Ταξιδια

Oι Παξοί της Κατερίνας Νοτοπούλου

Μια εικόνα, όλα όσα νιώθεις. Και στους Παξούς νιώθεις ελευθερία!

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην Athens Voice

H βουλευτής Kατερίνα Νοτοπούλου γράφει για τους δικούς της Παξούς

Οι διακοπές είναι αναμνήσεις. Και στα ελληνικά νησιά γεννιούνται τα πιο όμορφα βιώματά μας… αυτά που μας συνοδεύουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα, που γίνονται ανάσα και διέξοδος, που γίνονται στόχος και κατάκτηση συνάμα. Πώς να ξεχωρίσεις αγαπημένο ελληνικό νησί; Καθόλου εύκολο!Κλείνεις τα μάτια και μοιράζεσαι τις πρώτες αναμνήσεις που σου έρχονται, αυτές που ψυχή και μυαλό τοποθέτησαν μπροστά μπροστά, μιας και η ζωή, έστω και για λίγο, στο νησί προκαλεί συναισθήματα πληρότητας.

Και μόλις πατήσεις το πόδι σου στους Παξούς έχεις ήδη πιστέψει πως και γιατί τους δημιούργησε ο Ποσειδώνας. Σπάνια ομορφιά, ειδυλλιακό τοπίο, απόκρημνες ακτές, καταγάλανες θάλασσες. Ησυχία και ποιότητα, είσαι εσύ, η παρέα σου και το νησί. Μικρό μα επιβλητικό. Τα πνευμόνια σου «γεμίζουν Ιόνιο» ενώ η άγρια σπάνια φυσική ομορφιά δένει αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τη σύγχρονη ήπια τουριστική ανάπτυξη. Θυμάμαι λοιπόν την ταλαιπωρία για την εύρεση καταλύματος σε αντίθεση με τη γρήγορη μεταφορά στις παραλίες, βγαλμένες από σκηνές σινεμά μπρος στα μάτια μου… ομπρελίτσα πετσέτες και ψυγειάκι. Τον ελληνικό καφέ, τις γεύσεις των Επτανήσων, το γλυκόπιοτο κρασί, τη βόλτα στο γραφικό λιμάνι, το ασταμάτητο γέλιο ενός παιδιού σε ένα χωριό, το βαρκάκι, τα βιβλία που μπόρεσα επιτέλους έστω για λίγες ημέρες να διαβάσω, τα χειροποίητα βραχιολάκια γούρια που έχω ακόμη, ένα ηλιοβασίλεμα που έγινε ιστορία ζωής…

Ίσως τίποτα από αυτά να μην ξεχωρίζει από τις καλύτερες αναμνήσεις άλλων ανθρώπων από άλλα νησιά. Γιατί οι στιγμές κλείνονται μέσα μας, τις κουβαλάμε, οι λέξεις δεν αρκούν για να τις περιγράψεις. Μια εικόνα, όμως, όλα όσα νιώθεις. Και στους Παξούς νιώθεις ελευθερία!

*Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ