- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σύρος, αγαπημένη της Έλενας Σκουλά
Είναι μαγεία να περπατάς στην Ερμούπολη, ειδικά το βράδυ.
Σύρος: Η Έλενα Σκουλά γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
H Σύρος µού θυµίζει τα καλοκαίρια της παιδικής µου ηλικίας – κι ευτυχώς ακόµα βλέπω παιδιά να παίζουν στις πλατείες και στα σοκάκια της.
∆εν είναι το τυπικό κυκλαδίτικο νησί µε τα λευκά σπιτάκια. Η Ερµούπολη έχει επληκτική αρχιτεκτονική µε νεοκλασικά κτίρια, κι αυτό της δίνει έναν αέρα κοσµοπολίτικο. ∆ύο από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά και ιστορικά κτίρια είναι το θέατρο Απόλλων, µια µικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου που φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες όλο το χρόνο, και το ∆ηµαρχείο σε σχέδια Ερνέστου Τσίλερ. Το Δηµαρχείο βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη, σηµείο αναφοράς του νησιού.
Είναι μαγεία να περπατάς στην Ερμούπολη, ειδικά το βράδυ. Από την περιοχή Βαπόρια µέχρι τα στενά, πίσω από το ∆ηµαρχείο, και όπου σε βγάλει. Κάθε στενό επιφυλάσσει εκπλήξεις: αυλές µε βουκαµβίλιες, παιδικές χαρές ανάµεσα σε δέντρα, εκπληκτικά παλιά αρχοντικά. Νιώθεις ήρωας σε σκηνικό ταινίας. Στον ένα λόφο της είναι η Άνω Σύρος. Είναι ο καθολικός, µε το µοναστήρι του Σαν Τζώρτζη στην κορυφή, όπου µόνο περπατώντας µπορείς να πας, αφού το αυτοκίνητο φτάνει µέχρι κάποιο σηµείο. Εδώ τα σπίτια είναι χαµηλά και τα σοκάκια πολύ στενά, γιατί χτίστηκαν στη λογική του φρουρίου, µέσα σε ψηλά τείχη για την προστασία των πειρατών. Το καλοκαίρι είναι καλύτερα να την περπατήσεις απόγευµα, που δεν έχει πολύ ήλιο. Εδώ θα βρεις ταβερνάκια µε ωραία θέα και το Μουσείο του Μάρκου Βαµβακάρη.
Είναι ένα νησί που παραµένει ζωντανό και το χειµώνα. Νοµίζω, οι εποχές που της ταιριάζουν είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. ∆εν είναι το νησί της κοσµικής ζωής. Συνήθως εδώ κάνουν διακοπές άνθρωποι που έχουν εξοχικά ή µε καταγωγή από το νησί ή που την έχουν επισκεφτεί και αγαπήσει παράφορα. Πολύς κόσµος την επιλέγει για διακοπές, ενώ είναι από τα νησιά που τα παιδιά έχουν αρκετή ελευθερία να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς οι γονείς ν’ ανησυχούν ιδιαίτερα.
Υπάρχουν επίσης χωριά εξαιρετικής αισθητικής, όπως το Επισκοπειό, τα Χρούσσα και η Ποσειδωνία, µε παλιά εξοχικά που διαθέτουν τεράστιους κήπους, αγάλµατα, παλιά πηγάδια και αυλές µε θαυµάσια ψηφιδωτά.
Για πρωινό και καφέ στο Λιµάνι και σε πολλά µικρά καφέ στην πλατεία και στα στενά γύρω της. Για φαγητό Το Άµβυξ (22810 83989) στο λιµάνι, ιταλικό µε καταπληκτική πίτσα και χειροποίητα µακαρόνια. Το Όνειρο, απέναντι από το θέατρο, µε ωραίο κήπο και φαγητό. Η Κουζίνα, µε πολύ ωραία ορεκτικά και κρέατα. Σουβλάκι στο Μαρουλάκι. Ποσειδώνιο (22810 42100), στο χωριό Ποσειδωνία, όπου θα βρείτε την ωραιότερη αυλή της Σύρου πάνω στη θάλασσα, όπου µπορείτε να φάτε όλη µέρα και ιδιαίτερα µετά το µπάνιο τέλεια µαγειρευτά ή της ώρας. Στο Κίνι είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, το Αλλού Γυαλού (22810 71196), πάνω στη θάλασσα, για φοβερό ψάρι, θαλασσινά, αχινό, αστακοµακαρονάδες, σαλάτες –όλα σούπερ! ∆ίπλα του το ∆υο Τζιτζίκια στ’ αλµυρίκια (22810 71151) µε φοβερές πίτες. Φιλοµήλα (22810 62088), στο χωριό Αζόλιµνος, για ελληνικές γεύσεις. Πλακόστρωτο (69739 80248), στο χωριό Σαν Μιχάλη, ωραίο φαγητό µε τροµερή θέα, ιδανικό για ηλιοβασίλεµα. Και βέβαια το Daidadi, στο λιµάνι, για το καλύτερο φρέσκο παγωτό φτιαγµένο από Ιταλούς που µένουν µόνιµα στο νησί.
Για µπάνιο στην Ερµούπολη, στα Αστέρια, κάτω από τα Βαπόρια. ∆ελφίνι, εξαιρετική παραλία µε χρυσή άµµο. Γαλησσάς, µε άµµο και ρηχά νερά, ό,τι πρέπει για παιδιά. Αετός, Βαρβαρούσα, Γράµµατα – µπορείς να πας µε καραβάκι από το Κίνι. Αγκαθωπές, η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού.
Για ψώνια Κορρές, µε τα καλύτερα λουκούµια και χαλβαδόπιτες. Πρέκας, για κάπαρη, καπαρόφυλλα και βιολογικά προϊόντα από το νησί και όχι µόνο. Το Παιχνιδοπωλείο, για ωραία παιχνίδια. Σταύρος Κοής, για γυαλιά ήλιου! Βιβλιοπόντικας, το πιο ενηµερωµένο βιβλιοπωλείο του νησιού. Maison Colonial, στον Φοίνικα, για είδη σπιτιού. Σπύρος Καταρής για pilates και καταπληκτικό Thai massage!
Για να µείνεις, Πλοές (22810 79390) µέσα στην Ερµούπολη, πάνω στη θάλασσα µε καταπληκτική θέα. Ξενών Απόλλωνος (22810 81387) µε ωραία θέα στη θάλασσα. Ερµής (22810 83011), πάνω στο λιµάνι, από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του νησιού. Ποσειδώνιο (22810 42100) στην Ποσειδωνία. Βγαίνεις από το δωµάτιο και βουτάς! Pinot DI lotto (22810 71504) στο Κίνι.
* Η Έλενα Σκουλά είναι συνεργάτης του Εθνικού θεάτρου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φύση, το πράσινο, τα επιβλητικά βουνά και οι αχανείς λίμνες προσφέρουν μια εσωτερική γαλήνη και μια απαράμιλλη ευφορία
Η γαστρονομική της παράδοση διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή
Συστήνει το νησί στους Βρετανούς μια διαφορετική εμπειρία ελληνικών διακοπών
Το λάθος του «μία αναζήτηση και τέλος»
Όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στο ορεινό χωριό-στολίδι του κυκλαδίτικου νησιού
Η Claire και ο Χρήστος έχουν δημιουργήσει έναν χώρο που συνδυάζει την ιστορία του Πηλίου με την προσωπική τους αισθητική, τη μουσική, τα βιβλία, την τέχνη και τη φιλοξενία
Τι να πεις αν τα ακουστικά δεν αρκούν
«Το Ελαφονήσι δεν έχει απεριόριστες αντοχές» - Ζητούν πολιτικές προστασίας
Η Εύβοια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Να μια ωραία ιδέα.
Χαλάρωση στο Shizen, The Hotel of Wellness και εξερεύνηση σε παραμυθένια δάση
Ο τόπος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμά την ιστορική του κληρονομιά
Ποιες να αποφεύγετε για να γλιτώσετε καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και απρόοπτα
Ο Μακεδονικός Αγώνας, η Έδεσσα και μια ακόμα αιτία για εκδρομή στη γη του κερασιού
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένα μάλλον... αρωματικό «φυλαχτό»
Η εικόνα στη ρεσεψιόν μπορεί επίσης να αποκαλύψει πολλά
Και ένα είναι πραγματικά αηδιαστικό
Μια απρόσμενη συνάντηση με ανθρώπους που κουβαλούν τον πόλεμο μέσα τους και αναζητούν παρηγοριά στην προσευχή
Παπαλίνα, παρασόλι και... λιώστρα: Το πιο αυθεντικό ταξίδι στη Λέσβο, με οδηγό το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.