Ταξιδια

Η Δονούσα της Τζεφ Μοντάνα

«Η Δονούσα αποδείχθηκε ο τέλειος καρυοθραύστης για τα καβούκια που κατασκευάζει γύρω από τις ψυχές μας η βασική ιδέα της κατανάλωσης»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 793
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζεφ Μοντάνα

Τζεφ Μοντάνα: Η ηθοποιός και ακτιβίστρια γράφει για τη δική της Δονούσα.

Το δικό μου αγαπημένο ελληνικό νησί θα είναι αυτό που βρήκε πάτο η συναισθηματική μου άγκυρα και όπου βίωσα το πιο ερωτικό καλοκαίρι. Σχεδίαζα να σας πω για την Ικαρία γιατί εκεί γνώρισα την πρώτη μου σύζυγο. Το video που χορεύαμε στο πανηγύρι στις Ράχες, σε κάπως R&B αυτοσχεδιασμούς, είναι ακόμη και σήμερα viral στο internet. Θα σας πάω όμως σε ένα κοντινό νησί τόσο γεωγραφικά όσο και σε κουλτούρα. Στη Δονούσα.

Θυμάμαι πως μόλις είχε βγει το διαζύγιο από τον «ικαριώτικο», και έκανα διακοπές για πρώτη φορά μόνη μου. Είχε βέβαια και ένα μικρό φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στο Kedros beach bar. Έφτασα λοιπόν στο πιο όμορφο λιμάνι που είχα δει ποτέ. Κατεβήκαμε όλοι με ορμή από τον Σκοπελίτη (ferry) και τρέξαμε στον Σκαντζόχοιρο (bar), όπου ξεκινήσαμε αμέσως τα σφηνάκια σε εντελώς οικογενειακό κλίμα. Παρότι πήγα μόνη, δεν ένιωσα ούτε δευτερόλεπτο μόνη. Βρέθηκα μέσα στη φύση, έφαγα τα ωραιότερα μακροβιοτικά φαγητά, βρήκα καταφύγιο στα καθαρά νερά στην παραλία στο Λιβάδι. Εκείνο το καλοκαίρι ένιωσα πως κάνω επιτέλους το πρώτο βήμα στη νέα μου ζωή – την ολόδική μου ζωή. Έτσι ήθελα να βαδίζω στο εξής, με αυτό το αίσθημα απελευθέρωσης και έχοντας ως στόχο και τελικό προορισμό μου μιαν ηλιαχτίδα που θα λούζει όλους τους ανθρώπους. Βέβαια, επιστρέφοντας στο Λος Άντζελες, βρήκα. Ερωτεύτηκα πάλι και έκανα σχέση με μια επίσης τρανς καλλιτέχνιδα.

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζεφ Μοντάνα

Πίστευα ότι η απλότητα και η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού θα έκαναν καλό στη νέα μου σχέση. Θα έσπαγαν το χολιγουντιανό μας καβούκι και θα μας μαλάκωναν, ώστε να αποσυνδεθούμε από το self-marketing και να νιώσουμε ασφάλεια να είμαστε επιτέλους ο εαυτός μας. Ενώ πήγαμε παντού, ακόμα και στη Μύκονο, η Δονούσα μάς προσέφερε τις πιο έντονες φυσικές δονήσεις, και έτσι μοιράστηκα και εγώ μαζί της τον αγαπημένο μου προορισμό. Εκεί μείναμε στο πανδοχείο Ο Αργαλειός της φίλης μου, της Πουλίτσας. Ήθελα να αφήσουμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και να ζήσουμε τον έρωτά μας. Ενώ εγώ στόχευα να αφεθούμε στη μαγεία του τόπου, εκείνη είχε κανονίσει να κάνει μια τηλεσυνέντευξη με τη Sophie the Robot, ένα Α.Ι. λογισμικό/περσόνα. Δεν υπήρχε άλλος υπολογιστής εκτός από το πανάρχαιο λάπτοπ της φίλης μου, που έστησα μετά κόπων και βασάνων μπροστά στον αργαλειό που κοσμούσε τη ρεσεψιόν. Άλλωστε το brand της είχε θεοποιήσει την τεχνολογία και επιστήμες που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη. Για την επόμενη ώρα η σύντροφός μου έλεγε ένα σωρό κοινοτοπίες περί φύλου και ταυτότητας με ένα χαζορομπότ. Μου φαινόταν ανόητο ότι μιλούσε με ένα κουκλάκι που είχε έτοιμες τις απαντήσεις του, ενώ βρισκόμασταν σ’ ένα νησί που μας είχε αποδεχτεί πλήρως, ως τρανς θηλυκότητες, μ’ έναν υπέροχο ήλιο από πάνω μας και μια μοναδική θάλασσα γύρω μας.

Εντέλει, η Δονούσα αποδείχθηκε ο τέλειος καρυοθραύστης για τα καβούκια που κατασκευάζει γύρω από τις ψυχές μας η βασική ιδέα της κατανάλωσης, ιδέα που δυστυχώς κυριαρχεί στον δυτικό πολιτισμό.

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζεφ Μοντάνα

*Η Τζεφ Μοντάνα είναι ηθοποιός, ακτιβίστρια κατά της κακοποίησης και υπέρ της αναγνώρισης της μη δυαδικότητας του φύλου (non binary).


Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Δονούσας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ