Ταξιδια

Η Κρήτη του μουσικού Γιάννη Σαββιδάκη

Μεγάλωσα μέσα σε γλέντια και χαρές, σε τρύγους και λιομαζώματα

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72281-161066.jpg

Κρήτη: Ο Γιάννης Σαββιδάκης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Από μικρό παιδάκι φτάνοντας με το καράβι στο ξημέρωμα, η εικόνα του «ξαπλωμένου ΔΙΑ» στο βουνό του Γιούχτα με συγκινούσε, μου άναβε τη φαντασία και με «ταξίδευε». Καταλάβαινα από μικρός πως το πεπρωμένο μου θα γυρίζει γύρω από την Κρήτη, πως όπου κι αν βρεθώ, όσο και να ταξιδέψω, θα την κουβαλάω μέσα μου. Κάθε φορά που κοίταζα το χάρτη της Ελλάδας, βλέποντας την Κρήτη, έλεγα πως εξαιτίας της θέσης και του τρόπου που είναι ξαπλωμένη στο πέλαγός της κρατάει τη χώρα σε ισορροπία.

Δεν είναι τόσο οι παραλίες και οι θάλασσες που με συνέπαιρναν μεγαλώνοντας μέσα στα χρόνια, όσο η άγρια ομορφιά των βουνών της, των φαραγγιών της, που ολοένα και περισσότερο μου θύμιζαν εμένα, τον απείθαρχο χαρακτήρα μου και το αγρίμι που ζει μέσα μου. Δεν θα μπορούσα να έχω γεννηθεί κάτι άλλο εκτός από Κρητικός.

n

Σαν καλλιτέχνης θα μπορούσα εύκολα να πω ότι η Κρήτη αποτελεί το νησί του αυτοσχεδιασμού. Δηλαδή πραγματικά στη μέση του πουθενά, εντελώς ξαφνικά, μπορεί μια παρέα δυο ατόμων να γίνει ο πυρήνας ενός γλεντιού δεκάδων ανθρώπων απλά και μόνο φέρνοντας ο καθένας το φαγητό του, τη ρακή του, το μουσικό του όργανο και πρωτίστως την καλή του διάθεση και τη γλυκιά του τρέλα.

Ακριβώς έτσι μεγάλωσα κι εγώ, μέσα σε γλέντια και χαρές, σε τρύγους και λιομαζώματα, και ακριβώς έτσι θέλω να κάνω κι εγώ με τους δυο μου γιους. Επειδή το πιο σημαντικό πράγμα για έναν άνθρωπο είναι να γνωρίζει το σημείο αναφοράς του.


Γιάννης Σαββιδάκης είναι ο νικητής στο «Your face sounds familiar», όλο το καλοκαίρι πραγματοποιεί live, ενώ ετοιμάζει τα καινούργια του τραγούδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ