Ταξιδια

Η Λήμνος του δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου

Λήµνος, επιστροφή σε έναν παλιό έρωτα

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λήµνος του Γιώργου Κύρτσου
Η Λήµνος του Γιώργου Κύρτσου

Λήμνος: O Γιώργος Κύρτσος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Τις οµορφιές της Λήµνου τις γνώρισα πριν 20 χρόνια, όταν το ακριτικό νησί του βορείου Αιγαίου ήταν ο αγαπηµένος προορισµός για τις οικογενειακές διακοπές. Το απέραντο γαλάζιο, οι ατελείωτες παραλίες µε ψιλή άµµο και αβαθή φιλόξενα νερά, το άφθονο ψάρι και η γενικότερη ποιότητα του φαγητού, το φιλικό περιβάλλον αποτελούσαν τον τέλειο συνδυασµό για την οργάνωση των οικογενειακών διακοπών. Ικανοποιηµένοι γονείς, χαρούµενα παιδιά, φιλικές παρέες µε καλή διάθεση ήταν η ανάµνηση των συχνών καλοκαιρινών επισκέψεων στη Λήµνο στα τέλη της δεκαετίας ’80 - αρχές της δεκαετίας ’90.

Τα δύο τελευταία χρόνια επιχείρησα τη µεγάλη επιστροφή µε εµένα και τους φίλους µου πιο «ώριµους» και τα παιδιά να έχουν µεγαλώσει και να έχουν αυτονοµηθεί πλήρως. 20 χρόνια µετά, η Λήµνος µάς αντάµειψε ξανά µε τις ατελείωτες αµµουδιές της που έχουν αναπτυχθεί χωρίς να έχουν καταστραφεί, µε το άφθονο φρέσκο ψάρι, την ποιότητα του φαγητού της και τους αξιοπρεπείς κατοίκους της, που είναι φιλικοί χωρίς να έχουν υιοθετήσει τις συµπεριφορές που συνδέονται µε την εµπορικότητα του µαζικού τουρισµού.

Ξαναβρήκα τα ελάφια στο κάστρο της Μύρινας, από την ωραία θάλασσα στο Πλατύ, το Θάνος, το Ζεµατά, επισκέφθηκα τις εντυπωσιακές αρχαιότητες του νησιού, αξιοποίησα τις ευκαιρίες για θαλάσσιες εκδροµές που προσφέρει η Λήµνος.

Η τουριστική Λήµνος είναι για άλλους µεγάλο πάθος και για άλλους σταθερή αξία. Προσφέρει τις τέλειες λύσεις γι’ αυτούς που θέλουν να οργανώσουν οικογενειακές διακοπές µεγάλης διάρκειας, για τα νεαρά ζευγάρια που δίνουν έµφαση στην ποιότητα του περιβάλλοντος και θέλουν να ξεφύγουν από τη «βιοµηχανική» κοσµικότητα, αλλά και στους µεγαλύτερους που θέλουν να ξεφύγουν από την πίεση της δουλειάς και να ανανεώσουν την επαφή τους µε τη φύση σε περίπου ιδανικές συνθήκες. ∆υνατό σηµείο του νησιού η συχνή αεροπορική σύνδεση µε την Αθήνα, που σε συνδυασµό µε τα ενοικιαζόµενα αυτοκίνητα σου προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγεις ένα αρκετά δύσκολο ταξίδι µε το πλοίο, οι λογικές τιµές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ποιοτικό  φαγητό, και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα καλά οργανωµένο, πειθαρχηµένο περιβάλλον εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας της δηµόσιας διοίκησης και των ενόπλων δυνάµεων σε µία ακριτική περιοχή του βορείου Αιγαίου.

Αδύνατο σηµείο του νησιού η περιορισµένη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και η εξαφάνιση των λεγόµενων Ελβετικών, της πιο προωθηµένης τουριστικής µονάδας που έπεσε και αυτή θύµα του νεοελληνικού κοµπιναδορισµού. Ακόµη και στη Λήµνο δεν µπορείς να ξεφύγεις από άλλα χαρακτηριστικά της νεοελληνικού τύπου τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι η προκλητική ηχορύπανση στην περιοχή του Ρωµέικου Γιαλού της Μύρινας.

Η αίσθηση της ιστορίας, αρχαίας και νεότερης, ο αστισµός που συνδέεται µε τους Αιγυπτιώτες που διέπρεψαν στην Ελλάδα και διεθνώς και έχουν ισχυρή παρουσία στο νησί, η νοικοκυροσύνη που συνδέεται µε την παραγωγική απασχόληση στον αγροτικό τοµέα, την κτηνοτροφία, τη µεταποίηση, είναι µερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού που ανεβάζουν την αξία του στην αντίληψη πολλών επισκεπτών του. Με ατελείωτες φιλόξενες παραλίες, µε µεγάλη έκταση, µε ένα µοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον, η Λήµνος η «ανεµόεσσα» σας περιµένει. Εγώ επιχείρησα τη µεγάλη επιστροφή σε έναν παλιό έρωτα και έµεινα απόλυτα ικανοποιηµένος.

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι εκδότης των εφηµερίδων «City Press» και «Free Sunday»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.