Ταξιδια

Η Σάμος του Αντρέα Λαγού

«Η Σάμος σάς περιμένει και θα σας ανταμείψει σε κάθε σας βήμα.»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανδρέας Λαγός

Ο Nomad Chef Ανδρέας Λαγός γράφει για τη δική του Σάμο

Το νησί μου έχει μεγάλη ιστορία που δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο, οπότε είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να σας «ξεναγήσω» στον τόπο μου. Στη Σάμο γεννήθηκε η Ήρα, η γυναίκα του Δία, ο αστροφυσικός Αρίσταρχος που πρώτος διατύπωσε τη θεωρία για την κίνηση της γης και βεβαίως ο Πυθαγόρας ο μέγας μαθηματικός. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: το Πυθαγόρειο, ένα αρχαίο οχυρωμένο λιμάνι με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, καθώς και το Ηραίο, τον ναό της Σάμιας Ήρας. Στην αρχαιότητα η Σάμος ήταν εμπορικός προορισμός και το μέρος όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα ελληνικά χάλκινα αγάλματα.

Ανδρέας Λαγός

Είναι ένα εύφορο και καταπράσινο νησί με ελαιώνες και πευκοδάση που ζουν αρμονικά με τις μοναδικές σε κάλλος παραλίες. Αμέτρητοι και οι παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε εποχές άλλες, τότε που η ποιότητα και οι αξίες είχαν τον πρωταρχικό ρόλο. Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα εκλεκτά τοπικά της προϊόντα και κυρίως για το μοναδικό και εξαιρετικής ποιότητας Σαμιώτικο κρασί. Ευλογημένος ο καρπός από τους αμπελώνες της Σάμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Καθολική Εκκλησία προμηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από το νησί μας. Σήμερα, το διάσημο λευκό μοσχάτο (muscat blanc à petits grains) ή μοσχούδι της Σάμου σου σερβίρει τη γλύκα στο ποτήρι.

Είναι ωραίο να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια πρωινή υπέροχη βόλτα από τους Βουρλιώτες ή τους Μανωλάτες ή από ένα παραδοσιακό γραφικό καφενείο στο Καρλόβασι. Οι επιλογές για μπάνιο είναι πολλές μιας και η Σάμος διαθέτει αμέτρητες και διαφορετικές παραλίες με αμμουδιά, με βότσαλα, με κόσμο ή μοναχικές. Λεμονάκια, Τσαμαδού, Τσαμπού, Ψιλή Άμμος, Μυκάλη, Βοτσαλάκια, Χρυσή Άμμος, Σβάλα και πολλές άλλες, είναι κάποιες μόνο από αυτές που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ανδρέας Λαγός

Ο ευλογημένος τόπος της Σάμου διαθέτει επίσης εναλλακτικές επιλογές, όπως πεζοπορία στα καταπράσινα δάση δίπλα σε μοναδικά ποτάμια και καταρράκτες. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας εντυπωσιάζουν. Τη μία στιγμή μπορεί να βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.400 μ. και την άλλη δίπλα στη θάλασσα.

Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο νησί και μάλιστα μέσα σε μία αγροτική οικογένεια δεν θα μπορούσα να μη θαυμάσω την ελληνική γη, την πρώτη ύλη και τους Έλληνες παραγωγούς. Η μαγειρική μου φιλοσοφία εξάλλου βασίζεται στην ελληνική γη και στην πρώτη ύλη την οποία τιμώ, εκτιμώ και υπηρετώ ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια. 

Ανδρέας Λαγός

Όποια εποχή επιλέξετε να επισκεφτείτε το νησί μου, μην παραλείψετε να γευτείτε μοναδικά εδέσματα όπως κατσικάκι γεμιστό, ρεβυθοκεφτέδες, κεσκέκι ή γιορτή, μπουρέκια, γιαπράκια και κρεμμυδοντολμάδες!

Η Σάμος σάς περιμένει και θα σας ανταμείψει σε κάθε σας βήμα.

* Ο Αντρέας Λαγός είναι Nomad Chef.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ