Ταξιδια

Η Φολέγανδρος της Όλγας Γεροβασίλn

«Καθένα από τα 104 ναυτικά µίλια που χρειάστηκε να διασχίσω για να φθάσω στη Φολέγανδρο άξιζε»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλγα Γεροβασίλη

Η βουλευτής Άρτας και Γραµµατέας Κ. Ο. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, γράφει για τη δική της Φολέγανδρο.

Καθένα από τα 104 ναυτικά µίλια που χρειάστηκε να διασχίσω για να φθάσω στη Φολέγανδρο άξιζε. Για να πατήσω στον Καραβοστάση, το λιµάνι του νησιού, θα έπρεπε να περάσω από διάσηµες πλανεύτρες των Κυκλάδων και να κατορθώσω να µην υποκύψω. Ανταµείφθηκα όµως, τόσο, ώστε να λαχταρώ να µοιραστώ την ιδιαίτερη οµορφιά αυτού του τόπου, που είναι σµιλεµένος από τη θάλασσα και τον αέρα.

Από µακριά, όταν πλησιάζει το καράβι, η Φολέγανδρος προσφέρει την τραχιά όψη των γυµνών βράχων της. Όσο αρχίζουν και ξεχωρίζουν οι λεπτοµέρειες του αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου, τόσο γαληνεύεις και βλέπεις πιο καθαρά γύρω σου και µέσα σου. Μπαίνεις στη Χώρα, ένα πραγµατικό έργο τέχνης και κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, όπου κυριαρχεί το γαλάζιο και το λευκό. Ένα µοναδικό Κάστρο, επιδέξια φτιαγµένο για να αποκρούει τους πειρατές και να αγκαλιάζει τις αισθήσεις. Όταν σουρουπώνει, είτε από την Πούντα είτε από την Παναγία, αυτά τα χρώµατα τυλίγονται από εκείνα που προσφέρει απλόχερα ένα από τα πιο θεαµατικά ηλιοβασιλέµατα της Μεσογείου.

Στη Φολέγανδρο δε βρήκα την τυπική εικόνα των τουριστικών παραλιών. Έπρεπε να κάνω ένα µικρό, γλυκό κόπο, να δεχθώ να εγκαταλείψω για λίγο τις πολλές ανέσεις για να φτάσω σε κάποιες από τις παραλίες της. Λίγες είναι οδικά προσβάσιµες και σε άλλες φθάνεις µόνο µε τα καραβάκια. Όποιος όµως κολυµπά στην Αγκάλη, στο Κάτεργο, στο Αµπέλι, ξεχνά κάθε κόπο.

Όλγα Γεροβασίλη

Περπάτησα στα καλντερίµια της Χώρας και στάθηκα στην Άνω Μεριά για να ακούσω µε προσοχή τον αέρα που τραγουδάει πάνω στα καλώδια και στις πλαγιές. Οι άνθρωποι ζεστοί, χαµογελαστοί, θα µοιραστούν τα µυστικά του τόπου, τις γεύσεις και τα έθιµά τους. Δοκίµασα τα µατσάτα, χειροποίητα ζυµαρικά που σερβίρονται µαζί µε κόκορα ή κουνέλι. Το σουρωτό, το πικάντικο, αψύ τυρί και την πιτούλα του. Την καρπουζένια, φτιαγµένη από καρπούζι φυσικά, µέλι και σουσάµι, την κάπαρη και τα αµπελοφάσουλα. Αν είστε τυχεροί και πέσετε σε γάµους ή βαφτίσια, ζητήστε και εσείς να δείτε πώς φτιάχνουν το παραδοσιακό παστέλι. Και µην ξεχάσετε να πάτε στον Φάρο!

Πολλά, πάρα πολλά όµορφα µυστικά για ένα τόσο µικρό τόπο! Και καθώς αποµακρυνόµουν, οι νέοι φίλοι που έκανα εκεί, µου έστελναν σήµατα µε καθρεφτάκια από τα σπίτια τους. Δεν µας αποχαιρετούσαν, σκέφτηκα. Μας προσκαλούσαν να επιστρέψουµε. Σύντοµα.

* Η Όλγα Γεροβασίλη είναι βουλευτής Άρτας, Γραµµατέας Κ. Ο. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ