Ταξιδια

Η Αστυπάλαια του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

Όπου και αν βρεθείς στην Αστυπάλαια πάντα κοιτάς τη Χώρα, ως πυξίδα

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72401-161023.jpg

Αστυπάλαια: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Αστυπάλαια: Mια πεταλούδα στο Αιγαίο

Γεμάτη χρώματα. Γεύσεις, αρώματα, μοναδικές περιπλανήσεις. Θυμάμαι τον εαυτό μου πριν χρόνια να πελαγοδρομεί ανάμεσα στον Κουτσομίτη και το Κουνούπι.

Η Χώρα στο βάθος πάντα να τονίζει τη μοναδικότητα του νησιού. Όπου και αν βρεθείς στην Αστυπάλαια πάντα κοιτάς τη Χώρα, ως πυξίδα, να σου υποδηλώνει πού ακριβώς είναι η αυθεντική ευτυχία, η αλησμόνητη χαρά.

Στις παραλίες πηγαίνουμε πάντα αργά. Τα ώριμα σύκα, τα φρούτα και λαχανικά από το Λιβάδι, αποτελούν απαραίτητο συνοδό στις καλοκαιρινές εξορμήσεις. Κάθε πρωί τρέχουμε να προλάβουμε τις τυρόπιτες στο φούρνο του Γάλλου, τα φρούτα στο Λιβάδι και τη σκιά στα Καμινάκια. Για να βουτήξουμε στα καταγάλανα-κρυστάλλινα νερά, να παίξουμε με την παρέα μας και στο τέλος να βρούμε ενέργεια και αγαλλίαση στο κατσικάκι της κυρίας Μαρίας, πάνω από την παραλία των Καμινακίων. Τι και εάν άλλες φορές λησμονούσαμε την ερημιά του Κουτσομίτη, την αγριάδα στο Βαθύ, το μπλε του Λιμανιού.

Κι όμως κάθε ημέρα στην Αστυπάλαια φαντάζει ως μοναδική ημέρα, στην άκρη του Αιγαίου. Εκεί που πριν 20 χρόνια σταματούσε το πλοίο μεσοπέλαγα ενώ πλέον συνωστίζονται οι θαλαμηγοί Ελλήνων εφοπλιστών, ο χρόνος ακόμα περνά μοναδικά.

Ένα νησί, μία εμπειρία ιδιαίτερη, ένα φαινόμενο όπως το έδαφός του.

Στα μπαρ καταφθάναμε αργά, σαν πυγολαμπίδες που ξέχασαν τη Δύση. Εκεί, με θέα το μαύρο ουρανό γεμάτο με στίγματα φωτός, γεμίζουμε τα βράδια μας με κάτι ανάμεσα σε τσικουδιά και μοχίτο. Πολίτες του Κόσμου, παρέα με αναρχικούς των Εξαρχείων και αριστερούς της μεταπολιτευτικής Ευρώπης συναντιούνται παρέα με κλασικούς της Αρχαίας Ελλάδας. Εκεί που η σύγχρονη pop ανακαλύπτει το νεοκλασικισμό, εκεί που η ροκ μουσική σκηνή ανακαλύπτει τον Χατζιδάκι. Όταν ο Σαββόπουλος συνάντησε τον Pavarotti. Εκεί γεννήθηκε η Αστυπάλαια για να ενώσει τις ιδιαιτερότητες του κόσμου αυτού.

Και εκεί, σαν σταγόνα στο Αιγαίο, μέσα από ένα Κάστρο μοναδικό, δίπλα από την Πορταριώτισα με το μαγευτικό πανηγύρι της, εκεί πάνω στο βράχο με το αρχαιότερο ερωτικό γκράφιτι του κόσμου, κοιτάμε από απόσταση την εξέλιξη αυτής της κοινωνίας.

Αστυπάλαια, ένα νησί μοναδικό, περίεργο και όμορφο ταυτόχρονα, ερωτικό, δίνει το στίγμα στο Αιγαίο. Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι τόσο ωραίο όσο το κάνουν οι άνθρωποί του.


*Ο Δ.Κ. είναι ιδιοκτήτης της Farmers Republic (www.farmersrepublic.gr).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ