Ταξιδια

10 πράγματα που δεν ήξερες για την Ελβετία

Μάθε ποια ρεκόρ κατέχει, ποια στοιχεία της φύσης της είναι τα πιο αξιοπερίεργα, και διεκδίκησε την ευκαιρία να την επισκεφθείς

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελβετία
© Unsplash/ Patrick Robert Doyle

Ελβετία: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για την ευρωπαϊκή χώρα και πώς μπορείς να κερδίσεις ένα ταξίδι εκεί.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό σχετικά με την Ελβετία; Ίσως σκεφτείς τις σοκολάτες, τα ρολόγια ή ακόμη και τις τράπεζες. Μπορεί και τον ελβετικό σουγιά. Ή ακόμη και τον Ρότζερ Φέντερερ. Αν θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα, βρήκαμε 10 πράγματα που μπορεί να μην γνώριζες για τη χώρα.

Βέρνη, Ελβετία
Βέρνη ©Pexels/ I love Switzerland

1. Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας; Όχι αυτή που νομίζεις!
Οι περισσότεροι στο ερώτημα ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας θα έδιναν ως απάντηση τη Ζυρίχη ή ακόμη και τη Γενεύη. Και όμως, η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Βέρνη. Πρόκειται για την τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας (μετά τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, αλλά και τη Βασιλεία), που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το καταπράσινο τοπίο της, αποτελώντας μία από τις πιο γραφικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, διαθέτει μία πανέμορφη παλιά πόλη που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

2. Υπάρχουν τέσσερις εθνικές γλώσσες
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Στη χώρα υπάρχουν τέσσερις εθνικές γλώσσες: τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρομανσικά. Οι τρεις πρώτες διατηρούν ισότιμο καθεστώς ως επίσημες γλώσσες σε εθνικό επίπεδο εντός της Ομοσπονδιακής Διοίκησης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ τα ρομανσικά χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές με άτομα που τα μιλούν. Το γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας (Deutschschweiz) βρίσκεται στα ανατολικά, στα βόρεια και στο κέντρο της χώρας, το γαλλικό τμήμα (Romandie) στα δυτικά και η ιταλική περιοχή (Svizzera italiana) στον νότο, ενώ παραμένει ένας μικρός αυτόχθων πληθυσμός στο Γκριζόν στα ανατολικά που μιλά ρομανσικά. Τα καντόνια του Φριμπούρ, της Βέρνης και του Βαλαί είναι επίσημα δίγλωσσα, ενώ το Γκριζόν είναι επίσημα τρίγλωσσο.

Τρένο στην Ελβετία
© Unsplash/ Alessandro Prato

3. Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου
Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο βρίσκεται στην Ελβετία και έχει μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Είναι η σήραγγα Γκόταρντ που έχει μήκος 57 χιλιόμετρα και εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου του 2016. Η ανασκαφή της σήραγγας ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2010, όταν οι μηχανικοί που εργάζονταν 2.000 μέτρα κάτω από τις ελβετικές Άλπεις τρύπησαν και τον τελευταίο βράχο που είχε απομείνει.

4. Έχει 7.000 λίμνες
Χιλιάδες λίμνες, μικρές και μεγάλες, απαράμιλλης ομορφιάς, συνθέτουν μοναδικά τοπία στη χώρα. Η Ελβετία έχει 7.000 λίμνες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η λίμνη της Γενεύης με έκταση 580,03 km2. Πρόκειται για μία λίμνη την οποία ωστόσο η χώρα μοιράζεται με τη Γαλλία, καθώς το 40,47% βρίσκεται εντός της γαλλικής επικράτειας. Όσο για τη μεγαλύτερη λίμνη που βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελβετία, είναι η λίμνη Νεσατέλ με έκταση 218,3 km2.

Niesen Run, Ελβετία
© Pexels/ Corinna Widmer

5. Εκεί θα βρεις τη μεγαλύτερη σκάλα στον κόσμο
Βρίσκεται στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς έχει 11.674 σκαλοπάτια, καταλαμβάνει μόλις 3,4 χλμ, αλλά σε βάζει να “σκαρφαλώσεις” υψόμετρο 1.669 μέτρων, καθώς κινείσαι δίπλα στο τελεφερίκ Niesenbahn. Αν διαβάζοντας τα νούμερα, σου ήρθε η διάθεση να κάνεις αυτή τη δύσκολη διαδρομή ανάβασης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η σκάλα είναι ανοικτή για το κοινό μόνο μια μέρα τον χρόνο, κατά τη διάρκεια του Niesen Run.

6. Είναι το “σπίτι” της πιο διάσημης θεωρίας του Αϊνστάιν
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η περίφημη εξίσωσή του για την ισοδυναμία μάζας-ενέργειας Ε=mc² συνδέονται με την Ελβετία, καθώς θεωρείται ότι ο κορυφαίος φυσικός ανέπτυξε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας ενώ ζούσε στη Βέρνη. Στην ελβετική πρωτεύουσα, μάλιστα, ένα από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι το σπίτι που έζησε ο Αϊνστάιν, καθώς έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Γενεύη, Ελβετία
© Unsplash/ Henrique Ferreira

7. Στην Ελβετία εφευρέθηκε το βέλκρο
Είναι η πατρίδα του βέλκρο, μίας εφεύρεσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινότητά μας. Λέγεται πως έμπνευση για τον μηχανικό Ζορζ ντε Μεστράλ που εφηύρε το βέλκρο ήταν απλά μία βόλτα με τον σκύλο του. Όταν γύρισε σπίτι, βλέποντας δεκάδες κολλιτσίδες (φυτό με μικρούς σφαιρικούς καρπούς που κολλάνε πανεύκολα σε δέρμα, ρούχα κ.λπ.) πάνω στο τρίχωμα του σκύλου, ο μηχανικός αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που τις κάνει να προσκολλώνται πάνω του. Τις τοποθέτησε στο μικροσκόπιο και είδε ότι αποτελούνταν από χιλιάδες μικρά γαντζάκια που αγκιστρώνονταν σε ό,τι τα πλησίαζε. Έτσι, πήρε την έμπνευση για να δημιουργήσει την αυτοκόλλητη ταινία ευρείας χρήσεως.

8. Στη χώρα φιλοξενείται η μεγαλύτερη μηχανή στον κόσμο
Είναι η χώρα στην οποία βρίσκεται το CERN, το μεγαλύτερο κέντρο για τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον πλανήτη, εκεί όπου βρίσκεται ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider), η μεγαλύτερη μηχανή στον κόσμο. Βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία και τέθηκε σε λειτουργία το 1957 από έναν οργανισμό στον οποίο αρχικά συμμετείχαν 12 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

Ελβετία
© Unsplash/ Nigel Tadyanehondo

9. Όλος ο πληθυσμός της χωράει στα καταφύγιά της
Η Ελβετία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για κάθε είδους πυρηνική καταστροφή, καθώς μπορεί να στεγάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της σε πυρηνικά καταφύγια, εάν παραστεί ανάγκη. Το μεγαλύτερο πυρηνικό καταφύγιο στον κόσμο, η σήραγγα Sonnenberg, μπορεί να φιλοξενήσει 20.000 άτομα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

10. Οι Άλπεις καλύπτουν σχεδόν το 60% της χώρας
Η οροσειρά των Άλπεων εκτείνεται σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, μία από τις οποίες είναι η Ελβετία. Γνώριζες, ωστόσο, ότι οι ελβετικές Άλπεις καλύπτουν περίπου το 58% της χερσαίας έκτασης της χώρας; Παρά το γεγονός αυτό βέβαια, το τοπίο της χώρας παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία. Υπάρχουν περιοχές με πολύ πράσινο, πιο ξηρά σημεία, αλλά και μοναδικής ομορφιάς λίμνες στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα, ακόμη και χωριά στα οποία θα βρεις… φοίνικες!

Ελβετία
© Unsplash/ Stephen Leonardi

Βρες την ευκαιρία να επισκεφθείς την Ελβετία
Μετά από όλα όσα διάβασες σίγουρα θα θέλεις να επισκεφθείς την Ελβετία και να θαυμάσεις το μοναδικό φυσικό της τοπίο. Έχεις την ευκαιρία να διεκδικήσεις ένα μοναδικό δώρο, λαμβάνοντας μέρος σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό που μπορεί να σε οδηγήσει να δεις από κοντά συναρπαστικά πράγματα που αφορούν στον πλανήτη και να ζήσεις μία μοναδική εμπειρία. Τώρα, οι αγορές σου σε στέλνουν στους μαγευτικούς παγετώνες της Ελβετίας για μια εμπειρία που θα σου μείνει. Έτσι, οι πελάτες, κάτοχοι χρεωστικών και πιστωτικών καρτών Eurobank Mastercard, για κάθε αγορά που κάνουν από 50€ και άνω σε οποιονδήποτε έμπορο σε φυσικά καταστήματα ή online θα μπαίνουν σε κλήρωση για:

1. Πέντε ταξίδια στους παγετώνες της Ελβετίας για δύο άτομα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες στις Άλπεις, ξενάγηση στους ελβετικούς παγετώνες και ενημέρωση από ειδικό επιστήμονα για τη σημασία τους στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, διαμονή με τρεις διανυκτερεύσεις σε πιστοποιημένο οικολογικό ξενοδοχείο στην καρδιά του Saint Moritz, δείπνο σε παραδοσιακά Ελβετικά εστιατόρια υψηλής ποιότητας, αλλά και πεζοπορία με χιονοπέδιλα στα χιονισμένα τοπία.

2. Δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία θα κερδίζουν μέσα από διαδοχικές κληρώσεις.

Γλυκό σε στρωμένο τραπέζι
© Unsplash/ Alevision

Και κάτι τελευταίο, γιατί σίγουρα θες να μάθεις και για την ελβετική σοκολάτα!
Ξέρεις ότι οι ελβετικές σοκολάτες γάλακτος είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο, γνωρίζεις όμως ποιος ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να δημιουργήσει μία από τις πιο γευστικές λιχουδιές στον κόσμο; Η ιστορία τους ξεκινά όταν ο Ελβετός Ντάνιελ Πέτερ (1836-1919) είχε την ιδέα να δημιουργήσει μία σοκολάτα που, εκτός από κακάο και ζάχαρη, θα είχε και σκόνη γάλακτος. Αφού πειραματίστηκε με αρκετές συνταγές, συνεργάστηκε με τον Ανρί Νεστλέ, φέρνοντας το προϊόν στην αγορά για μαζική κατανάλωση. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ