Ταξιδια

Χίος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Το νησί που άπαξ και γνωρίσεις, θα θέλεις να επισκέπτεσαι κάθε χρόνο!

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χίος
Φωτογραφία: Nelly Antoniadou/ Unsplash

Χίος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Η Χίος έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα μοναδικά της μαστιχόδεντρα, ένα σχίνο που δεν φυτρώνει πουθενά αλλού στον πλανήτη, ούτε καν σε άλλο μέρος του νησιού, παρά μόνο στη Νότια Χίο. Αλλά το εκπληκτικό αυτό φυτό που μας δίνει τη μοσχομυριστή μαστίχα δεν είναι ο μόνος λόγος για να βρεθείς εδώ. Θα έρθεις επίσης για τις παραλίες με τα κρυστάλλινα χωριά, τα μεσαιωνικά χωριά που αφήνουν τους περιηγητές τους με ανοιχτό το στόμα, την πλούσια ιστορία που είναι εμφανής σε κάθε σου βήμα, τα παραθαλάσσια γραφικά χωριουδάκια με το φρέσκο ψάρι τους, τον ιστορικό Κάμπο με τις μυρωδιές από τις μανταρινιές που σε κάνουν  να παίρνεις βαθιές, αχόρταγες ανάσες. Η Χίος είναι πράγματι μυροβόλος, είναι πλανεύτρα και σαγηνευτική, είναι το νησί που άπαξ και γνωρίσεις, θα θέλεις να επισκέπτεσαι κάθε χρόνο.

Τι να δεις
Κράτα σημειώσεις: Θολοποτάμι, Μελέκικο, Κάμπος, Καταρράκτης, Θυμιανά, Ελάτα, Νικολάκικο, Ζερβούδικο, Κοινή, Νεχώρι είναι τα περίφημα μαστιχοχώρια και τα πρώτα χωριά που πρέπει να επισκεφθεί κανείς με το που πατήσει το πόδι του στη Χίο. Ύστερα βάλε πλώρη για τα μεσαιωνικά χωριά όπως τα Μεστά, το Πυργί, οι Ολύμποι, η Καλλιμασιά και τα Αρμόλια. Εδώ θα κάνεις βόλτες σε καλντερίμια με σπίτια και εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα! Και είναι τόσο καλοδιατηρημένα που θα πιστέψεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε εκείνη την εποχή…  Η Χίος μεταξύ άλλων έχει και πολλούς επισκέπτες που έρχονται μόνο και μόνο για να δουν από κοντά τα πολλά και διαφορετικά μοναστήρια της. Σαν highlight κράτα το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας και μη χάσεις το ενεργειακό πεδίο που ονομάζεται Εμπορειός. Για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα πήγαινε στον Ανάβατο, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, κρυμμένο στους βράχους (έχει λίγο περπάτημα, αλλά αξίζει) και κατεβαίνοντας επισκέψου τα πέτρινα Αυγώνυμα. Επίσης, στα Μαστιχοχώρια στη Νότια Χίο, ανάμεσα σε σχίνους και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας Χίου. Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και παρουσιάζει την ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της ευωδιαστής μαστίχας. Μία επίσκεψη εδώ σχεδόν επιβάλλεται. Μάθε περισσότερα στο www.piop.gr

Πού να κολυμπήσεις
Η πιο γνωστή οργανωμένη παραλία της Χίου είναι ο Καρφάς, και λόγω ομορφιάς και λόγω μικρής απόστασης από την πόλη. Στο ίδιο στιλ και ο κοντινός Μέγας Λιμνιώνας, που τον προτιμούν και οι ντόπιοι. Προς τα βόρεια, η Δασκαλόπετρα με λευκό βότσαλο, και τα Γλαροπούλια, κοντά στη Λαγκάδα. Προς Καρδάμυλα, σε περιμένουν οι παραλίες του Γιόσσονα και του Ναγού. Στα βορειοδυτικά και κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Μαρκέλλας, των Λιμνιών και του Μάναγρου. Στα δυτικά, το Λιθί με νερά ρηχά για τα παιδιά και ψαροταβέρνες. Ανάμεσα στα Λιμνιά και το Λιθί κρύβεται και η Ελίντα, επίσης εξαιρετική παραλία. Στον νότο σε περιμένουν τα Κάτω Φανά, ενώ νοτιοανατολικά θα βρεις… θάλασσες «αγίων»: Αγία Φωτεινή, Άγιος Αιμιλιανός και Αγία Φωτιά είναι λευκές, βοτσαλώδεις και με όλα τα κομφόρ. Την «αγία τριάδα» συμπληρώνουν οι Κώμη (με αμμόλοφους), Βρουλίδια και Εμπορειός (ή, αλλιώς, και Μαύρα Βόλια), όπου πρέπει να πας μόνο και μόνο για να δεις τα εξωπραγματικά μαύρα βότσαλά της.

Πού να φας
Φρέσκο ψάρι, σαρδέλα κολυμπητή, καλά κρέατα, γίδα, χερίσια μακαρόνια, χορτόπιτες, χορτοκεφτέδες και πεντανόστιμα μαγειρευτά θα βρεις στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού. Το χιώτικο ούζο, ναι, υπάρχει και είναι εξαιρετικό, συνοδεύει το γεύμα και πάει με όλα. Ο Χότζας (2271042787), είναι η πιο παλιά ταβέρνα του νησιού (από το 1882!) και παραμένει πεντανόστιμη μέχρι σήμερα. Στα Αυγώνυμα το Αστέρι (2271020577) έχει συγκλονιστική θέα, τέλεια μαγειρευτά, ψητά κρέατα στη σχάρα, χιώτικες σπεσιαλιτέ (δοκίμασε τους μαλαθρίτες) και ένα κατσικάκι σκέτο λουκούμι! Η παραδοσιακή, χιώτικη ψαροταβέρνα του Πάσσα (2271074218) λειτουργεί από το 1952 στη Λαγκάδα και είναι από τις πιο διάσημες στο νησί (και καθόλου άδικα!). Στα οπωσδήποτε βάλε το λιαστό χταποδάκι τους, τα πεντάφρεσκα ψάρια τους, αλλά και τη χιώτικη αθερινόπιτα! Εξίσου ξακουστή ψαροταβέρνα είναι και ο Παντουκειός (2271074262), στο ομώνυμο χωριό. Επίσης, για ψαράκι σε τραπέζι δίπλα στο κύμα (και όταν λέμε «δίπλα στο κύμα» το εννοούμε – τα τραπέζια είναι πάνω στην παραλία, ούτε ένα μέτρο απόσταση από το νερό) να πας στο Μελτεμάκι (2271062105) στους Καταρράκτες. Στο Citrus - Άρωμα Μνήμης (2271031513), στον Κάμπο, θα βρεις τις ωραιότερες μαρμελάδες του κόσμου (όχι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου!) για το πρωινό σου. Αγόρασε επίσης μοναδικά προϊόντα με μαστίχα, αλλά και γλυκά του κουταλιού. Στην πόλη της Χίου να βρεις το Perivoli (2271033202), έναν απίθανο χώρο (μισός café-bar, μισός μουσείο και στο ενδιάμεσο… περιβόλι) για συγκλονιστικές πορτοκαλόπιτες και λεμονόπιτες. Για υπέροχους αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες, τρέξε στον Κανέλλο (2271306868), ενώ για το πιο αφράτο τσουρέκι που έχεις φάει ποτέ κάνε μια στάση στον Περρή (Λ. Αγαίου 2, 2271100429).

Πού να διασκεδάσεις
Στη Χίο, όπως και σε κάθε νησί που σέβεται την ιστορία του, αξίζει να βρεθείς τουλάχιστον σε ένα πανηγύρι του. Να πιεις σούμα και να το γιορτάσεις μέχρι το πρωί. Όταν δεν συμβαίνουν αυτά τα ωραία τότε πρέπει οπωσδήποτε μόλις βρεθείς στα Μεστά να κάνεις μια στάση στην πλατεία τους και να βρεις το Κελλάρι (2271076217). Κατέβα στο υπέροχο υπόγειο που είναι βγαλμένο από άλλη εποχή και πιες μια από τις πολλές επιλογές σε ουίσκι και τζιν. Για τρομερά κοκτέιλ (τύφλα να ’χει η Αθήνα!) θα πας σίγουρα στο Oz Bay (6946082437), στην παραλία του Άγιου Ισίδωρου στη Συκιάδα. Και για να πιεις ποτό χαιρετώντας τα πλοία που περνούν σε απόσταση αναπνοής να πας στο Μπούρτζι (2271021340), στην είσοδο του λιμανιού.

Πού να μείνεις
Στα Μεστά θα βρεις το εντυπωσιακό Lida Mary (6976629668) και το Stoes Traditional Suites (2271076377). Για την απόλυτη ηρεμία πήγαινε στα Σπιτάκια (6974175471), στα μεσαιωνικά Αυγώνυμα. Πρόκειται για μικρές παραδοσιακές, πέτρινες κατοικίες που έχουν προσεχτικά αναπαλαιωθεί, ενώ οι ιδιοκτήτες τους διοργανώνουν και περιπατητές διαδρομές σε όλη τη Χίο. Στο κέντρο της πόλης, στο Chandris Hotel (Ευγενίας Χανδρή 2, 2271044401), στο Chios City Inn (Μητροπολίτου Πλάτωνος & Κουντουριώτου 2, 2271080062), ή στο γοητευτικό Agora Residence (Απλωταριάς 48, 2271107184).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ