Ταξιδια

Οι Παξοί του Σπύρου Κώτσια

«Παξοί, όπως παράδεισος, µε πέντε γράµµατα και έκταση 25.322 τετραγωνικά χιλιόµετρα»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σπύρος Κώτσιας.

Ο Σπύρος Κώτσιας, μηχανικός, επιχειρηματίας, ιδρυτής των café-bars-restau Εφημερίδα SKG και Εφημερίδα ATH γράφει για τους δικούς του Παξούς. 

Παξοί, όπως παράδεισος, µε πέντε γράµµατα και έκταση 25.322 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Ο Όµηρος τους έδωσε πρώτος ρισπέκτ, ο πολυµήχανος Οδυσσέας θρυλείται πως τους αγαπούσε, ο πολυγραφότατος περιηγητής κι ερευνητής Λουδοβίκος Σαλβατόρ πέρασε έξι µήνες τον 19ο αιώνα στο νησί και έγραψε ένα βιβλίο 500 σελίδων.

Από την πρώτη φορά που τα πόδια µου βρέθηκαν σε αυτό το γαλαζοπράσινο σηµείο του χάρτη, εκείνο το καλοκαίρι που τα σχολεία έκλεισαν και το φθινόπωρο θα µας έβρισκε να πηγαίνουµε στο Γυµνάσιο, µέχρι σήµερα, προσπαθώ να µην… παίρνω απουσία. Δοκιµάστε να ξυπνήσετε το πρωί και να πιείτε καφέ στον Λογγό που έχει µία αγχολυτική ηρεµία, το Rocher που βλέπει τη θάλασσα ή τον Γάη που µαγνητίζει τους τουρίστες. Ήρθε η ώρα για βουτιά; Αν είναι µεσηµέρι στον Κήπο στον Λόγγο, που προτιµούν περισσότερο οι ντόπιοι κι έχει σχετικά δύσκολη πρόσβαση, τα νερά είναι πένα. Αν είναι απόγευµα, για να δείτε το ηλιοβασίλεµα που πέφτει µέσα στη θάλασσα, το keyword είναι Ερηµίτης. Αν σας αρέσουν after καταδύσεις ο Ορκός στη Λάκκα µε το µεγάλο µονοπάτι είναι µια εµπειρία. Αν θέλετε να δείτε κάπου αλλού τον ήλιο να πέφτει η θέα της Καστανίδας, η Στέρνα, η «Ελληνικιά», τα Βελιανιτάτικα, είναι ό,τι πρέπει για να την πέσετε. «Μαµ» και… κάτω στον «Βασίλη» στον Λογγό ή στο «Κουζίνι» στον Γάη, µε µακαρονάδες από ιταλίδα σεφ. Μπίρες και τσίπουρα για όλες τις ώρες και εποχές, στο παραδοσιακό καφενείο «Μπουρνάος» µε την πίσω αυλή που άνοιξε να φέρνει τη θάλασσα µπροστά στα µάτια σας. Γλυκές δοκιµές; Παγωτό µία-δυο γεύσεις από κάθε µέρα στο Capriccio στον Γάη – και κάντε τη «γουρουνιά» να δοκιµάσετε και κρέπα.

Ένα καλοκαίρι, µετά την εξεταστική, δοκιµάσαµε να νοικιάσουµε βάρκα για να κάνουµε τον γύρο του νησιού και να καταλήξουµε στους Αντίπαξους. Και είδαµε τα πάντα αλλιώς. Γιατί εκτός από τις «µπροστινές» φηµισµένες παραλίες του Αντίπαξων, στην πίσω πλευρά, στις παραλίες Ροδοβάνι και Σαρακίνικο, στη βραχονησίδα Δασκάλια για βουτιές – εµπειρίες ζωής, µπορεί να βρείτε, να «κατασκευάσετε» τον δικό σας παράδεισο.

                                                                                                                                                                             

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ