Ταξιδια

The Mountain Walker: Το νέο project του Γιώργου Ζαρζώνη κάνει πρεμιέρα στο Φαράγγι της Πορτίτσας

Ακολουθήστε τα μοναδικά ταξίδια του και συντονιστείτε στο athensvoice.gr

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • A.V. Team
  • 4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιώργος Ζαρζώνης είναι ένας πολύπλευρος άνθρωπος που αναζητά πάντα νέες συγκινήσεις κι ερεθίσματα. Ο φωτογράφος που έγινε σοκολατοποιός κερδίζοντας με τις σοκολάτες Cocoowa τον ουρανίσκο μας αλλά και πολλά βραβεία, μας ταξιδεύει συχνά με τις εικόνες των οδοιπορικών του και μας μετέφερε τους τελευταίους μήνες μέσα από τη στήλη Meet Your Makers, που διαβάζετε κάθε εβδομάδα στην ATHENS VOICE, στην καθημερινότητα των ελλήνων παραγωγών, σε μία ζωή πιο κοντά στη φύση.

Το φετινό φθινόπωρο βρίσκει τον Γιώργο Ζαρζώνη να παίρνει τα βουνά κυριολεκτικά για να αποτυπώσει τη ζωή και τους ανθρώπους που βρίσκονται στους ορεινούς τόπους της Ελλάδας. To «The Mountain Walker» «ανέβηκε» ήδη στο Instagram (@the_mountain_walker__) και έρχεται προσεχώς μέσα από μία σειρά photo stories στο ανανεωμένο athensvoice.gr

The Mountain Walker: Η νέα ταξιδιωτική - φωτογραφική στήλη του Γιώργου Ζαρζώνη στο athensvoice.gr

«Τριάντα χρόνια τώρα φωτογραφίζω βουνά, ανθρώπους που είναι δεμένοι με τη φύση είτε ζουν εκεί είτε είναι περιπατητές της. Πάντα με γοήτευε το ύψος και η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Μόνο στο βουνό αυτό. Από τα πενήντα φωτογραφικά λευκώματα που έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν τα μισά αφορούν βουνά. Η ιδέα του The Mountain Walker είναι η προσέγγιση του βουνού μέσα από την πολύ καλή φωτογραφία και μικρά κείμενα που θα μπορούν να μεταφέρουν όλη την ένταση της πορείας στον αναγνώστη. Συνομιλίες με άλλους περιπατητές, με οδηγούς βουνών που θα μας δείξουν διαφορετικά μονοπάτια, με ξενοδόχους και ανθρώπους που ζουν εκεί για να φροντίζουν τους αναβάτες. Ακολουθώ χρόνια τώρα πιστά τη φράση του φυσιοδίφη και ορειβάτη John Muir, που είπε ότι μόνο στο βουνό μπορείς να χάσεις το μυαλό και να βρεις την ψυχή σου. Έτσι κάνω σε κάθε εξόρμηση. Και το μαγικό με αυτούς τους τόπους είναι ότι ποτέ δεν είναι ίδιοι. Τα καιρικά φαινόμενα που εναλλάσσονται λόγω ύψους με τρελό ρυθμό, οι εποχές και φυσικά η διάθεση και η παρέα αλλάζουν άρδην τα πάντα στις κορυφές.

Με ένα αυτοκίνητο, που ελάχιστα γνωρίζει την άσφαλτο και ειδικά διαμορφωμένο για ύπνο και φαγητό κάνω κάθε εβδομάδα αποδράσεις. Σε διαφορά βουνά διαφορετικοί φίλοι πάντα πρόθυμοι για ανάβαση.

© Γιώργος Ζαρζώνης

Πολλά βουνά και κορυφές στα κοντά 30 χρόνια της φωτογραφικής μου δράσης. Αγαπημένος Όλυμπος για το μύθο και της εναλλαγές του, για το μεγάλο λεύκωμα που μου χάρισε και που έκανε με τρεις γλώσσες το γύρο του πλανήτη. Αγαπημένη Τύμφη για την αγριάδα τις άβατες διαδρομές της και το πρώτο ντοκιμαντέρ, που για χάρη της ετοιμάζω με την κόρη μου. Ο Κίσσαβος που γρήγορα έγινε βιβλίο και οδηγός· βουνό σαν νησί στο Αιγαίο. Το Φαλακρό συνδεδεμένο με φίλους και τις μαγικές μαγειρικές του Γιάννη στους -13 βαθμούς Κελσίου. Το Φρακτό και το Παρθένο δάσος με τις πολλές διανυκτερεύσεις και την θέα του νυχτερινού ουρανού. Το Παγγαίο, που τιτλοφορώ σαν “Μαγικό Βουνό” στην έκδοση που ετοιμάζεται ήδη για κυκλοφορία. Τα Τζουμέρκα που αγάπησα μέσα από φίλους Ηπειρώτες και οι συναντήσεις με τα πολλά νερά και τους βοσκούς που φτιάχνουν τυρί τσαλαφούτι στα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Και ο χειμερινός Βόρας, η Κακαρδίτσα, Βασιλίτσα, Όρβηλος, Πιέρια, ‘Άγραφα, Αυγό, Βέρμιο, Κόζιακας, Βούρινος, Όρη Βροντούς, Κούλα, Αρέντα, Μιτσικέλι, Μουρίκι, Παικο, Πήλιο, Χάσια, Πάπιγκο. Είναι και ο αγαπημένος Όρλιακας, που θα φιλοξενήσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ένα κλασικό βιολί και ένα κλαρίνο για την και τυπική έναρξη του The Mountain Walker στo athensvoice.gr» εξηγεί ο Γιώργος Ζαρζώνης για το νέο του εγχείρημα.

© Γιώργος Ζαρζώνης

The Mountain Walker: Η παράσταση στο φαράγγι της Πορτίτσας

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30, βραδιά με πανσέληνο, θα δοθεί μια ιδιαίτερη παράσταση στο φαράγγι της Πορτίτσας στα Γρεβενά μπροστά ακριβώς από το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι. Σε ένα φυσικό πλάτωμα του βράχου η Μαρία Τσόγια Ραζάκοβα, βραβευμένη με χρυσό μετάλλιο το 2017 και με παρουσία σε μεγάλες αίθουσες (Α Βιολί), σαν τη Musikverein της Βιέννης, την Zeneakademia της Βουδαπέστης, την Reduta της Μπρατισλάβα στο Teatro Real της Μαδρίτης και ο Αλέξανδρος Τσιμέκας, καθηγητής παραδοσιακού κλαρίνου και ενεργό μέλος του σχήματος «Το Πολυφωνικό της Ηπείρου», θα δώσουν μια διαφορετική μουσική παράσταση. Πρόκειται για εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, χωρίς ηχητικά και χωρίς τον τυπικό συναυλιακό φωτισμό. Για μιάμιση ώρα περίπου στο φαράγγι, κάτω από το φως της πανσελήνου, θα μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει ένα φυσικό τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας με διαφορετικό εντελώς τρόπο. Με προβολείς μπαταρίας θα λάμψει ο ποταμός και με την ανατολή του φεγγαριού, σ’ όλους τους επισκέπτες θα δοθούν κεριά, για να φωτιστεί για πρώτη φορά όλο το φαράγγι.

© Γιώργος Ζαρζώνης