Ταξιδια

Η Σίφνος της Ρεβέκκας Καμχή

«Δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να αγοράσετε ένα καινούργιο µπολ ή πιάτα φτιαγµένα από τους πατροπαράδοτα εκπαιδευµένους κεραµίστες»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρεβέκκα Καμχή

Η ιδιοκτήτρια της Rebecca Camhi Gallery, Ρεβέκκα Καµχή, γράφει για τη δική της Σίφνο.

Έχουµε ένα σπίτι στη Σίφνο του γνωστού σκηνοθέτη και δάσκαλου τάι-τσι και στροβιλισµού Βίκου Ναχµία. Έτσι γνώρισα το νησί και το πρώτο µπάνιο της κόρης µου Ανατολής ήταν µέσα στην κοιλιά µου εκεί. Το είχε κτίσει τη δεκαετία του ’70. Είναι µόνο του σε ένα κτήµα που τον χειµώνα καλλιεργείται για να µπαίνουν τα ζώα να τρώνε.

Η Σίφνος φηµίζεται για τους περιπατητές και τα µονοπάτια της. Είναι απίθανο νησί για βόλτες, ιδανικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Φηµίζεται επίσης για το καταπληκτικό φαγητό. Εµάς το αγαπηµένο µας εστιατόριο είναι ο Λεµπέσης στη Χρυσοπηγή – η καλύτερη ρεβυθάδα του νησιού. Αν είστε τυχεροί θα έχει µείνει και ένα κοµµάτι πορτοκαλόπιττα, αλλιώς µε το που φτάσετε ρωτήστε αν έχει για να σας την κρατήσουν. Την ταβέρνα την τρέχει µια ολόκληρη οικογένεια, παιδιά στην αγκαλιά, µωρά, κότες, εγγύηση! Δεν πρέπει να χάσετε το Καντίνα. Έχει λίγο περπάτηµα για να φτάσετε, είναι στο Κάστρο και είναι ανοικτά µόνο το βράδυ. Η φιλοσοφία είναι φαγητά κυρίως ντόπια και ελάχιστη φύρα. Στον Πλατύ Γυαλό αξίζει να φάτε ιταλικό στο Mamma Mia και στο Στέκι για παραδοσιακά. Ο Αρτεµώνας είναι το πιο ωραίο χωριό του νησιού. Εκεί έχει έναν «ναό» οµορφιάς, το κατάστηµα µε τα αµυγδαλωτά όπου µαµά και δύο γιοι φτιάχνουν οληµερίς αµυγδαλωτά µέσα στο εκπληκτικής αισθητικής σπίτι τους και παρασκευαστήριο. Σε µεγάλη αυλή µε µποστάνι είναι και το Χρυσό µε ντόπια σιφνέικη κουζίνα.

Η πιο όµορφη παραλία είναι οι Καµάρες στο λιµάνι. Απέραντη αµµουδιά και δέντρα για σκιά αλλά και οµπρέλες και ξαπλώστρες. Κάποιες παραλίες έχουν το µεγάλο αρνητικό ότι παρκάρουν τα αυτοκίνητα σχεδόν πάνω στην άµµο έτσι ώστε να νιώθεις ότι έχεις ξαπλώσει σε ένα πάρκινγκ! Πέρσι βάλαµε µόνοι µας πέτρες κατά µήκος για να αποτρέψουµε τα αυτοκίνητα να παρκάρουν πάνω στην άµµο και ο δήµος τις έβγαλε!

Ρεβέκκα Καμχή

Το πανέµορφο αυτό νησί είναι πασίγνωστο για τα κεραµικά του. Δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να αγοράσετε ένα καινούργιο µπολ ή πιάτα φτιαγµένα από τους πατροπαράδοτα εκπαιδευµένους κεραµίστες. Ξεχωρίζω τον Λεµπέση στην Απολλωνία, αλλά σε όλους, αν ψάξετε, θα βρείτε κάτι ωραίο.

Και φυσικά δεν ξεχνάµε τα πανηγύρια. Αν µιλάµε µε τους ντόπιους θα µάθουµε σε ποιες εκκλησίες έχει πανηγύρι. Οι πανηγυράδες είναι γενναιόδωροι, παστρικοί, βάφουν και φροντίζουν µέρες πριν την εκκλησία που θα γιορτάσει και κερνάνε άπλετα φαγητά, ρεβύθια, µαστέλο, κρασί και χορό.

Όταν πάµε στην εξοχή, και ειδικά στις Κυκλάδες, δεν ξεχνάµε να κάνουµε οικονοµία στο νερό που είναι σε έλλειψη και προσέχουµε την κατανάλωση γενικότερα για να µη δηµιουργούµε πολλά σκουπίδια.

* Η Ρεβέκκα Καµχή είναι η ιδιοκτήτρια της Rebecca Camhi Gallery (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο). Αυτό τον καιρό παρουσιάζει την έκθεση «Επιστηµολογίες του Ήλιου» µε έργα των Ζόε Πολ, Ιάσονα Καµπάνη, Γιούγκοεξπορτ, Πάνου Προφήτη και Ελένης Κοτσώνη. Μέχρι 9/9/22.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ