Ταξιδια

Η Κίμωλος της Βασιλικής Παλιβού

«Με την πρώτη κιόλας βόλτα στο χωριό ανάµεσα στα γραφικά σοκάκια και το κάστρο ένιωσα όλη την αυθεντικότητα των Κυκλάδων»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλική Καλιβού

Η οινοποιός Βασιλική Παλιβού γράφει για τη δική της Κίμωλο.

Κίµωλος ή Αρζαντιέρα (ασηµένια), ένας κρυφός παράδεισος… Προσπαθούσα πολύ καιρό να επισκεφτώ αυτό το ακατέργαστο λαµπερό διαµαντάκι των Κυκλάδων και φέτος ήρθε η µαγική στιγµή που κατάφερα να ανακαλύψω τον µαγικό τόπο που λέγεται Κίµωλος και κρύβεται ανάµεσα στη Μήλο και τη Φολέγανδρο. Η γοητεία της Κιµώλου µε το γραφικό χωριό και τις καταγάλανες παραλίες της προσφέρει µια γαλήνη, µια ενέργεια που καταφέρνει να σε ηρεµεί και να σε αποφορτίζει µε έναν µαγικό τρόπο… Με την πρώτη κιόλας βόλτα στο χωριό ανάµεσα στα γραφικά σοκάκια και το κάστρο ένιωσα όλη την αυθεντικότητα των Κυκλάδων αντικρίζοντας έναν µικρό παράδεισο αναλλοίωτο στο πέρασµα του χρόνου και την ανάπτυξη του τουρισµού, µε το µεγαλείο της απλότητάς του να σε µαγεύει, χαζεύοντας κάθε γωνιά του χωριού σαν ξεχωριστό πίνακα ζωγραφικής µε φόντο τις φιγούρες των  Κιµωλιατών να κάθονται στις λουλουδένιες αυλές τους και να σε καλησπερίζουν.

Στο χωριό, στον δρόµο που λέγεται αγορά είναι τα µαγαζάκια είτε για πεντανόστιµο πρωινό όπως το Μπαρ-Μπι, τα παραδοσιακά καφενεία για απογευµατινή µπιρίτσα, τα µπαρ Λαϊκόν και το Αγορά για χαλαρό ποτάκι, το φηµισµένο καφεµεζεδοπωλείο Καλή Καρδιά, εκεί κοντά και οι φούρνοι για την κιµωλιάτικη πίτα Λαδένια που είναι το απόλυτο σνακ για την παραλία. Όσο για τις παραλίες… Οι περισσότερες έχουν αµµουδιά και αρµυρίκια για προστασία από τον ήλιο. Η πιο διάσηµη είναι τα Πράσσα που βρίσκεις όλο το πακέτο, λευκή άµµο, σµαραγδένια νερά, αλλά και την άνεση του beach bar µε άνετες ξαπλώστρες, δροσερά ποτά και κοντά το εστιατόριο Πρασονήσι για φρέσκα ψάρια.

Βασιλική Καλιβού

Το δικό µου όµως αγαπηµένο µέρος για κολύµπι είναι οι οικισµοί Γούπα-Καρά για περπάτηµα, παραθαλάσσια, στους λευκούς βράχους και βουτιές στις φυσικές πισίνες που έχουν σχηµατιστεί, µε θέα τα εντυπωσιακά «σύρµατα» – έτσι ονοµάζονται οι λαξευµένες σπηλιές µε τις πολύχρωµες ξύλινες πόρτες που κάνουν αντίθεση µε τα λευκά βράχια κι εκεί αποθηκεύουν τον χειµώνα οι ψαράδες τις βάρκες τους για να τις προστατέψουν από τον καιρό. Τα «ρεµατόνησα», οι βράχοι που σχηµατίζουν νησάκια, συµπληρώνουν το µαγευτικό τοπίο.  Κάποιοι ίσως έχουν ακουστά για τον βράχο που µοιάζει µε γιγάντιο µανιτάρι, το λεγόµενο Σκιάδι, στη Γούπα λοιπόν είναι κι ένα ακόµα παρόµοιο αξιοθέατο του νησιού, ο µεγάλος βράχος που µοιάζει µε Ελέφαντα. Άλλη ωραία παραλία η Αλυκή κοντά στην ταβέρνα της Μπέµπας ή του Σάρδη, όπου η «Μπέµπα» θα σου σερβίρει τη λαχταριστή αστακοµακαρονάδα. Μετά είναι η Μπονάτσα, το Καλαµίτσι, η Μαυροσπηλιά και η Ψάθη – η παραλία του λιµανιού κοντά στο εστιατόριο Κύµα για θαλασσινά µε «Πέτρινες Πλαγιές» από το οινοποιείο µας.

Εxtra tips: Όµορφες ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες είναι στηµένες σε διάφορα σηµεία  του νησιού όπου µπορείς να δανειστείς αλλά και να προσφέρεις κάποιο βιβλίο. Τέλος, οπωσδήποτε βόλτα στη µαγευτική Πολύαιγο, αν το επιτρέπει ο καιρός. #κίµωλο_µου_παράδεισο_µου !

* Η Βασιλική Παλιβού είναι οινοποιός, Κτήµα Παλιβού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ