπική κουζίνα και ψητά πρέπει να πας στο Στέκι, στη Xώρα, στο εστιατόριο Κούτσικος (31185) στα Λουτρά με μαγειρευτά, ψητά και ντόπια τυριά ή στην παραδοσιακή ταβέρνα H πλατεία (32843) στην Κανάλα, με φρέσκα ψάρια και σπιτικά γλυκά. Μεζεδάκια στην Ξερολιθιά στα Λουτρά, θαλασσινά στην ταβέρνα Όστρια στον Μέριχα και μαγειρευτά στην Κατερίνα στα Λουτρά.

Πού να διασκεδάσεις

Έτσι κι αλλιώς εδώ δεν έρχεσαι για ξέφρενο night out, οπότε οι επιλογές όπως το club Ακρωτήρι στον Μέριχα με θέα στο  Αιγαίο, το all day café-bar Κarnagio στα Λουτρά και τα Melirito, Merixas και Μaistrali είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Κωδικός: 22810

Αστυνομία: 31201

Λιμεναρχείο: 32290

Δήμος: 31630

Πρ. Βοήθειες: 31202

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ