Ταξιδια

Η Αστυπάλαια της Νεφέλης Μεγκ

«Ανοίξτε φτερά, και βουρ στην πεταλούδα του Αιγαίου»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεφέλη Μεγκ

H κωμικός και podcaster του Μπούκλα 99, Νεφέλη Μεγκ, γράφει για τη δική της Αστυπάλαια.

Όχι απλά θέλω παγωμένες θάλασσες το καλοκαίρι, εγώ πλέον τις απαιτώ! Αν το νησί δεν διαθέτει παραλία-παγάκι, θερμοκρασίας -10 Κέλβιν, δεν μπαίνω καν στον κόπο να δω τις κρυμμένες του ομορφιές. Κι έτσι κατέληξα να ερωτευτώ την Αστυπάλαια. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ξενιτευτώ τόσο μακριά στο Αιγαίο. Μια ζωή έλεγα σαν τη Χαλκιδική δεν έχει κι αλλά τέτοια σαλονικιώτικα, μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο και μια φίλη μου μού είπε ότι πηγαίνει Αστυπάλαια, αν θέλω κάνω join. Όταν τη ρώτησα γιατί Αστυπάλαια μου απάντησε: «Γιατί όχι;».

Το μόνο πράγμα που ήξερα για την Αστυπάλαια ήταν ένας στίχος από τους Χατζηφραγκέτα «με τον ντελαφού μέσα σε κάτι ψαροκάικα», το οποίο τραγουδούσα ωσάν μανιακή μέχρι που βούτηξα στον Κουτσομύτη και φώναξα: «Ποια ψαροκάικα; Μέσα στο νερό αξίζει να είσαι μέχρι το σούρουπο».

Αν και νησί των Δωδεκανήσων, έχει έντονη αύρα Κυκλάδων με τα λευκά σπιτάκια, τους ανεμόμυλους, το ενετικό κάστρο και τις υπέροχες παραλίες. Κάθε μέρα και μια καινούργια παραλία. Πάρτε χαρτί και μολύβι: Βάτσες και Καμινάκια (αμμώδεις όρμοι με ομπρέλες και ξαπλώστρες), Λιβάδι, με θέα προς τη Χώρα. Και για αυτούς που θέλουν την ησυχία τους υπάρχουν ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Πλάκες ή η Χρυσή Άμμος, γνωστό και ως Στενό. Οπωσδήποτε να πάρετε καραβάκι για να δείτε τον Κουτσομύτη και τον Κούνουπα. Να ζητήσετε από τον σκίπερ να σας πάει στον Κόκκινο Γκρεμό. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας τοπίο, καθώς εκεί κρύβονταν τα υποβρύχια στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να μην τα εντοπίσουν τα ραντάρ.

Να σας πω την αλήθεια, παίδες, δεν ξετρελάθηκα με το φαγητό, διότι έχω περάσει από Αλόννησο και ήταν ασύγκριτα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε: λαμπριανό (γεμιστό, ψητό κατσίκι), αρντιστά (τοπικό έδεσμα με βάση τις φακές) και τα πουγκιά με χλωρή, και για γλυκό, ξηροτήγανα (γλυκιές δίπλες με ντόπιο μέλι).

Ανοίξτε φτερά, και βουρ στην πεταλούδα του Αιγαίου.

* Η Νεφέλη Μεγκ είναι κωμικός και κάνει το podcast Μπούκλα 99 για την Athens Voice.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ