Ταξιδια

Η Θάσος της Ελένης Ουζουνίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κομοτηνή, επομένως η Θάσος ήταν το πιο κοντινό νησί

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72289-161032.jpg

Θάσος: Η Ελένη Ουζουνίδου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Η Θάσος για μένα μοιάζει περισσότερο με παιδικό παραμύθι. Ένα παραμύθι γεμάτο από μυρωδιές, νερά και χρώματα. Μέρες φωτεινές, μυρωδάτες, με πολύ πράσινο, ελιές, πεύκα, πλατάνια και πολύ γαλάζιο. Είναι το νησί που συνδέθηκε στη μνήμη μου με χαρούμενες εικόνες και στιγμές ανεμελιάς. Πήγα πρώτη φορά παιδί, περίπου πέντε ετών.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κομοτηνή, επομένως η Θάσος ήταν το πιο κοντινό νησί (μαζί με τη Σαμοθράκη) που μια οικογένεια με δυο μικρά παιδιά μπορούσε και μπορεί εύκολα και χωρίς μεγάλες διαδρομές να κάνει ξεκούραστες διακοπές! Θυμάμαι καθαρά πως σε όλη τη διαδρομή με το ferry boat είχαμε παρέα τους γλάρους, αλλά και δελφίνια που με τίποτα δεν ξεκολλούσαν από το πλάι μας. Κατά ένα μαγικό τρόπο είχα την αίσθηση ότι ολόκληρο το σπίτι είχε μετακομίσει για μερικές μέρες εκεί. Οι γονείς μου είχαν νοικιάσει ένα χώρο που είχε τα πάντα και η μαμά μπορούσε ακόμη και να μαγειρεύει.

Θυμάμαι να κολυμπάω και να παίζω ατέλειωτες ώρες με τον αδερφό μου στη Χρυσή Ακτή. Για την παραλία αυτή είχα πειστεί από τότε ότι δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα, γιατί φάνταζε από το φως του ήλιου κάποια ώρα της μέρας πραγματικά χρυσή. Θυμάμαι πως εκείνη την περίοδο είδα δυο τρεις φορές στον ύπνο μου πως εγώ κι ο αδερφός μου μπορούσαμε να περπατάμε και να τρέχουμε πάνω στα Χρυσά Νερά!

Τα απογεύματα, ακόμη και τώρα που εξακολουθώ να την επισκέπτομαι όποτε μπορώ, ψάχνω να βρω λουκουμάδες με θασίτικο μέλι και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι – τότε μου φαινόταν απίστευτο ότι υπάρχει αυτό το περίεργο γλυκό. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις μικρές εξορμήσεις που οργανώναμε με το αυτοκίνητο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε το νησί και τις αλλαγές των παραστάσεων από βουνό και θάλασσα, τα γραφικά χωριά και τις εκκλησίες. Στη Θάσο από ό,τι μου έχουν πει οι γονείς μου είδα την πρώτη θεατρική παράσταση της ζωής μου! Στο αρχαίο θέατρο Θάσου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος! Το θέατρο του οποίου τη σχολή τελείωσα και που δούλεψα εκεί τα πρώτα 7 χρόνια της θεατρικής μου ζωής.


Ελένη Ουζουνίδου είναι ηθοποιός. Πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη «Donna abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε, κύριε Γιώργο μου» (σκην.: Θοδωρής Γκόνης), που θα παιχτεί στο 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων (2, 3, 4/7)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ