Ταξιδια

Η Κεφαλονιά του Πέτρου Μαρκαντωνάτου

«Ποτέ δεν µπορώ να ξεχάσω τη συγκίνηση που ένιωθα αντικρίζοντας το πράσινο να ακουµπά τη θάλασσα, µια πραγµατική οµορφιά»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος.

Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος, ιδιοκτήτης των Gentilini Wines, γράφει για τη δική του Κεφαλονιά. 

Πώς και πώς περίµενα να τελειώσει το σχολείο στην Αθήνα και να ξεκινήσουµε µε τους γονείς µου τις καλοκαιρινές µας διακοπές στο ΝΗΣΙ! Έτσι το έλεγε η µητέρα µου… µε στόµφο που έκρυβε τη λαχτάρα να ξαναδεί τον αγαπηµένο τόπο. Εννέα ώρες διαδροµή είχαµε τότε µέχρι να αντικρίσουµε το λιµάνι της Σάµης µέσα από το F/B «Άγιος Γεράσιµος». Ποτέ δεν µπορώ να ξεχάσω, και αυτό προσπαθώ να µεταδώσω και στην κόρη µου, τη συγκίνηση που ένιωθα αντικρίζοντας το πράσινο να ακουµπά τη θάλασσα, µια πραγµατική οµορφιά! Τα παιδικά καλοκαίρια στο νησί ήταν αξέχαστα, ανέµελα, µε βόρτες στην πλατεία (οι Κεφαλονίτες το λάµδα συχνά το κάνουν ρο), φαγοπότια στις παραλίες και πανηγύρια στα γύρω χωριά.

Πολλά χρόνια αργότερα, µία από τις µεγαλύτερες και καλύτερες αποφάσεις της ζωής µου ήταν να παρατήσω τη δουλειά γραφείου και την καριέρα ως product manager και να ασχοληθώ αποκλειστικά µε το κρασί. Και φυσικά να εγκατασταθώ µόνιµα στον τόπο καταγωγής µου, την Κεφαλονιά. Αυτή η ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής µου µε έφερε πολύ κοντά στη φύση και ταυτόχρονα η ενασχόλησή µου µε το κρασί σχεδόν µε «ανάγκασε» να γνωρίσω µικρά διαµαντάκια από το πανέµορφο νησί µου, που στα µάτια µου είναι ένα από τα πιο όµορφα νησιά της Ελλάδος. Συνδυάζει το «µεγάλο βουνό», τον Αίνο, και τη θάλασσα, την αµµουδιά του Μακρύ Γιαλού και της Αβύθου µε το βότσαλο του Μύρτου και των Πετανών. Ένα µοναδικό άγριο τοπίο.

Στο νησί µπορείς να απολαύσεις, εκτός από τη φυσική οµορφιά του, και τα υπέροχα κρασιά που παράγονται στις απόκρηµνες πλαγιές του Αίνου. Εκεί που η Ροµπόλα ευδοκιµεί κάτω από αντίξοες συνθήκες προσφέροντας ένα ευγενές κρασί µε ιδιοσυγκρασία που ταιριάζει στη νοοτροπία των ντόπιων. Να πω και για την άλλη ντίβα µας, την ξηρή Μαυροδάφνη, και για το ξηρό Μοσχάτο, ποικιλίες του νησιού που σε απογειώνουν.Τα κατσίκια και τα πρόβατα που θα δεις παντού δείχνουν τη δυναµική του νησιού στην παραγωγή εξαιρετικών τυριών, πολύ γνωστά η φέτα µας και η πρέντζα µας, να τα δοκιµάσετε!

Η τοπική γαστρονοµία, µε επιρροές από την ιταλική και ειδικά από τη βενετσιάνικη κουζίνα, θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό.Τι να πω για την Τασία και τη Βάσω στο Φισκάρδο, τον Οδυσσέα στην Αγία Ιερουσαλήµ, το Famillia στη Σάµη, τον Μπότσολο στα Βαλσαµάτα; Τον Ανδρόνικο της Κυανής Ακτής στο Αργοστόλι, τα παιδιά στις Βινάριες, το Melograno, το Baroque και το Οίνοψ; Να συνεχίσω µε το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και τις παραδοσιακές αλλά και µοντέρνες γεύσεις στο Il Borgo, µε τον Βαγγέλη να ζωγραφίζει µαγειρικά, και το Olive Lounge µε τη Λιάνα να σε ταξιδεύει γαστρονοµικά. Και όλα αυτά κάτω από την απίστευτη θέα του επιβλητικού βενετσιάνικου κάστρου και τον κάµπο τσι Λειβαθούς. Όποιος δοκιµάσει όλα τα παραπάνω θα έχει να µιλάει για αξέχαστες εµπειρίες…

Φέτος ανακάλυψα απίστευτους καταρράκτες στην περιοχή του Πόρου, ανεξερεύνητες παραλίες και διαδροµές στον Αίνο, τοπία µε θέα και ενέργεια που σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι στην κορυφή του κόσµου. Μετά από 25 χρόνια µόνιµης διαµονής µου στο νησί µπορώ να παραδεχτώ ανοιχτά ότι έχω δει πολύ λίγα από αυτά που προσφέρει η Κεφαλονιά. Θέλεις πάνω από µια ζωή να ανακαλύψεις αυτό το υπέροχο νησί

* Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος είναι ιδιοκτήτης των Gentilini Wines.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ