Ταξιδια

Κίμωλος 2021: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Ένα νησί που σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή η Κίμωλος, είναι ιδανική για ήρεμες διακοπές, πεζοπορίες, καλό φαγητό και ξεκούραση

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 793
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίμωλος
Κίμωλος © Despina Galani/Unsplash

Κίμωλος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2021

Ένα νησί που σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή η Κίμωλος, είναι ιδανική για ήρεμες διακοπές, πεζοπορίες, καλό φαγητό και ξεκούραση. Λένε πως πήρε το όνομά της από το λευκό πέτρωμα που κυριαρχεί σε πολλά σημεία του νησιού και μοιάζει με κιμωλία, ενώ οι πειρατές την αποκαλούσαν Αρζαντιέρα, δηλαδή Ασημένια, από τα ασημόλευκα βράχια της. Φεύγοντας, πιθανότατα θα σου περάσει από το μυαλό τι καλά που θα ήταν εάν ήσουν κι εσύ ένας από τους σχεδόν 1.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Τι να δεις
Το Χωριό είναι μία πανέμορφη περιοχή με κατάλευκα σπίτια, λουλουδιαστές αυλές, μικρά στριφογυριστά δρομάκια και άπειρες ευκαιρίες για την τέλεια φωτογραφία των διακοπών σου. Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται το Κάστρο και όσο πιο κοντά σε αυτό βρίσκεται κάποιο σπίτι, τόσο πιο παλιό είναι. Σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, απέναντι από τον ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, όπου παρουσιάζεται η αρχαία ιστορία της Κιμώλου από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Στη συνέχεια να δεις το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, στο κέντρο του νησιού, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου. Μπορείς ακόμα να φύγεις για μια μονοήμερη απέναντι στη Μήλο. Αξίζει. Επίσης, πέρα από το Χωριό μικρότεροι οικισμοί με λίγους κατοίκους είναι η Ψάθη, η Γούπα, το Ρέμα, ο Καράς, τα Πράσσα και η Αλυκή.

Πού να κολυμπήσεις
Η ομορφότερη παραλία δίχως άλλο είναι τα Πράσσα, όπου πηγαίνει και το ΚΤΕΛ. Με τα πόδια προσεγγίσιμες είναι η Αλυκή, η Μπονάτσα, το Καλαμίτσι, ενώ με καΐκι θα πας σε παραλίες που δεν γίνεται να επισκεφθείς με τα πόδια αλλά και στο κοντινό και ακατοίκητο νησάκι Πολύαιγος, τον μύθο του Αιγαίου! Φανταστικά είναι και τα κολπάκια Καράς και Ρέμα, για βουτιές από τα βράχια. Εδώ φυλάνε τις βάρκες τον χειμώνα οι ντόπιοι.

Πού να μείνεις
Υπάρχουν πάρα πολλές και καλές επιλογές διαμονής, για τις οποίες μπορείς να μάθεις αναλυτικά από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου www.kimolos.gr. Κάμπινγκ το νησί δεν διαθέτει, όμως εάν στήσεις τη σκηνή σου στο χαλαρό, στις λίγο πιο απομακρυσμένες παραλίες, δεν θα σου πει κανείς τίποτα.

Πού να φας και να διασκεδάσεις
Θα βρεις ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια φυσικά, μέλι, κρασιά, στη σαλάτα σου ζήτησε ξινό, που είναι μια τοπική, ξινή και πεντανόστιμη μυζήθρα. Παραδοσιακές είναι επίσης η λαδένια και η τυρένια. Στο λιμάνι να φας στο Κύμα (2287051001), μπροστά στη θάλασσα, στο Χωριό στην Αυλή του Σάμπλου (2287051666). Για ποτό, στο Χωριό θα βρεις 4-5 καφέ μπαρ συγκεντρωμένα σχεδόν όλα σε ένα δυο γραφικά μικρά σοκάκια, ενώ πολύ ωραίο είναι και το καφενείο-μπαρ που βρίσκεται στο λιμάνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ