Ταξιδια

Λακωνία on the road

Η Λακωνία είναι η γη που φιλοξενεί κάποια από τα ωραιότερα και διασημότερα μέρη στην Ελλάδα.

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 309
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Camping Gythion Bay
Camping Gythion Bay

Ούτε λιμάνια ούτε πλοία. Παίρνεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και τραβάς νότια, για Λακωνία: αμέτρητα χιλιόμετρα ακτογραμμής σπαρμένα με απάνεμες χρυσαφένιες αμμουδιές, βράχους που βυθίζονται κατακόρυφα σε βαθιά μπλε νερά, κολπίσκους κρυμμένους πίσω από απόμερες διαδρομές. Δύο από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας. Τα πέτρινα χωριά της Μάνης με τους πύργους τους. Όμως, πέρα από αυτά, η Λακωνία είναι η γη που φιλοξενεί κάποια από τα ωραιότερα και διασημότερα μέρη στην Ελλάδα. Η λίστα είναι εντυπωσιακά μεγάλη και θα χρειαστείς αρκετές μέρες για να την εξαντλήσεις.

Tι να δεις - τι να κάνεις

● Τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά (site της UNESCO). Φτάνεις και οδικά, αλλά αξίζει να ακολουθήσεις από τη Σπάρτη το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 (μιάμιση ώρα).

● Τα Σπήλαια του Διρού, από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο.  

● Το Ελαφονήσι με την εξωτική παραλία του Σίμου, που η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. 

● Τις ανατολικές ακτές του Λακωνικού κόλπου, με τις ήρεμες αμμουδιές του (από τις ωραιότερες παραλίες είναι αυτή της Δαιμονιάς) και τα παραθαλάσσια χωριά Μαραθιάς, Πλύτρα, Καραβοστάσι, Αρχάγγελος, Ελιά, Γλυφάδα.

● Το πανέμορφο Σπήλαιο της Καστανιάς κοντά στη Νεάπολη.

● Τη ζωντανή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, με την ανεπανάληπτη θέα και ατμόσφαιρα.

● Το απομονωμένο Κυπαρίσσι, που ανοίγεται στο Μυρτώο, και που θυμίζει νησί. Κρυστάλλινα νερά, ασβεστωμένες αυλές, πράσινο και πλήθος από πεζοπορικά μονοπάτια.

● Το μεσαιωνικό Γέρακα με το βυζαντινό του κάστρο, και το επίνειό του, τον Λιμένα Γέρακα, συνδυασμός φιόρδ και λιμνοθάλασσας (ανάμεσα στη Μονεμβασιά και στο Κυπαρίσσι).

● Τα χωριά και τα πεζοπορικά μονοπάτια του Πάρνωνα, με ορμητήριο τα όμορφα Τζίτζινα

● Το Δέλτα του Ευρώτα (περιοχή Natura), όπου αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες caretta caretta.

● Το Γύθειο, γραφική κωμόπολη με χιλιόμετρα παραλίας, ιδανική βάση για γύρω εκδρομές.

● Πάρε χάρτη και ξεκίνα να ανακαλύψεις το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου, το πιο άγριο και ατμοσφαιρικό κομμάτι της Μάνης. Ακολουθείς την κυκλική διαδρομή Αρεόπολη-Γερολιμένας-Βάθεια-Πόρτο Κάγιο-Κοκκάλα-Αλίπα-Πύρριχος-Αρεόπολη. Όμως τη Μάνη δεν θα την κατακτήσεις αν δεν βγεις από το δρόμο σου, αν δεν περπατήσεις πλάι στα πυργόσπιτα και τα αρχαία της μονοπάτια. 

● Δύο από τα ωραιότερα mini trekking (στη Μάνη): Προς τον Φάρο του Ακροταίναρου και στο ακρωτήριο Τηγάνι στον όρμο του Μέζαπου.

● Δασικοί δρόμοι και πεζοπορικά μονοπάτια θα σε οδηγήσουν στην καρδιά του Ταΰγετου, με πυκνά δάση, φαράγγια, σπήλαια και κρυστάλλινες πηγές. Αν σε ενδιαφέρει η αναρρίχηση, λίγο μετά την Τρύπη θα συναντήσεις το Αναρριχητικό Πάρκο της Λαγκάδας.

Πού να μείνεις

Στο ΓύθειοΞενοδοχείο Castello Antico. Πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, βουκαμβίλιες, πισίνα και θέα στη θάλασσα: Ένα ολοκαίνουργιο «μανιάτικο χωριό» με όλες του τις ανέσεις, μπροστά στην παραλία του Μαυροβουνίου. 694 5890391, 27330 24449, www.castelloantico.comCamping Gythion Bay. Ακριβώς μπροστά στη θαυμάσια παραλία του Μαυροβουνίου, σε μια καταπράσινη έκταση 40 στρεμμάτων, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα camping της Ελλάδας. 3ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Γυθείου-Αρεόπολης, 27330 22522 & 23523, 694 4593108, www.gythiocamping.gr

Στη Μονεμβασιά Ξενώνας Αρδάμη. Μέσα στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου, ένας ξεχωριστός ξενώνας με ωραία δωμάτια και βεράντα που ατενίζει το πέλαγος. 27320 61887, www.ardamis.gr

Στην ΑρεόποληΞενώνας Κτήμα Καραγεώργου. Μέσα σε ένα αγρόκτημα και πλαισιωμένος με λουλούδια, ο ρομαντικός αυτός ξενώνας αποτυπώνει θαυμάσια την ατμόσφαιρα της Μάνης. 27330 51368, 694 8368651, www.ktimakarageorgou.gr 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ