Ταξιδια

Η Άνδρος της Μαρίας Κουτσομάλλη

«Εδώ έζησα, ζω και εύχοµαι να ζήσω ακόµη µερικές από τις ωραιότερες στιγµές της ζωής µου...»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 793
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Κουτσομάλλη στην Άνδρο
Μαρία Κουτσομάλλη

Η Μαρία Κουτσομάλλη, υπεύθυνη Συλλογών Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, γράφει για τη δική της Άνδρο

Ξεπηδούν πρώτα, τόσο έντονες που µοιάζουν χθεσινές, οι παιδικές αναµνήσεις. Οι αµέτρητες βουτιές στην Καµάρα, κάτω από την πλατεία του Αφανή Ναύτη. Τα ατελείωτα παιχνίδια µε τα κύµατα στην παραλία του Νειµποριού, µε την αδερφή µου και τη µητέρα µου. Οι βραδιές στο θερινό σινεµά, στο οποίο πηγαίναµε και δύο και τρεις φορές την εβδοµάδα. Το υποβρύχιο µε άρωµα βανίλια περγαµόντο που ποτέ δεν κατάφερνα να φάω σιγά-σιγά. Το µάζεµα της κάπαρης από τα βράχια στα πίσω Γυάλια. Τα εγκαίνια της θερινής έκθεσης του Ιδρύµατος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που γέµιζαν άγχος τον πατέρα µου, αλλά που ζούσαµε πάντα, εµείς τα παιδιά, σαν ένα γιορτινό καλωσόρισµα του καλοκαιριού.

Ακολουθούν οι εφηβικές και νεανικές αναµνήσεις. Τα χαλαρά και γεµάτα γέλιο βράδια µε τον άντρα που αγαπώ εδώ και 22 χρόνια. Οι ολοήµερες εκδροµές στις διάφορες παραλίες: Άχλα, Βόρη, Άγιος Κυπριανός, Αποθήκες, το Πήδηµα της Γριάς… Τα πηγαινέλα στον Φάρο κολυµπώντας, τις ηµέρες άπνοιας. Το άρωµα της λυγαριάς µέσα στο αυτοκίνητο, που µπαίνει από τα ολάνοιχτα παράθυρα. Ο κορµοράνος που βουτάει πλάι µου να ψαρέψει, ένα πρωί. Ή η σµέρνα που µε τροµάζει, όταν βγαίνει απότοµα από την κρυψώνα της.

Η Μαρία Κουτσομάλλη στην Άνδρο
Μαρία Κουτσομάλλη

Και βέβαια, συνεχίζω και σήµερα να συλλέγω αναµνήσεις. Τα παιδιά µου που µαθαίνουν κολύµπι στα ίδια ακριβώς σηµεία. Το παγωτό καρπούζι που ζητούν τα βράδια, πριν πάνε να τρέξουν στην Αγορά. Η βόλτα στο Παραπόρτι, ξυπόλυτοι, το σούρουπο. Η περιφορά των επιταφίων των τριών εκκλησιών της Χώρας, που συναντιούνται στην πλατεία Καΐρη τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι πεζοπορίες γύρω από τους Μένητες και τα Αποίκια. Τα ξάστερα βράδια, όταν ψάχνουµε ένα σκοτεινό σηµείο να αγναντέψουµε τον ουρανό ήσυχα. Το ετήσιο στήσιµο των εκθέσεων, που µε γεµίζουν πλέον άγχος και εµένα.

Δεν κατάγοµαι από την Άνδρο. Αλλά, εδώ και 34 χρόνια τώρα, είναι µέρος του εαυτού µου. Εδώ έζησα, ζω και εύχοµαι να ζήσω ακόµη µερικές από τις ωραιότερες στιγµές της ζωής µου.

Μαρία Κουτσοµάλλη είναι υπεύθυνη Συλλογών Ιδρύµατος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. 

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό για την Άνδρο εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ