Ταξιδια

Η Σέριφος της Έλενας Μαρούτσου

Εκεί, ανάμεσα στις κότες της αυλής, πόζαρα ώρες φορώντας ψάθινο καπέλο.

114989-643639.jpg
Έλενα Μαρούτσου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλενα Μαρούτσου
Έλενα Μαρούτσου

Σέεριφοςς: Η Έλενα Μαρούτσου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Όταν κάποτε η συγγραφική μου επιτυχία εκτιναχθεί σε τέτοια ύψη που οι αναγνώστες μου θα ταξιδεύουν απ’ την άκρη της Γης για να περιπλανηθούν στα μέρη που περπάτησα και ν’ αγγίξουν το πόμολο της πόρτας που κάθε μέρα χούφτωνα, θα τους συμβούλευα να μην έρθουν στο σπίτι μου που θα έχει τότε μετατραπεί σε μουσείο, αλλά να πάρουν το καράβι και να πάνε στη Σέριφο. Εκεί όπου στα 18 έκανα τις πρώτες μου διακοπές με το πρώτο μου αγόρι.

Ζαλωμένοι τότε σα γαϊδούρια είχαμε πάει στον Κουταλά για να στήσουμε την εκδρομική μας σκηνή, δίπλα στην ψαροταβέρνα ΥΠΑΡΧΟ, που ακόμα υπάρχει. Μαζί μας κουβαλούσαμε ρύζια, αλάτι, σκόνη πλυσίματος και πουρέ σε νιφάδες, που το άλλο πρωί βρέθηκαν μέσα στα μαλλιά μου καθώς τούμπαραν. Οι αναποδιές της μοίρας όμως είναι η τροφή του συγγραφέα, γι’ αυτό και απτόητη συνέχισα να πηγαίνω στο νησί αυτό καταφέρνοντας να αποσπάσω ένα δαχτυλίδι απ’ το μαγαζί Αχινός στη Χώρα και μια υπόσχεση ευτυχίας στο καφενείο του Στράτου, στην πλατεία του Δημαρχείου – ένα υπέροχο σχέδιο, καταδικασμένο να ναυαγήσει όπως πάλαι ποτέ ένα καράβι στην παραλία Καράβι.

Εκεί, χρόνια πριν, κατοικοέδρευε πλήθος γυμνιστών με προεξάρχουσα τη Μαριάννα τη ζωγράφο, που έπιασε μετά μαζί με τον Άντυ ένα σπιτάκι απέναντι απ’ το Μεταλλείο, το μπαρ-ξενυχτάδικο του νησιού. Εκεί, ανάμεσα στις κότες της αυλής, της πόζαρα ώρες φορώντας ψάθινο καπέλο. Κάποτε το καπέλο αυτό ταξίδεψε μόνο του απ’ το Γάνεμα στo Καλό Αμπέλι, τις δυο ομορφότερες παραλίες του νησιού, αν κι εγώ έχω αδυναμία στον Άγιο Σώστη, ίσως γιατί μ’ έσωσε απ’ τα πλοκάμια του Χταποδιού ένα βράδυ που εκείνο τυλίχτηκε γύρω μου. Από τότε χτυπιέμαι σα χταπόδι στη μικρή πίστα χορού που διαθέτει το Καρνάγιο κι ενίοτε ελίσσομαι σαν τη σουπιά στο μπαρ του Ρόμαν, καταφέρνοντας μ’ αυτά και μ’ αυτά ν’ αφήνω το μελάνι μου, να γράφω τα βιβλία μου, να γνωρίζω νησιά που κανένα δεν είναι σαν τη Σέριφο.

* Η Έλενα Μαρούτσου είναι συγγραφέας


INFO

Χαρτογράφηση

Πυρήνας και σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες το νησιού είναι το λιμάνι, το επονομαζόμενο Λιβάδι. Cafés, bars, clubs, το γιγαντιαίο (από τα πιο μεγάλα στη Χώρα) camping, όλα βρίσκονται εδώ. Τη δική της όμως ζωή αναπτύσσει και η πανέμορφη Χώρα –από τις πιο «γοητευτικές» στο Αιγαίο– στο µεγαλύτερο ύψος του νησιού, με λιθόστρωτα σοκάκια, ανεµόµυλους, περιποιημένες αυλές και εκκλησίες. Η Άνω Χώρα –πιο τουριστική– «επιφυλάσσει» για τον επισκέπτη τη γραφική πλατεία του ∆ηµαρχείου (χτισµένη το 1907), τη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου αλλά και το ενετικό κάστρο µε το (λαξευμένο μέσα σε βράχο) εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου, απ’ όπου θα απολαύσετε αναμφισβήτητα την καλύτερη θέα σε όλο το νησί. Στην Κάτω Χώρα –πιο ήσυχη αλλά μάλλον με πιο ισχυρή ταυτότητα– βρίσκεται το κτίριο του Σωματείου Εργατών & Μεταλλευτών, αφού όλη αυτή η πλευρά της Χώρας φέρει το στίγμα των μεταλλωρύχων. Περισσότερο από όλα τα σημεία όμως, το παραπάνω στίγμα φέρει το Mεγάλο Λιβάδι –η πλέον ιστορική περιοχή του νησιού–, που άκµασε στις αρχές του 20ού αιώνα, ως κέντρο της µεταλλευτικής βιοµηχανίας. Τα βαγονέτα (στον όρµο του Αλµυρού), οι σκάλες εκφόρτωσης, τα ερείπια κτιρίων αλλά και το μνημείο των 400 εργατών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απεργίας το 1916, είναι οι τελευταίοι μάρτυρες του παρελθόντος. Για τις μετακινήσεις σου απευθύνσου στο Poseidon Rent a Car, στο Λιβάδι (2281 3003777). 

Πού να κολυµπήσεις

Οργανωμένη και με πεντακάθαρα νερά η παραλία Aυλόµωνας στο λιμάνι. Δίπλα της τα Λιβαδάκια –μεγάλη, αμμώδης και με λεφούσια κόσμο– και το Καράβι – πιο ήσυχη. Στον όρμο του Κουταλά θα φτάσετε εύκολα στην ομώνυμη αμμουδιά και στις διαδοχικές παραλίες Βαγία και Γάνεμα. Εύκολα προσεγγίζεται και ο Πλατύς Γιαλός –από πάνω του η γραφική εκκλησία Παναγιά η Σκοπιανή– και ο Αϊ-Γιάννης, δίπλα στη µεγάλη star του νησιού, την Ψιλή Άµµο (αρμυρίκια, ταβέρνες, ρακέτες). Η οικογένεια κατευθύνεται με τα κουβαδάκια της στο Μεγάλο Λιβάδι, ενώ οι γκρούβις/νεο-χίπηδες/εναλλακτικοί κτλ. προτιμούν τον απομακρυσμένο Άγιο Σώστη. Τέλος, άνετα προσβάσιμη είναι και η Συκαμιά (από τις πιο όμορφες στις Κυκλάδες και με αρμυρίκια). Η Λια (μυστική κάποτε, διάσημη σήμερα) είναι μάλλον η πιο ωραία σε όλο το νησί. 

Πού να φας και να πιεις 

Στο Λιβάδι: στο τέλος της παραλίας του Λιμανιού βρίσκεται το Yacht Club Serifos (51888), το οποίο το 1938 αποτέλεσε το πρώτο ταβερνείο του λιµανιού. Σήµερα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός στην καλοκαιρινή βραδινή διασκέδαση. Στο άκρως κοµψό και καλοσχεδιασμένο περιβάλλον του bar, τουρίστες και ντόπιοι απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα cocktails, εγγυημένα καθαρά ποτά και εκλεκτές μουσικές, ιδανική συνοδεία για όμορφα καλοκαιρινά βράδια δίπλα στη θάλασσα. Τα πρωινά: φρέσκοι χυμοί, σαλάτες και ελαφριά γεύµατα. Στην είσοδο του λιμανιού το Café Άνεµος (51783) προσφέρει καταρχάς μια προνομιακή θέα στη Χώρα και ύστερα βασιλικά πρωινά, γευστικές σαλάτες, χειροποίητα γλυκά και ασυζητητί το καλύτερο club sandwich σε όλο το νησί. Σημειώστε πως έχει εξαιρετικές τιμές, π.χ. καφές illy espresso € 1,50. Όσο για το club που κρατάει –χωρίς δεύτερη κουβέντα– τη νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το πρωί, αυτό είναι χρόνια τώρα το Μεταλλείο (51755). Από τις 20.00 και μετά στη μεγάλη αυλή του μπορείς να δοκιμάσεις γευστικότατα μεσογειακά πιάτα με δημιουργικούς συνδυασμούς και ακόμη καλή λίστα κρασιών και φυσικά πολύ καλές τιµές. Στα συν και το γεγονός ότι τις ώρες λειτουργίας του εστιατορίου οι μουσικές είναι πολύ προσεγμένες και ατμοσφαιρικές, και –πολύ σημαντικό– στη σωστή ένταση. Από τα µεσάνυχτα και µέχρι τα ξηµερώµατα η πίστα στο club παίρνει φωτιά. Παράλληλα με τις µουσικές επιλογές των djs προβάλλονται και video projections ενώ τα events, οι συναυλίες (π.χ. Matisse, Υπόγεια Ρεύματα, Mode Plagal) και τα parties είναι πολύ συχνό φαινόμενο στον προγραμματισμό του μαγαζιού. Στο Ουζερί της Καλής (694 2467987) θα επιλέξετε να καθίσετε είτε στα τραπεζάκια επάνω στην παραλία είτε στην παραδοσιακή αυλή. Με φρέσκα ψάρια από το καΐκι τους, δοκιμάστε τη σούπερ αστακομακαρονάδα, κακαβιά, αλλά και φρέσκα κρέατα, χειροποίητες πίτες και παραδοσιακές συνταγές από πολλά ελληνικά νησιά. Ο Τάκης (51159) είναι άλλη μια κλασική αξία στο Λιβάδι, δίπλα –για να μην πούμε μέσα– στη θάλασσα. Σερβίρει καλομαγειρεμένη ελληνική κουζίνα με πρώτη ύλη οικολογικά προϊόντα και (εγγυημένα) φρεσκότατα ψάρια. Μεγάλο highlight η σπέσιαλ αστακοµακαρονάδα του. H Μέντα (52388) είναι μια καλή all-day πρόταση, το πρωί για καφέ και κατά τη διάρκεια της ηµέρας για χυµούς, tost, club sandwitch, οµελέτες και άλλα κρύα πιάτα. Από το μενού δεν λείπουν και τα παγωτά, οι βάφλες και τα παραδοσιακά γλυκά. Όταν πέσει η νύχτα η μουσική δυναμώνει και τα ποτά και τα cocktails αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το Eden (79179), πάλι, είναι ο «πυλώνας» της ελληνικής μουσικής στο νησί και χτυπάει δυνατά μέχρι το πρωί, ενώ το Indigo (51956) δίπλα στη θάλασσα είναι ένα ιδανικό στέκι για καφέ, χυμούς, βάφλες και ποτά, ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Η καλύτερη ιδέα είναι ένας χυμός στην ξαπλώστρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. 

Στη Χώρα: το Αέρινο (52592) ποντάρει καταρχάς στην προνομιακή  ταράτσα του – ένα από τα καλύτερα σημεία στο νησί για να απολαύσεις το ποτό σου. Το επόμενο ατού αυτού του bar είναι οι διαλεχτές μουσικές επιλογές –με έμφαση στα jazz, ethnic, retro και rock ακούσματα– και αμέσως μετά τα γενναιόδωρα σε ποσότητα cocktails µε φρέσκα φρούτα εποχής και γενικώς οι σπεσιαλιτέ γλυκών και ποτών. Στο πολύ στενό (µοναστηριακό) εσωτερικό του συχνά κάνουν την εμφάνισή τους εικαστικές εκθέσεις. Το Αλώνι (52603) της Μαριέτας Κοτσίκου έχει θέα σε όλο το Λιβάδι, αλλά κυρίως ελληνική παραδοσιακή κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το καφενείο του Στράτου (52566) είναι από τα πιο αγαπητά στέκια στην Άνω Χώρα και επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της πλατείας ∆ηµαρχείου. Το παραδοσιακό καφενείο σερβίρει βασιλικές ποικιλίες, οµελέτες κι έναν καταπληκτικό κορµό. Το κέικ σοκολάτας και όλα τα υπόλοιπα γλυκά δεν πάνε πίσω. Στην πλατεία των Μύλων στη Χώρα κυρίαρχη θέση έχει το ρακάδικο Καραβόµυλος (51261), το σωστό σημείο για εκλεκτό κρασί, ρακόµελο, σούµα αλλά και νοστιµότατα κυκλαδίτικα πιάτα. Η καλή ελληνική μουσική είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του μαγαζιού που συνδυάζει έξυπνα το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο. Η μία από τις δύο αίθουσές του λειτουργεί ως παλαιοπωλείο. Στο σκηνικό του εστιατόριου-club πρωτοστατούν η αρτίστικη διακόσµηση και το μεγάλο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Υπάρχει ακόμα το καφενείο Πέρασµα (51227) στην Κάτω Χώρα, με εύγευστο φαγητό από ποιοτικά υλικά. Στα υπόλοιπα σημεία του νησιού ο Κυρ-Αντώνης και ο Στεφανάκος, δύο παραδοσιακές ταβέρνες στην παραλία της Ψιλής Άμμου, σε αυτή του Κουταλά η ταβέρνα Υπάρχο –έτσι θέλει να το γράφει ο ιδιοκτήτης και σε όποιον αρέσει (51021)– στον Πλατύ Γιαλό η ταβέρνα του Νικούλια (52174), στο Μεγάλο Λιβάδι ο Κύκλωπας –τσεκαρισμένα κρέατα (51009)– και η Μαρδίτσα (51003).

Πού να µείνεις

Στο Λιβάδι: Ρίζες (52222). Μόλις άνοιξε (τον περασμένο Μάιο) στα Συμπόταμα (στην περιοχή του Άγιου Σώστη, 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, δίπλα από τις παραλίες Ψιλή Άμμος, Αϊ-Γιάννης, Λια κτλ.) και είναι μια ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων με 14 ανεξάρτητα διαμερίσματα –40 έως 50 τ.μ.– και 2 σουίτες –60 και 97 τ.μ. αντίστοιχα–, οι οποίες διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν άνετες ιδιωτικές βεράντες με θέα στο λιμάνι και στη Χώρα της Σερίφου με δυνατότητα φιλοξενίας 2 έως 4 ατόμων. Όπως καταλάβατε, το όνομα του ξενοδοχείου ισοδυναμεί ήδη με το όνομα της πολυτελούς διαμονής στη Σέριφο. Indigo Studios (52548). Μεγάλα studios 40 µέτρα από την παραλία για… αυτοκρατορικές διακοπές, με internet και δορυφορική τηλεόραση, με το δικό τους κήπο, άφθονο πράσινο, ιδιωτικό parking και cool αισθητική, χώρους πλήρως επιπλωµένους, µε κουζίνες που διαθέτουν –στην κυριολεξία– τα πάντα και στα οποία μπορούν να μείνουν μέχρι και τέσσερις άνθρωποι. Ακόµα: Αµφιτρίτη (52563-4, 51114), Αρετή (51479) και στην παραλία του Αυλόμωνα Αιγαίο & Δόρκας (51422). Στη Χώρα: Θέα (51983), Ανατολή (51510). Στα Λιβαδάκια: Camping Coralli (51500, www.coralli.gr). Είναι από τα πιο γνωστά camping στο πανελλήνιο. Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, τεράστιο (σκηνές, bungalows, studios) και οργανωμένο (internet area, εστιατόριο, µίνι µάρκετ, τραπεζαρία με καθημερινό μενού, πισίνα, κοινόχρηστα μαγειρεία, πλυντήρια στεγνωτήρια κ.λπ.), κοντολογίς τέτοιες πολυτέλειες ούτε στο σπίτι σου.

Κωδικός: 22810

Αστυνοµία: 51300

Λιµεναρχείο: 51470

∆ήµος: 51210

Πρ. Βοήθειες: 51202

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ