Ταξιδια

Ρόδος

Το νησί των ιπποτών

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 490
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρόδος
© Iva Balk / Pixabay

Τι να δεις

Να αρχίσεις µε τη Λίνδο, που είναι και το πιο κουραστικό (επειδή είναι ψηλά) αλλά εξαιρετικό σηµείο του νησιού. Να ανέβεις οπωσδήποτε στην Ακρόπολη γιατί η κορυφή θα σε αποζηµιώσει. Μη χάσεις και τον αρχαιολογικό χώρο της Καµείρου, και να ανέβεις µέχρι την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης (πιο εύκολος στόχος από της Λίνδου), όπου η θέα είναι σχεδόν συγκινητική. Αν δεν πήγες στην πενταήµερη στην Κοιλάδα µε τις πεταλούδες, να πας, γιατί έχει πεταλούδες, νεράκια και δροσιές. Στις ιαµατικές πηγές της Καλλιθέας, όπου γυρίστηκε και η αισθηµατική σκηνή της Βουγιουκλάκη µε τον Βουλγαρίδη στο «∆όλωµα», πάνε όλοι, άρα και εσύ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο κόλπος του Λαδικού, µία από τις ωραιότερες κλειστές ακρογιαλιές του νησιού που έγινε γνωστή από την κινηµατογραφική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» . Επίσης, να βολτάρεις σε Φιλέρηµο και Προφήτη Ηλεία. Αξίζει και η ανάβαση στον Αττάβυρο, το ψηλότερο βουνό της Ρόδου. Στις πλαγιές του είναι χτισµένα αρκετά ηµιορεινά χωριά που ξεχωρίζουν για το παραδοσιακό τους χρώµα. Ο Έµπονας, ένα καθαρά αγροτικό χωριό, και τα Σιαννά φηµίζονται για το µέλι τους. Στην Παλιά Πόλη µε το Μεσαιωνικό Κάστρο θα κάνεις βόλτες κάθε µέρα, γιατί το αξίζει, είναι ωραία. Να περάσεις οπωσδήποτε από το παλάτι του Μαγίστρου.

Πού να κολυμπήσεις

Οι θάλασσες της βόρειας πλευράς, όπως οι Ιξιά και Ιαλυσσός, έχουν τέλειο µπλε σιέλ χρώµα και βυθό κάτασπρο. Αν θέλεις αµµουδιές και εύκολα προσβάσιµες παραλίες, µη ρισκάρεις να ψαχτείς µετά την Κάµειρο. Καλύτερα, πάρ’ το αλλιώς προς Καλλιθέα, και δεν θα ξέρεις πού να πρωτοβουτήξεις. Στην Καλλιθέα είναι πολύ ωραία, αλλά στον Άντονι Κουίν µάλλον καλύτερα, όπου έχει βραχάκια για βουτιές και προφυλαγµένο από αδιάκριτα βλέµµατα χώρο για γυµνισµό. Το Φαληράκι µην το χάσεις. Θάλασσα γυαλί, χρυσή άµµος, πλανόδιοι που πουλούν φρούτα, θαλάσσια σπορ και σούπερ µπέργκερ στις καντίνες για το ενδεχόµενο να σε πιάσει καµιά λιγούρα. Ποιοτικές είναι και οι θάλασσες σε Λαδικό, στην τεράστια Αφάντου και στην Τσαµπίκα. Εξαίσια και η θάλασσα της Λίνδου, που θυµίζει πισίνα, ήρεµες οι καταστάσεις σε Πεύκους, Γλύστρα, Κιοτάρι και Γεννάδι, και όλα τα λεφτά το Πρασονήσι. Η παραλία µε τα δύο πρόσωπα. Η δεξιά πλευρά µε τα τεράστια κύµατα είναι ο παράδεισος των σέρφερ, ενώ η αριστερή είναι απάνεµη και αποµονωµένη.

Πού να μείνεις

Στην Παλιά Πόλη: Spirit Of The Knights Boutique Hotel (Αλεξανδρίδου 14, 39765). Η ατµόσφαιρα, η διακόσµηση, τα έπιπλα, τα αντικείµενα, το κτίριο, οι χώροι και οι υπηρεσίες του δικαιώνουν απόλυτα τον τίτλο του: η επιτοµή τόσο του ιπποτικού πνεύµατος όσο και του boutique hotel.

Στην πόλη της Ρόδου: Best Western Plaza Hotel (Ιερού Λόχου 7, 22501). Ήσυχο, 4 αστέρων, κοντά σε όλα, και στη Μεσαιωνική Πόλη, µε εξαιρετικό πρωινό. La Vita Hotel (Γ. Παπανικολάου 28, 24911). Της γνωστής αλυσίδας Mitsis, ανακαινισµένο, πολύ κοντά στη θάλασσα, εκεί που χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης. Popis Aparts (Μάρκου Μαλλιαράκη 21, 23479). Κοµψά διαµερίσµατα και στούντιο που συνδυάζουντην παράδοση µε το ποπ. Στο Φαληράκι: Apollo Beach (85513). Ξενοδοχείο υπερπαραγωγή, όπως η πισίνα και οι µπουφέδες του. ∆ίπλα στο Φαληράκι, στο Λαδικό, βρίσκονται τα συµπαθητικά 47 δωµάτια των Ano Kampos Studios (86628), που βλέπουν είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα είτε στο βουνό.

Πού να φας

Στη Μεσαιωνική Πόλη: The Sea Star (31884), γνωστό και ως εστιατόριο του Πιζάνια, µε ωραίο φρέσκο ψάρι και σκιερή αυλή – και τη φάβα στα €3.

Στη Νέα Πόλη: Ελιά (Χαρίτου 7, 38511). Απλό, µε ελληνικά φαγητά, εξαιρετικά γεµιστά, παστίτσιο, χωριάτικες σαλάτες και γιαµ-γιαµ σκορδάτο τζατζίκι. Στον παραδοσιακό καφενέ Κούκο (Μανδηλαρά 20-26, 73022) δεν θα φας, αλλά θα τσιµπήσεις ποιοτικά και παραδοσιακά. Μαζί µε τον παραδοσιακό καφέ, καταφθάνει γλυκό του κουταλιού, µαζί µε το κρασάκι ή το ουζάκι, µεζές άλφα-άλφα. Τέλος, στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Στάνη (έχει πολλά στο νησί), το τσουρέκι, οι κρέµες και τα παγωτά είναι σούπερ ντούπερ. Εννοείται ότι θα δοκιµάσεις και το παραδοσιακό µελεκούνι, γευστικό και θρεπτικό, που φτιάχνεται από θυµαρίσιο µέλι, φυσικό σουσάµι, αµύγδαλα, ξυσµένο πορτοκάλι και διάφορα µπαχαρικά.

Πού να διασκεδάσεις

Στη Μεσαιωνική Πόλη must είναι η επίσκεψη στα Fuego και Σόχο. Στη Νέα Πόλη: Swedco café. Είναι αλυσίδα και υποκαταστήµατά του θα βρεις και σε άλλα µέρη της Ρόδου. Σκανδιναβικό 100%, έχει βορειοευρωπαϊκά κρύα πιάτα και γλυκά. Beach Bar & Club Elli. Μπορείς να πας από το πρωί και να φύγεις… το άλλο πρωί. Στην παραλία Έλλη θα κολυµπήσεις, θα πιεις τους καφέδες σου, θα τσιµπήσεις κάτι ελαφρύ και µετά θα περάσεις στο κλαµπ για χορό. Μαζικό το Colorado Entertainment Center, στην πολύβουη Ορφανίδου, έχει τρεις σκηνές για όλα τα γούστα: από live µέχρι χορό. Στο δρόµο για Καλλιθέα βρίσκεται το Paradiso (Νικηφόρου Λύτρα, Λ. Καλλιθέας), κλαµπ στο οποίο χτυπούν κάρτα χρόνια τώρα Έλληνες και ξένοι παραθεριστές.


Kωδικός: 22410

∆ήµος: 22413 61200

Αστυνοµία: 23849

Λιµεναρχείο: 28888

Πρώτες Βοήθειες: 80000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ