Ταξιδια

Η Κέρκυρα της Άντζελας Γκερέκου

«H περίφηµη αριστοκρατική γοητεία του νησιού έχει πολλά πρόσωπα»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Άντζελα Γκερέκου.

Η Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ, γράφει για τη δική της Κέρκυρα. 

Το αγαπηµένο µου νησί… Όταν είσαι γέννηµα θρέµµα της Κέρκυρας, νοµίζω η απάντηση είναι δεδοµένη… Οι πρώτες εικόνες που θυµάµαι από την Κέρκυρα είναι το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο από τα περιβόλια και τους κήπους στο Κοντόκαλι, όπου µεγάλωσα. Οι πιο δυνατές αναµνήσεις είναι γεύσεις και αρώµατα από ανθισµένες πορτοκαλιές, που είχαµε στον κήπο. Τα µεσηµέρια του καλοκαιριού, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να ξαπλώσουµε, πηγαίναµε στα λιόδεντρα. Εκεί θυµάµαι ατέλειωτες συζητήσεις µε τον παππού µου, να µας λέει ιστορίες για τους Βενετούς και τη λιανολιά αλλά και για τα οφέλη αυτής της µοναδικής στον κόσµο κερκυραϊκής ποικιλίας ελιάς.

Το καλοκαίρι στην Κέρκυρα έχει για µένα τη γοητεία των ατελείωτων απογευµατινών περιπάτων µε την οικογένεια και φίλους στη Σπιανάδα και το Λιστόν. Μεγαλώνοντας και εξερευνώντας το νησί, κατάλαβα τι εννοούσε ο µεγάλος µας Κωνσταντίνος Τσάτσος όταν έλεγε ότι «η Κέρκυρα είναι ιδέα». Για να την αντιληφθείς πρέπει να ανακαλύψεις κάθε γωνιά της, να γνωρίσεις τις αντιθέσεις που κρύβει. Από την άγρια δασώδη οµορφιά του βορρά και τις παραλίες µε βότσαλο, στα ήρεµα τοπία και τις τεράστιες παραλίες µε τους αµµόλοφους του νότου, όπου µεγαλώνει το περίφηµο λευκό, άγριο κρινάκι της Κέρκυρας. H περίφηµη αριστοκρατική γοητεία του νησιού έχει πολλά πρόσωπα. Είναι η αυστηρότητα του µπαρόκ µα και η χαρά της ζωής του belle canto. Είναι η παλιά πόλη, παγκόσµιο µνηµείο της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Λιστόν, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Λεσέψ, ο οποίος επηρεάστηκε από τους αρχιτέκτονες Περσιέ και Φοντέν που είχαν σχεδιάσει την τοξοστοιχία στη Rue de Rivoli στο Παρίσι. Αλλά είναι και η σπάνια αρχιτεκτονική της παλιάς Περίθειας, ενός από τα οµορφότερα και λιγότερο εξερευνηµένα χωριά στον κόσµο. Το καλοκαίρι στην Κέρκυρα είναι εκδροµές στα µικρά, κοντινά νησάκια: Ερεικούσα, Οθωνοί, Μαθράκι, κρυµµένοι επίγειοι παράδεισοι, που ο χρόνος µοιάζει να έχει σταµατήσει σε άλλες εποχές, αυτό που σήµερα λέµε slow travel… Αυτή την άλλη, τη λιγότερο προβεβληµένη Κέρκυρα λάτρεψα ακόµη πιο πολύ… Αυτή την άγνωστη, εξίσου πεντάµορφη Κέρκυρα προσκαλώ και τους αναγνώστες σας να ανακαλύψουν. Ορεινά µονοπάτια, σπάνιοι βιότοποι µε µοναδικά οικοσυστήµατα, όπως η λιµνοθάλασσα Κορισσίων, προστατευόµενος υδροβιότοπος NATURA. To νησί µας διαθέτει µια πλούσια ορνιθοπανίδα, ιδανική για bird watching. Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ότι η Κέρκυρα διαθέτει έναν τόσο µεγάλο αριθµό ειδών άγριας ορχιδέας, που καθιστούν το νησί φυσικό φαινόµενο;

Η Άντζελα Γκερέκου.

Η Κέρκυρα είναι αναµφίβολα ένας κοσµοπολίτικος µα, παράλληλα, και ένας εναλλακτικός προορισµός διακοπών, για κάθε εποχή του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να καταλάβεις τη γοητεία και την οµορφιά της δεν αρκεί να τη δεις µε τα µάτια σου, πρέπει και να τη νιώσεις. Πρέπει να µπεις στον ρυθµό της, γιατί στην Κέρκυρα όλα είναι µουσική: η οµιλία των ανθρώπων, η τεράστια παράδοση της Επτανησιακής Σχολής, οι 20 και πλέον περίφηµες Φιλαρµονικές Ορχήστρες της. Και, βέβαια, όλο το νησί και ειδικά η πόλη διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδοµές και τον ψηφιακό εξοπλισµό που επιτρέπει σε κάποιον από απλός επισκέπτης να γίνει µόνιµος κάτοικος, ασκώντας την εργασία του από απόσταση. Η κοσµοπολίτικη Κέρκυρα, αυτό το µεγάλο σταυροδρόµι της Ελλάδας µε τη Δύση, είναι ιδανικός προορισµός για τη µεγάλη, διεθνή οικογένεια των digital nomads.

Aρκεί ένα καλοκαίρι στην Κέρκυρα και µπορεί να «θέλεις να µείνεις για πάντα», όπως λέει και η τελευταία καµπάνια του ΕΟΤ για όλη τη χώρα.

* Η Άντζελα Γκερέκου είναι πρόεδρος του ΕΟΤ .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ