Ταξιδια

Η Ιθάκη της Ευαγγελίας Πλατανιώτη

«Είναι ιδανικό μέρος για να ηρεμήσεις, να αποφορτιστείς και να γεμίσεις την ψυχή σου με καθαρή ενέργεια και θετικότητα»

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης, γράφει για τη δική της Ιθάκη. 

Η Ιθάκη είναι βγαλμένη από παραμύθι… Και είναι αλήθεια, το «μυθικό» αυτό νησί της Πηνελόπης και του Οδυσσέα και η τεράστια ιστορία του μέσα από τον «μύθο» της Οδύσσειας το κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστό. Αγαπώ την Ιθάκη για τη βενετσιάνικη φινέτσα της, την αύρα, τη φύση και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Είναι ιδανικό μέρος για να ηρεμήσεις, να αποφορτιστείς και να γεμίσεις την ψυχή σου με καθαρή ενέργεια και θετικότητα.

Πρώτη φορά επισκέφθηκα το νησί το καλοκαίρι του 2020  και αυτό που θυμάμαι ήταν και η πρώτη εικόνα που αντίκρισα μπαίνοντας στην πρωτεύουσα, το Βαθύ. Ο χρόνος μηδενίζεται, ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά με την έντονη βενετσιάνικη επιρροή και τα επιβλητικά αρχοντικά του σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο είναι άκρως γοητευτικά. Από την άλλη, η θάλασσα, οι απότομοι βράχοι που διαπερνούν σχεδόν κάθετα τα ύδατα δημιουργώντας αξιοθαύμαστα τοπία, αλλά και το καλό φαγητό στα τοπικά στέκια με έκαναν να ενθουσιαστώ ακόμη περισσότερο. Εάν ξεχώριζα κάποια μέρη, σίγουρα θα ήταν το πανέμορφο Μοναστήρι των Καθαρών, ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος του νησιού. Αγναντεύοντας εκεί για ώρες την ειδυλλιακή ανατολή με θέα συγκλονιστική νιώθεις κάτι το ξεχωριστό. Το κοσμοπολίτικο Κιόνι, με την αμφιθεατρική του δόμηση, είναι όμορφο μέρος και μια καλή επιλογή για να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα με την αγαπημένη σου παρέα. Η Εξαγωγή με τα επτανησιακά σπίτια και η πανέμορφη θέα της άγριας φύσης στον Πλατρειθιά σού μένουν χαραγμένα στο μυαλό. Όπου και να βουτήξεις όμως, τα νερά είναι καθαρά, γαλαζοπράσινα και ονειρικά. Η Ιθάκη συνδυάζει όλα τα είδη τέχνης. Όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διάφορα φεστιβάλ δίνουν ζωή στο νησί. Τα τοπικά πανηγύρια βενετσιάνικου χαρακτήρα, το εξαιρετικής ποιότητας θιακό κρασί, οι ντόπιες σπεσιαλιτέ, αλλά και το πόσο οικονομικά προσιτό είναι το νησί, είναι λόγοι που θα με έκαναν να το συστήσω ανεπιφύλακτα ως προορισμό. Η βόλτα με ενοικιαζόμενο σκάφος είναι κάτι που πολλοί επιλέγουν καθώς έχει πολλές δυσπρόσιτες παραλίες. Έτσι αποφάσισα να το κάνω και εγώ, και η περιπέτεια ξεκινά! Γυρίσαμε και εξερευνήσαμε κάθε σημείο του νησιού, σχεδόν κάθε παραλία κάνοντας συνεχώς βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του. Πάντα στο νου μου έχω την Ιθάκη... την Ιθάκη άλλωστε δεν την προδίδεις. Στην Ιθάκη μού αρέσει να επιστρέφω γιατί είναι ένα νησί που με μαγεύει, με αναζωογονεί, με γεμίζει με γαλήνη και θετικότητα… ο χρόνος αφιερώνεται στα απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου και εσύ απλά τα ζεις.

* Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης.