Ταξιδια

Ιωάννινα: Ένας προορισμός για όλο τον χρόνο

Ρομαντικοί περίπατοι στη λίμνη Παμβώτιδα, «απόβαση» στο νησάκι της Κυρά - Φροσύνης, γιαννιώτικες λαχταριστές νοστιμιές και τα τσιπουράδικα στην πλατεία Πάργης

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα.
© Unsplash

Ιωάννινα: Ταξιδιωτικός οδηγός για τη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου. Αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό, τι να δω, πού να πάω, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Είναι σίγουρα ένας από τους πιο δημοφιλής ελληνικούς προορισμούς, που εντυπωσιάζει και βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τα Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα, είναι μια ζωντανή πόλη, η μεγαλύτερη της Ηπείρου, με φυσική ομορφιά και ιστορία αιώνων, στις όχθες της ειδυλλιακής λίμνης Παμβώτιδας.

Πόλη των φοιτητών, των ασημουργών, των θρύλων και των παραδόσεων, που συνδυάζει σε κοντινή απόσταση βουνό, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, γραφικά χωριά και σπουδαία αξιοθέατα. Εξαιρετικά κοντά στις πέτρινες «πολιτείες» του Ζαγορίου, στα Τζουμέρκα και λιγότερο από μια ώρα από τα παραθαλάσσια Σύβοτα και την Πάργα, είναι σίγουρα ένα σημείο - σταθμός για όλη την Ήπειρο και ένας σταθερός τουριστικός προορισμός για όλη τη διάρκεια του χρόνου για έλληνες και ξένους επισκέπτες. Σημείο συνάντησης το περίφημο Ρολόι στην πλατεία Ελευθερίας, για να περιπλανηθείτε στο πεζοδρομημένο ιστορικό και στο εμπορικό κέντρο της πόλης μέχρι το πάρκο Λιθαρίτσια.

Η λίμνη Παμβώτιδα

Στολίδι και πηγή ζωής των Ιωαννίνων είναι η λίμνη Παμβώτιδα, με τους ρομαντικούς περιμετρικούς περιπάτους και τις μελαγχολικές πρωινές ομίχλες. Αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Η λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα.
© Unsplash

Θεωρείται από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως (περίπου 7 εκ .ετών) είναι τοποθετημένη μεταξύ της πόλης των Ιωαννίνων και του όρους Μιτσικέλι, που καθρεπτίζεται στα νερά της. Σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, βρίσκεται η Διονυσίου Φιλοσόφου, ο παραλίμνιος δρόμος, όπου κατά μήκος της διαδρομής θα βρείτε εστιατόρια και καφέ.

«Απόβαση» στο νησάκι της Κυράς- Φροσύνης

Από τον Μώλο μπορείτε να πάρετε το καραβάκι (δρομολόγια εκτελούνται κάθε μισή ώρα μέχρι τα μεσάνυχτα) και μέσα σε 10 λεπτά να μεταφερθείτε στο καταπράσινο νησάκι της Παμβώτιδας, γνωστό και ως το νησάκι της κυράς Φροσύνης. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών της Ευρώπης. Ζουν περίπου 100 οικογένειες, που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό, διατηρούν ταβέρνες που σερβίρουν από καραβίδες από την λίμνη μέχρι βατραχοπόδαρα, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά. Πέρα από τους θρύλους που είναι συνδεδεμένο το νησί, κατέχει και μια παγκόσμια πρωτιά: δεν έχει όνομα!

Στο νησί θα απολαύσετε έναν περίπατο στα ασβεστωμένα λιθόστρωτα σοκάκια και τη μαγευτική θέα από τον Προφήτη Ηλία, ενώ μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο του Αλή Πασά, που έχει συνδεθεί με την ιστορία του νησιού. Ένα μουσείο µε λαογραφικά εκθέµατα της σπάνιας συλλογής του Φώτη Ραπακούση, με το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά, με τοπικές ενδυµασίες, την αυθεντική στολή της Κυρα-Βασιλικής και τα πασουµάκια της Κυρα-Φροσύνης, καθώς και άλλα σπάνια αντικείµενα της περιόδου 1780-1820.

Η πιο γνωστή και συγκλονιστική ιστορία που συνδέεται με το νησί είναι αυτή της κυρά Φροσύνης. Μία ιστορία έρωτα ανάμεσα στην κυρά Φροσύνη και τον παντρεμένο γιό του Αλί Πασά, Μουχτάρ. Ο Αλί Πασάς πιεζόμενος από την οικογένεια και τη σύζυγο του γιου του, συλλαμβάνει την Κυρα Φροσύνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες και τις καταδικάζει σε πνιγμό μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα.
© ATHENS VOICE

Το κάστρο των Ιωαννίνων

Η περιοχή του κάστρου των Ιωαννίνων θαρρείς πως έχει βγει από καρτ ποστάλ: μια καστροπολιτεία με παλιά σπίτια, γραφικά σοκάκια και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης θα σε ταξιδέψουν σε άλλη εποχή. Περνώντας μια από τις 7 πύλες του, θα βρεις το Τζαμί το Ασλάν Πασά, που στεγάζει το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, τον τάφο του Αλή Πασά, το Φετιχιέ τζαμί, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Εντός του τείχους διαμορφώνονται δυο ακροπόλεις, η βορειανατολική και η νοτιοανατολική ακρόπολη Ιτς Καλέ.

Στιγμιότυπο από το κάστρο των Ιωαννίνων.
© Eurokinissi

Ιωάννινα.
© Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi

Γιάννενα: Φαγητό, διασκέδαση και διαμονή

Με ιστορία τουλάχιστον 130 ετών και αίγλη από το παρελθόν, η Στοά Λούλη (Εθ. Ανεξαρτησίας 78), που κάποτε χτυπούσε ο παλµός της εµπορικής ζωής της πόλης, σήµερα, στεγάζει τη γνωστή οµώνυµη ταβέρνα, που μπορείτε να απολαύσετε γιαννιώτικες νοστιμιές υπό τους ήχους ζωντανής ρεμπέτικης μουσικής. Μια ακόμα επιλογή που είναι το πετρόχτιστο μαγειρείο Φύσα Ρούφα στην Σκάλα Ιωαννίνων (Αβέρωφ), με λαχταριστά ηπειρώτικα πιάτα, κρέατα στη γάστρα, φρέσκα ψάρια και χειροποίητες πίτες ημέρες. Μετά τη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στην πλατεία Μαβίλης, με την ειδυλλιακή θέα της λίμνης. Και αν θέλετε επιδόρπιο, μια από τις καλύτερες επιλογές της πόλης είναι το ζαχαροπλαστείο Motley (Μουλαϊμίδου 3) με τα ανεπανάληπτα γλυκά που δεν μπορείς να αντισταθείς. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά σιροπιαστά από το Ζαχαροπλαστείο Καλατζόγλου (Δωδώνης 16). Γιαννιώτικος μπακλαβάς είναι must. Μέσα στο Ιτς Καλέ, σε ένα από το πιο εμβληματικά σημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων, βρίσκεται και το ομώνυμο καφενείο, που σερβίρει ψημένο ελληνικό καφέ, νόστιμες πίτες και ποικιλίες, για το τσίπουρο ή το ούζο.

Γιάννενα.
© Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi

Στα Γιάννενα η διασκέδαση ξεκινά από τα τσιπουράδικα. Στη λεωφόρο Δωδώνης, στην οδό Ανεξαρτησίας, στη λίμνη, στην Πλατεία Πάργης, ντόπιοι, φοιτητές και επισκέπτες γεμίζουν τα τσιπουράδικα κάθε βράδυ. Εκτός από το τσίπουρο, που είναι πρώτο στις προτιμήσεις, η ρακή και το οινόμελο έχουν επίσης την τιμητική τους και συνοδεύονται πάντα από δωρεάν μεζέδες. «Ο Θωμάς» στη Δωδώνης, η «Αμβραγώνιος» στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, το «Για μεζέ» στη λίμνη και η «Μυσταγωγία» στην Κουντουριώτου, είναι μόνο μερικά από τα πιο αγαπημένα του κόσμου. Μετά, στην Σκάλα, εκεί που κάποτε υπήρχαν βυρσοδεψεία, θα βρεις τα πιο in μπαρ.

Πολλές είναι και οι επιλογές διαμονής στην περιοχή. Το Du Lac (26510 59100), ένα από τα πεντάστερα της πόλης, θα σας προσφέρει εκπληκτική θέα στη λίμνη και παραδοσιακή ζεστή φιλοξενία. Το Grand Serai (2651 090550) είναι μια διαχρονικά καλή επιλογή διαμονής, εμπνευσμένο από το παρελθόν, με άμεση πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα boutique hotel στο κέντρο των Ιωαννίνων, με υψηλή αισθητική και ζεστή φιλοξενία. Μεταξύ αυτών το Hotel Antique (2651039999), το Metropolis (2651030004), και το Kamares Boutique Hotel & Spa (2651074120).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ