Ταξιδια

Η Χίος της Βικτώριας Σόδη

«Η Χίος μού φέρνει στο μυαλό πολύ δυνατά χαμόγελα, πολύωρες βουτιές σε παραλίες που θυμίζουν παραμύθι, αλλά και γαλήνη...»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βικτώρια Σόδη

Η Βικτώρια Σόδη, ιδιοκτήτρια της Mastic Origins, γράφει για τη δική της Χίο

Γεννήθηκα στη Χίο το 1992, γόνος οικογένειας που ασχολείται ενεργά με τη μαστίχα από το 1860. Από τα 10 μου μόλις χρόνια είχα την ευκαιρία να τριγυρνάω στο εργαστήριο καλλυντικών του αγαπημένου μου παππού στην καρδιά της Χίου, και στη συνέχεια του πατέρα μου, να βρίσκομαι παρούσα σε μελέτες, έρευνες και συνθέσεις. Μεγάλωσα έχοντας λατρεία για το νησί αυτό. Ήμουν από παιδί περήφανη για τους φιλόξενους ανθρώπους της, την αύρα της, τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά, τα μοναδικά χωριά αλλά και το πολυτιμότερο «δάκρυ» της φύσης: τη μαστίχα. Το διαμάντι μας! Το φυτό αυτό (ο σκίνος) που «δακρύζει» αποκλειστικά και μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού μας και έχει σπουδαίες αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές δράσεις. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη για τη μαστίχα. Ο παππούς μου, φαρμακοποιός και ερευνητής, με το ανήσυχο πνεύμα να τον κατακυριεύει και το ασίγαστο πάθος του για ανάδειξη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας, ξεκίνησε από το πειραματικό του εργαστήριο να παρασκευάζει καλλυντικά. Έπειτα από πολλές μελέτες και έρευνες πάνω στις δράσεις της μαστίχας στα καλλυντικά, το 1978 παρασκευάζει το πρώτο παγκοσμίως καλλυντικό με μαστίχα, μια ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα. Και κάπως έτσι… η μαστίχα «μας» απέκτησε μια πιο σπουδαία έννοια στη ζωή μας.

Βικτώρια Σόδη

Η Χίος μού φέρνει στο μυαλό πολύ δυνατά χαμόγελα, πολύωρες βουτιές σε παραλίες που θυμίζουν παραμύθι, Βρουλίδια, Μαύρα Βόλια, Αγία Δύναμη, αλλά και γαλήνη. Εκεί, όλα είναι αλλιώς. Πιο όμορφα. Διαφορετικά. Όπως, και μια πολύωρη βόλτα στα μαστιχοχώρια: Μεστά, Ολύμποι, Βέσσα… Μαγεύσαι. Χάνεσαι. Βυζαντινά χωριά χτισμένα με πέτρα που μοιάζουν με λαβύρινθους με στενά σοκάκια και θόλους ανάμεσα στα σπίτια. Λατρεύω να απολαμβάνω λουκουμάδες με καφέ στη γραφική πλατεία τους, πριν φυσικά επισκεφθώ το μοναδικό «ζωγραφιστό» χωριό της Ελλάδας: το Πυργί, με τα περίτεχνα διακοσμητικά μοτίβα στις προσόψεις των σπιτιών. Όσες φορές κι αν επισκεφθώ το χωριό αυτό πάντα, μα πάντα θα μένω το ίδιο έκπληκτη με την ομορφιά του. Λένε ότι οι αναμνήσεις συνδέονται με την όσφρηση… Όταν σκέφτομαι τα παιδικά ανέμελα χρόνια μου στη Χίο, έρχονται παράλληλα στον νου μου και οι ευωδιές του Κάμπου. Πάνω σ’ ένα ποδήλατο, στη στέρνα του σπιτιού της γιαγιάς μου, βόλτες γύρω από εντυπωσιακά αρχοντικά, χαμένη σε περιβόλια εσπεριδοειδών. Θυμάμαι το μικρό μου δωμάτιο γεμάτο κολόνιες από άνθη νεραντζιάς και πορτοκαλιάς που έφτιαχνε ο παππούς μου στο εργαστήριό του. Κάθε φορά που αποχωριζόμουν το νησί, έπαιρνα από ένα μπουκάλι μαζί μου για να μυρίζω τις φορές εκείνες που ήθελα τόσο πολύ να νιώσω ότι είμαι στο ασφαλές μου μέρος: τη Μυροβόλο Χίο. Μπορώ να σου υποσχεθώ ότι αυτό το άρωμα που περιγράφω θα το μυρίσεις κι εσύ στον πρώτο σου περίπατο στη Χίο και στο δάκρυ που θα κυλήσει στα μάτια σου αποχωρίζοντάς την. Και όχι, αυτή τη φορά δεν θα είναι του σκίνου.

* Η Βικτώρια Σόδη είναι ιδιοκτήτρια της Mastic Origins, εταιρείας καλλυντικών με βάση τη μαστίχα Χίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ