Ταξιδια

Cool Crips on Tour: Πόσο κουλ είναι η αναπηρία για να πάει Σκιάθο και Αλόννησο;

«Για να επιβιώσει ένας ανάπηρος στην Ελλάδα χρειάζεται χιούμορ. Δεν γίνεται αλλιώς. Ας πούμε ότι είναι και ένα είδος άμυνας»

Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός, δημιουργοί του account «Η αναπηρία είναι κουλ» μιλούν για το Cool Crips on Tour

Άλλος για Χίο τράβηξε, άλλος για Μυτιλήνη λέει το γνωστό άσμα που είχε χιολοτραγουδήσει ο αείμνηστος Μητροπάνος, μόνο που στην περίπτωση τους θα έλεγε κανείς πως άλλος για Kομοτηνή τράβηξε κι άλλος για Αθήνα, μετά το αξέχαστο τους tour στην Σκιάθο και την Αλόννησο. Αυτό το άρθρο περιέχει χιούμορ, αναπηρία και σεξ οπότε, αν δεν είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο, παρακαλώ... διάβασε παρακάτω προσεκτικά. Σίγουρα θα έχεις σκρολάρει και θα έχεις κολλήσει στο προφίλ των Cool Crips στο Instagram. Θέματα για την αναπηρία, την προσβασιμότητα, την επικαιρότητα, την συμπερίληψη και τον έρωτα είναι μόνο μερικά από όσα σχολιάζουν χιουμοριστικά και μη.

Ο Σπύρος Νταντανίδης, ετών 24, απολαμβάνει να βγαίνει στην προσβάσιμη Κομοτηνή επιστρέφοντας πιωμένος σπίτι, είναι άνεργος την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, συνήθως όμως δουλεύει freelance φτιάχνοντας βίντεο, και ο Γρηγόρης Χρυσικός, ή απλώς Γκρεγκ, είναι 27 ετών, δεν πίνει και απολαμβάνει να βγαίνει στην μη προσβάσιμη Αθήνα, εργάζεται σε μια ΜΚΟ και ασχολείται παράλληλα ενεργά με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Δύο νεαροί τετραπληγικοί, αρκετά βλαμμένοι βέβαια –όπως μου αποκαλούν τους εαυτούς τους για να ξεκινήσουν μαζί σε ένα βράδυ την δημιουργία του account χωρίς καν να πολυγνωρίζονται. Aπό όσο φαίνεται όμως έχουν και οι δύο την ειδική ικανότητα να έχουν καλό ένστικτο και όρεξη για δημιουργικές ιδέες όπως το Cool Crips on Tour.

© Cool Crips

Το ραντεβού μας δίνεται διαδικτυακά, με υποδέχονται στο Ζoom meeting πάλι καλά υπάρχουν ακόμη κι αυτά γεμάτοι χαμόγελα. Πειράζει ο Γρηγόρης τον Σπύρο, λέμε μερικά αστεία να σπάσει ο πάγος και ξεκινάμε να μιλάμε λίγο πολύ χωρίς να το καταλάβουμε περί ανέμων και υδάτων. Αντιλαμβάνομαι γρήγορα πως είναι τόσο κουλ όσο και το όνομά τους και μπαίνω στο «ψητό». Τι είναι αυτό το Cool Crips on Tour, ρε παιδιά; τους ρωτάω σαν να είμαι δα καμιά γιαγιά.

© Cool Crips

«Μια τέτοια εκπομπή ήταν όνειρο του Σπύρου από όταν ήταν μικρό παιδί. Ναι, ο Σπύρος έβλεπε πάντοτε περίεργα όνειρα. Το Cool Crips on Tour ft. Xristos Petrou είναι η καταγραφή μιας εκδρομής στα ελληνικά νησιά με πολλές νότες χαζού χιούμορ, αίσθημα παρέας και ισότιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ αναπήρων και μη αναπήρων. Σκοπό είχε πρωτίστως να πάμε διακοπές και δευτερευόντως να αυξήσουμε την ορατότητα των αναπήρων ανθρώπων στο ελληνικό YouTube χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε περιεχόμενο αμιγώς γύρω από τις βλάβες μας ή και την αναπηρία. Χάρη στο Ferryhopper, την Hellas Direct και TOBEA αυτή η παραγωγή θα έχει 4+1 επεισόδια που θα βγαίνουν ως και αρχές Σεπτέμβρη. Η ομάδα είχε μόνο αρσενικά, κάτι το οποίο δεν μας τιμά ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα δυο ανάπηροι, εμείς, δυο τεχνικοί εικόνας και ήχου, ο Πέτρος και ο Δημήτρης, ο καλύτερος Έλληνας προσωπικός βοηθός, Χρήστος Πετσάνης, και ένας καλούτσικος κωμικός που φοράει σακάκι στο Τik Tok, ο Χρήστος Πέτρου, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και διασκεδάσαμε στο ταξίδι» αλληλοσυμπληρώνουν.

© Cool Crips

«Στα επεισόδια θα δείτε τον Γρηγόρη να βασανίζει τον Σπύρο. Ότι οι ανάπηροι ταξιδεύουν, αλλά όχι και τόσο ισότιμα και άνετα. Spoiler alert: Αυτό μπορεί να αλλάξει και φυσικά το ότι το Αιγαίο είναι πανέμορφο ακόμα κι αν υπάρχει ο Χρήστος Πέτρου στο πλάνο. Τα μελτέμια βέβαια, το γεγονός ότι ο Σπύρος, που δεν μπορεί να ξυπνήσει πρωί, είχε αναλάβει την οργάνωση και την εκτέλεση της παραγωγής και το συμβάν ότι σε κάποια πλοία ξέμειναν μέλη της ομάδας στο γκαράζ λόγω έλλειψης πρόσβασης προς τα πάνω σίγουρα δυσκόλεψαν το ταξίδι μας. Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο γενικά στα ταξίδια είναι ό,τι μας ενοχλεί και εκεί που μένουμε βασικά. Μη προσβάσιμες συγκοινωνίες (πλοία, ΚΤΕΛ, λεωφορεία), μη προσβάσιμα καταλύματα και μαγαζιά, σκαλιά και φυσικά οι συμπεριφορές που αντιμετωπίζουμε παντού, δηλαδή είτε λύπηση είτε πλήρης αδιαφορία. Παντού βέβαια υπάρχουν ευχάριστες εξαιρέσεις».

© Cool Crips


Σκιάθος ή Αλόννησος; Ιδού η απορία. Με ένα στόμα μια φωνή απαντούν «Αλόννησος μάλλον. Είναι πιο ήρεμη και παρεΐστικη. Ωστόσο, σχεδόν σε κάθε νησί βρήκαμε από μια έως και παραπάνω προσβάσιμες παραλίες. Το καλό είναι πως με μια αναζήτηση μπορείς να βρεις εύκολα μια προσβάσιμη παραλία, αλλά δυστυχώς όχι ένα μαγαζί με τουαλέτα ή ένα αξιοπρεπές κατάλυμα. Όχι ακόμα, θα πούμε. Γνωρίσαμε βέβαια και ανθρώπους που ξεχωρίσαμε για ιδιαίτερους λόγους και ιστορίες. Αυτά ελάτε να τα ξαναπούμε αφού ανέβουν όλες οι εκπομπές όμως. Ως τότε εγγραφή στο κανάλι, έτσι;».

Γιατί είχατε τελικά τον Χρήστο Πέτρου μαζί σας; «Τον μπερδέψαμε με τον Θοδωρή Αδαμάκο βασικά αλλά τον αγαπάμε πολύ» απαντάει ο Γρηγόρης. Σήμερα το προφίλ τους δέχεται δεκάδες σχόλια καθημερινά θετικά και αρνητικά αφού το ακολουθούν πάνω από 16 χιλ. άτομα ενώ έχει παράλληλα και την υποστήριξη διάσημων ανθρώπων όπως της κωμικού Κατερίνας Βρανά αλλά και των παραολυμπιονικών Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Δημήτρη Καρυπίδη κ.ά. Aμέτρητα σαρκαστικά posts που σχολιάζουν την επικαιρότητα στο account με τα οποία προσωπικά κατά διαστήματα έχω προβληματιστεί, έχω γελάσει και έχω κλάψει σκεπτόμενη του τι εστί πραγματικά συμπερίληψη και πότε αυτή θα «επιτευχθεί». Από ένα meme με τον Ευαγγελάτο «’Ενας ανάπηρος τα έκανε πάνω του επειδή οι τουαλέτες στο μαγαζί δεν ήταν προσβάσιμες. Θα μου πείτε τι πιο σύνηθες να συμβεί» μέχρι τον χάρτη μαυρίσματος χρήστη αμαξιδίου και άλλα πολλά που μπορεί να αναζητήσει κανείς. Πρόσφατα αυτό που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και δέχτηκε πλήθος σχολίων ήταν το meme «Όταν η λέξη καθηλωμένος αποκτά νόημα». «Νομίζω ότι ο κόσμος πήρε λίγο παραπάνω σοβαρά αυτό το meme απ’ ό,τι έπρεπε. Μιλούσαμε κυρίως για αυτή την πολύ ωραία σχέση που έχουν τα αμαξίδια με την άμμο. Αφήνοντας φυσικά και τις σποντίτσες μας για την προσβασιμότητα των παραλιών».

© Cool Crips

H ερώτηση που πιθανότατα απασχολεί τους περισσότερους αλλά την κάνω κάπως διστακτικά. Σεξ και χορός; 
Ταυτόχρονα; Εδώ δυσκολευόμαστε να πάμε μέχρι το περίπτερο. Ντάξει πλακίτσα, τα κάνουμε και τα δυο. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι το σεξ που κάνουμε τόσο καλό όσο οι χορευτικές μας ικανότητες.

Γιατί η αναπηρία είναι κουλ τελικά;
Δεν είναι, μου λένε με χαμόγελο για πολλοστή φορά, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Απλά εμείς δώσαμε αυτόν τον σαρκαστικό τίτλο. Μια βλάβη μπορεί να είναι κάπως κουλ (βλάβη είναι π.χ. η κώφωση ή η παραπληγία), η αναπηρία προέρχεται από τα εμπόδια που σου επιβάλλει η πολιτεία με την κοινωνία κι έτσι σε καθιστούν αποκλεισμένο/η. Ε, μαντέψτε. Τα εμπόδια δεν είναι τόσο κουλ. Τα ανάπηρα άτομα, όμως, μπορεί να είναι. Το σίγουρο είναι ότι για να επιβιώσει ένας ανάπηρος στην Ελλάδα χρειάζεται χιούμορ. Δεν γίνεται αλλιώς. Ας πούμε ότι είναι και ένα είδος άμυνας. 

© Cool Crips

Όνειρα, στόχοι, σχέδια και όλα αυτά τα ουτοπικά
Τα σχόλια που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής για το πρώτο επεισόδιο είναι πολύ θετικά. Υποθέτω είναι μικρό και ευχάριστο να το δει κανείς οποιαδήποτε στιγμή. Και δεν διαφέρει και πολύ από το ύφος των πραγμάτων που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Πρώτα θέλουμε να ξεκουραστούμε και μετά να οργανωθούμε για την νέα σεζόν. Να βάλουμε τις ιδέες μας κάτω και να τις υλοποιήσουμε. Αλλά έχουμε τόσα στο κεφάλι μας που δεν κοιτάμε πολύ μακριά για την ώρα. Ααα! Και θέλουμε να κάνουμε κι άλλα Break the Bar-riers party όπως και επιπλέον επεισόδια on tour.

Θα τους βρείτε στο Instagram τους «Η αναπηρία είναι κουλ» και στο Youtube Cool Crips.