Ταξιδια

Η Κάλυμνος της ηθοποιού Μίνας Ορφανού

Το νησί των θρυλικών σφουγγαράδων!

114837-643691.jpg
Μίνα Ορφανού
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίνα Ορφανού
Μίνα Ορφανού

Κάλυμνος: Η Μίνα Ορφανού γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Η Κάλυμνος, το νησί των θρυλικών σφουγγαράδων! Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, με μόνιμο πληθυσμό γύρω στους 15.000 κατοίκους. Τόπος ιδανικός για διακοπές, για κάθε γούστο, κάθε εποχή. Γιατί έχει και βουνό και θάλασσα. Για απόλυτη χαλάρωση και ξεκούραση, αλλά και για διακοπές με δράση και περιπέτεια, αφού η Κάλυμνος είναι φημισμένη παγκοσμίως για τα βράχια αναρρίχησής της. Προσφέρει και την τέλεια ηρεμία των εξοχών, αλλά και τον κοσμοπολιτισμό της πόλης. Ιδιωτικές παραλίες, αλλά και πολυσύχναστες. 

Στην Πόθια, κλέβουν την πρώτη ματιά τα εντυπωσιακά, ιταλικά κτίρια στην πρώτη γραμμή του λιμανιού. Μετά ξεδιπλώνονται οι γειτονιές στους λόφους και τα στενά καλντερίμια των ενοριών της, με παλιά αρχοντικά, βουτηγμένα στις βουκαμβίλιες, με τις εκκλησίες, τις αποθήκες επεξεργασίας σφουγγαριών και τις ταβέρνες – ταξιδεύεις σε άλλες εποχές.

Αιώνιος φρουρός στέκει το Κάστρο της Χρυσοχεριάς. Περιβόλια, μπαξέδες και αμπέλια στολίζουν τα γύρω χωριά. Στον Πάνορμο με τις πολυσύχναστες παραλίες και στο Βαθύ, στα ανατολικά με το κρυφό λιμάνι, που είναι το τέλειο καταφύγιο ιστιοπλόων. Στο τέλος ενός εντυπωσιακού φιορδ, οι Μυρτιές και το Μασούρι.

Έχω περάσει φανταστικά στο νησί. Έχω καταγωγή από κει – ένα υπέροχο πατρικό στο Κάστρο της Χρυσοχεριάς με καταπληκτική θέα. Τα παιδικά μου χρόνια έχω παίξει πολύ στο βουνό, μαζί με το μικρό μου αδερφό.

Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το νησί για ένα λόγο πολύ βασικό για μένα: πολλά «ασπρογάλανα» νησιά έχουν γίνει πάρα πολύ εμπορικά και μόλις πατήσεις το πόδι σου στο λιμάνι νιώθεις ότι σκέφτονται πώς να σου πάρουν τα λεφτά. Σ’ ένα νησί που δεν είναι τουριστικό, σαν την Κάλυμνο, σε βλέπουν πρώτα απ’ όλα ως άνθρωπο…

* Η Μίνα Ορφανού είναι ηθοποιός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ