Ταξιδια

Εύβοια 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Άγρια φυσική ομορφιά, δάση, φαράγγια, πηγές, μαγευτικές παραλίες, ορεινά γραφικά χωριά

A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εύβοια: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Οδικώς είναι μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και τα έχει όλα: άγρια φυσική ομορφιά, δάση, φαράγγια, πηγές, μαγευτικές παραλίες, ορεινά γραφικά χωριά. Με την πρωτεύουσα τη Χαλκίδα, που ενώνεται με την παλιά και την καινούργια γέφυρα σε δύο σημεία με τη Στερεά Ελλάδα, είναι από τους πιο ωραίους μονοήμερους προορισμούς για μπάνιο και θαλασσινά. Γενικά στην πόλη υπάρχουν τα πάντα, νησιώτικες ψαροταβέρνες, παραδοσιακά κτίσµατα, µοντέρνα cafés, εστιατόρια, clubs και φυσικά δεκάδες προτάσεις διαµονής – σαν προάστιο της Αθήνας. Εκτός από την Παραλία της πόλης με τα ουζερί και τα καφέ, με την υπέροχη θέα του πορθμού του Ευρίπου και την παλιά γέφυρα, σούπερ καλοκαιρινό μέρος για μπάνιο είναι οι Αλυκές, από την πλευρά της Στερεάς, πολυσύχναστη παραλία με beach bars, και ο Άγιος Μηνάς, μικρός κολπίσκος λίγο πιο δίπλα, ιδανικός... για καλαμαράκια δίπλα στο κύμα. Για τα υπόλοιπα, παίρνουμε την καινούργια γέφυρα και αν δεν θέλουμε να απομακρυνθούμε πολύ πηγαίνουμε στην Ερέτρια, παραθαλάσσιο θέρετρο τουριστικά αναπτυγμένο, με πολλά ξενοδοχεία, θαλάσσια σπορ και όμορφα μέρη για μπάνιο, να φάμε και να πιούμε, στην καρδιά του Ευβοϊκού κόλπου. Στην Ερέτρια φτάνουμε και μέσω θαλάσσης από Ωρωπό. 

Βόρεια Εύβοια

Η περσινή καταστροφή δεν θα μας πτοήσει από το να το επισκεφθούμε το βόρειο κομμάτι του νησιού. Oι πυρκαγιές κατέκαψαν παρθένα δάση και εκτάσεις στο Μαντούδι, στη Λίμνη, στις Ροβιές, στην Ιστιαία, στο Πευκί, στα Βασιλικά, στους Κουρκουλούς και αλλού. Όμως υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη να δείτε, πολλές γωνιές να ανακαλύψετε, πανέμορφες παραλίες, με άμμο ή βότσαλο, δάση που δεν έχουν καεί. Επίσης καλό φαγητό, καταλύματα σε προσιτές τιμές και οικονομική μετακίνηση. Διαλέγοντας τη Βόρεια Εύβοια στηρίζουμε τους ανθρώπους εκεί, σε αυτό βοηθάει και η επιδότηση μέσω της πλατφόρμας για το «North Evia-Samos Pass» για διακοπές σε βόρεια Εύβοια και Σάμο, μέσω της ιστοσελίδας vouchers.gov.gr, ως κίνητρο για να επισκεφτούμε τις δύο πολύπαθες περιοχές, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό. Όσοι επιλέξουν ως προορισμό τους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ (πλην Αυγούστου, 100 ευρώ). Ψάξτε το!

Η μεριά του Αιγαίου

Όμορφες παραλίες, κατεβαίνοντας νότια, από την πλευρά του Αιγαίου είναι το Σαρακήνικο, ο Λημιώνας, η Πετάλη, η Βύθουρη, η Κοκκινιά, η πιο παρθένα και με απαιτητική πρόσβαση, όλες και για ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ λίγο πιο νότια στην ακτογραμμή της ανατολικής πλευράς του νησιού ξεχωρίζει η δημοφιλής και πανέμορφη Χιλιαδού. To τοπίο σε αυτή την πλευρά της Εύβοιας είναι καταπράσινο και άγριο, με το βαθύ Αιγαίο να δεσπόζει από ψηλά. Από τη Χιλιαδού παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για Χαλκίδα κόβοντας το νησί στη μέση ανεβοκατεβαίνοντας τα βουνά, ξεκινώντας από Λάμαρη, Στρόπωνες (στάση για σουβλάκια), περνώντας από Στενή, μια διαδρομή με στροφές που όμως αποζημιώνει. Ή συνεχίζουμε νότια διασχίζοντας στενούς ορεινούς δρόμους, με τη θέα σε σημεία να κόβει την ανάσα, καθώς βλέπουμε ζηλευτές παραλίες από ψηλά, όπως τα Θαψά με την άσπρη άμμο. Η διαδρομή καταλήγει στην Κύμη, επιβεβλημένη στάση για περιηγητές του νησιού και τουρίστες ή για οικογενειακές διακοπές. Η πόλη της Κύμης, χτισμένη ψηλά και µέσα στο πράσινο, είναι πολύ γραφική ενώ κάτω το λιμάνι επεκτάθηκε πρόσφατα – από εκεί φεύγει καράβι για Σκύρο και Αλόννησο. Η πιο ωραία κοντινή παραλία είναι η Μουρτερή, τεράστια και πολύ δημοφιλής στους σέρφερ και όχι μόνο – τον Αύγουστο συνήθως με πολύ κύμα λόγω των αέρηδων. Εξίσου εντυπωσιακές η Αχλαδερή, η Κορασίδα και ο Κάλαμος.

Νότια Εύβοια

Σε 2 ώρες από τη Χαλκίδα, περνώντας από Βασιλικό, Ερέτρια, Αμάρυνθο, Αλιβέρι, στο χωριό Λέπουρα στρίβουμε δεξιά προς Νότια Εύβοια και συνεχίζουμε διασχίζοντας έναν ευρύχωρο ασφάλτινο δρόμο ανακαλύπτοντας παραλίες στη διαδρομή. Πολύ εύκολη είναι η πρόσβαση και από Αττική. Με καραβάκι από την Αγ. Μαρίνα περνάμε στα Στύρα σε 45 λεπτά ή στον Αλμυροπόταμο, ενώ από τη Ραφήνα φτάνουμε στο Μαρμάρι σε μία ώρα. Από εκεί είναι μια ανάσα η Κάρυστος, γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη με δεκάδες ουζερί και ταβερνάκια κρυμμένα στα γραφικά στενά, καφέ και μπαράκια, αλλά και πλούσια αρχιτεκτονική, το επιβλητικό Μπούρτζι δίπλα στο λιμάνι, το Αρχαιολογικό Μουσείο που αξίζει να επισκεφθείς. Ανηφορίζοντας, ωραία βόλτα είναι στο κτήμα Μοντοφώλι, μια έκταση 32 στρεμμάτων - αρχαιολογικός χώρος, όπου μπορείς να περιηγηθείς στα αμπέλια του (πλέον επισκέψιμου) οινοποιείου.

Στο Μαρμάρι θα ξεχωρίσεις αμέσως τη δημοφιλή πλέον Μεγάλη Άμμο, με τη χρυσαφένια άμμο, τα τιρκουάζ νερά και το σχήμα της που αλλάζει χάρη στους ανέμους. Έχει χαρακτηριστεί από το National Geographic ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για surf παγκοσμίως. Εκεί και οι παραμυθένιοι Πεταλιοί, το νησιώτικο σύμπλεγμα με τις αμμουδερές παραλίες, γνωστοί και ως η Καραϊβική της Ελλάδας.

Τα Νέα Στύρα είναι ένα γραφικό λιμάνι με πεντακάθαρα νερά. Στη μεγάλη παραλιακή του περατζάδα έχει καφέ, εστιατόρια και μπαρ με τα τραπέζια δίπλα στο κύμα (ακριβώς όπως στην παραλία της Καρύστου, στο Μαρμάρι και στον Αλμυροπόταμο). Σήμα κατατεθέν στα Στύρα είναι το Κάστρο των Αρμένων και τα περίφημα Δρακόσπιτα – τεραστίων διαστάσεων πέτρες η μία πάνω στην άλλη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στη βόρεια πλευρά του επιβλητικού αυτού βουνού οι λάτρεις της πεζοπορίας θα συναντήσουν το Φαράγγι του Δημοσάρη, μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας. Το μονοπάτι ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο, σε υψόμετρο 954 μ. και μετά από 10 χλμ. κατάβασης καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Είναι τόσο όμορφο το μέρος, που η προσπάθεια αξίζει και με το παραπάνω. Κι αν δεν φτάσει τόση δροσιά, υπάρχει για εξερεύνηση και η παραλία του Αγίου Δημητρίου, κάτω από το ομώνυμο χωριό.

Η Νότια Εύβοια είναι ένας πολύ κοντινός νησιώτικος προορισμός γεμάτος ομορφιές, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, κτηνοτροφία και αλιεία, άρα γαστρονομικά θα γευτούμε από φρέσκο ψάρι και οστρακοειδή μέχρι πεντανόστιμο ντόπιο κατσικάκι. Τα τυριά τους εξαιρετικά, ψάξε τις κουρκουμπίνες (ή γκόγκλιες), τρομερό χειροποίητο ζυμαρικό – σερβίρονται με φρέσκο, κατσικίσιο βούτυρο ή με κοκκινιστό κρέας και μπόλικο τυρί. 

Δήμος: 221023263

Αστυνομία: 2221022100

Λιμεναρχείο: 2221077333

Πρώτες Βοήθειες: 2221021912