Ταξιδια

Η Σάμος του Λάμπρου Βακιάρου

«Kάθε φορά που κατεβαίνω στο νησί καταλήγω να λέω πάντα το ίδιο πράγμα: πόσο ωραίο νησί, πόση ανεκμετάλλευτη φυσική ομορφιά και δυνατότητες υπάρχουν σε αυτό τον τόπο!»

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 793
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο σεφ Λάμπρος Βακιάρος γράφει για την δική του Σάμο.

Με καταγωγή από τη Σάμο, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου δεν έχει υπάρξει, εκτός του 2011 που βρισκόμουν στην Ισπανία, καλοκαίρι που να μην περάσω έστω και 4-5 μέρες εκεί. Και κάθε φορά που κατεβαίνω στο νησί καταλήγω να λέω πάντα το ίδιο πράγμα και όσο μεγαλώνω όλο και περισσότερο: πόσο ωραίο νησί, πόση ανεκμετάλλευτη φυσική ομορφιά και δυνατότητες υπάρχουν σε αυτό τον τόπο!

Η αλήθεια είναι ότι έχω χαράξει αξέχαστες παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις στη Σάμο αφού εκτός από σχεδόν όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου έχω ζήσει και όλα τα νεανικά μου χρόνια, καθώς είχαμε μετακομίσει εκεί. Βέβαια, αν θα έπρεπε να σκεφτώ μία από τις πιο δυνατές μου αναμνήσεις, αυτή θα ήταν να βλέπω το τσουκάλι της γιαγιάς μου πάνω στην ξυλόσομπα να σιγοβράζει ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, τα ντολμαδάκια. Περίμενα πώς και πώς να γίνει αυτό το φαγητό και να το απολαύσω στα τσίγκινα παραδοσιακά εμπριμέ πιάτα, χλιαρά με παγωμένο στραγγιστό γιαούρτι-έπος.

Πραγματικά αυτό το νησί σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να βρεις και να κάνεις σχεδόν τα πάντα, από μαγικά μέρη για πεζοπορίες όπως στο χωριό Μανωλάτες, μοναδικά νερά αλλά και κρυμμένες παραλίες που πρέπει να είσαι λίγο αθλητικός τύπος για να τις εξερευνήσεις, για παράδειγμα το Λιμανάκι, surf στο Κοκκάρι, χαλάρωση, πάρτι, φαγητό, αρχαία ιστορία, τουριστικά στα Πυθαγόρειο και σίγουρα δεκάδες μέρη για επικές insta φωτογραφίες όπως στον βράχο στο Μικρό Σεϊτάνι. Ένα νησί μαγικό, αν θέλεις να το εξερευνήσεις...

Λάμπρος Βακιάρος είναι σεφ.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό για την Σάμο εδώ.