Ταξιδια

Το επόμενο ταξίδι είναι πάντα το καλύτερο

Να μη σταματήσουμε να ταξιδεύουμε και όσο μεγαλώνουμε να ταξιδεύουμε περισσότερο

Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 842
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα ταξίδια και την επίδρασή τους στη ζωή και την ψυχολογία μας.

Όσο ζω, ταξιδεύω και ελπίζω. Τα ταξίδια ξανοίγουν το μυαλό. Σηκώνουν ένα φορτίο και το πετούν μακριά, ξαλαφρώνουν. Η επένδυση στις αναμνήσεις ή η επένδυση σε στιγμές όμορφες, σε γωνιές μαγικές, σε έργα τέχνης, σε βόλτες και μικρά ψώνια, σε καινούργιους ανθρώπους είναι τόσο πολύτιμη. Πολύτιμες στιγμές που συνιστούν αλλαγή σκηνικού, αλλαγή πεδίου, σύντομη αλλαγή πλεύσης. Μεγαλώνοντας, γίνεται πιο έντονη η αναγκαιότητα του ταξιδιού, και η σπουδαιότητά του, ακόμα και με την καβαφική έννοια. Το ωραίο ταξίδι.

Ταξιδιώτες κάθε ηλικίας. Πέρα από την πιτσιρικαρία, τους φοιτητές και τους νέους κάθε δεκαετίας, ογδοντάχρονοι ταξιδιώτες, τουρίστες ή ταξιδευτές κατακλύζουν τις μητροπόλεις του κόσμου. Σπάνια είναι Έλληνες, είναι συνήθως Αμερικανοί ή Ιταλοί, ή κάτι άλλο, πάντως όχι Έλληνες. Οι δικές μας γιαγιάδες και παππούδες μάλλον έχουν παραδοθεί στο babysitting, και προφανώς είναι και η σύνταξη που δεν «φτάνει»… Εκτός από την όποια νοοτροπία και τις φοβίες που ουδείς μπορεί να υποτιμήσει. Είδα πρόσφατα γκρουπ όπου ηλικιωμένες κυρίες βόλταραν σε πρωτεύουσα του εξωτερικού κρατώντας, κάποιες από αυτές, τρίποδο μπαστούνι.

Εκτιμάς τα ταξίδια ιδίως όταν έχεις περάσει ένα δύσκολο, παράξενο, απάνθρωπο διάστημα όπου δεν μπορούσες ακόμα και να αλλάξεις περιοχή. Επιθυμείς τα ταξίδια όπως τη βροχή το διψασμένο χώμα.

Από την πανέμορφη Ύδρα στις καστανιές του Πράτερ τώρα το φθινόπωρο, ή ακόμα και στη Ζανζιβάρη. Στην οποία Ζανζιβάρη ταξίδεψαν πολλοί Έλληνες το καλοκαίρι που μας πέρασε και εντυπωσιάστηκαν από τα τιρκουάζ νερά της. Άσε που τον Αύγουστο είναι και ο «χειμώνας» τους. Ταξίδια παντού, εντός και εκτός. Σε εξωτικά και λιγότερο εξωτικά, σε βουνά, σε παραλίες, όπου ευχαριστιέται κανείς. Στα πανέμορφα νησιά μας, στις βαθιές, διαυγείς θάλασσες. Αμέτρητες ξερολιθιές και εκείνο το λευκό που ενώνεται με το γαλάζιο του ουρανού και την κάψα του καλοκαιριού.

Να μη σταματήσουμε να ταξιδεύουμε και όσο μεγαλώνουμε να ταξιδεύουμε περισσότερο. Να τολμάμε. Τα ταξίδια είναι η επιβεβαίωση της ζωής, γεμάτα πολύχρωμες εικόνες, με εναλλαγές, ερεθίσματα και ελπίδα.

Στα ωραία ταξίδια.