Ταξιδια

Η Σίφνος της Νίκης Κεραμέως

«Όλα προσφέρονται απλόχερα στον επισκέπτη και στη σωστή κάπως δόση»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σίφνος της Νίκης Κεραμέως

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως γράφει στον Summer Guide της ATHENS VOICE για την Σίφνο.

Έχει μία ισορροπία η Σίφνος. Όλα προσφέρονται απλόχερα στον επισκέπτη και στη σωστή κάπως δόση. Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους πιο διάσημους προορισμούς, αλλά για όσους την έχουν γνωρίσει σίγουρα στους πλέον αγαπημένους. Δεν μπορώ να πω ακριβώς από πού πηγάζει αυτή η αρμονία της. Αλλά τη διακρίνεις αμέσως στην πλαστικότητα του τοπίου, στον ιδιαίτερο τρόπο που ο δομημένος χώρος δένει με το περιβάλλον – πώς το συμπληρώνει. Η ίδια αρμονία στις ξερολιθιές και στις πεζούλες της, η ίδια αρμονία στους οικισμούς της που φαντάζουν λευκά φρύδια στις κεντρικές κορυφογραμμές της. Είναι, νομίζω, αυτή η γενική αίσθηση του μέτρου, μαζί με τον πλούτο των χρωμάτων και την ποιότητα του φωτός που τόσο ιδιαίτερα έχει αποτυπώσει στα έργα του ο Παναγιώτης Τέτσης. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν τη Σίφνο. 

Επιστρέφω λοιπόν εκεί σχεδόν κάθε χρόνο, αποζητώντας μάλλον την ηρεμία που προσφέρει αυτή η ισορροπία. Βεβαίως, και για τα γραφικά σοκάκια του Αρτεμώνα και της Απολλωνίας που σφύζουν από ζωή το βράδυ, για τη μοναδική θέα του Κάστρου που διατηρεί ακόμη ανέπαφο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα, για την Παναγία Χρυσοπηγή όπως λούζεται στο φεγγαρόφωτο, για τις λιγότερο γνωστές παραλίες του Γλυφού, του Αποκοφτού και της Φυκιάδας. Και για τα περίφημα εργαστήρια κεραμικής τέχνης, η οποία ανθίζει στη Σίφνο από τα αρχαία χρόνια. 

Αξίζει να επισκεφτείτε τη μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, με τη μαγευτική θέα που θα σας αποζημιώσει. Και να ακολουθήσετε ένα από τα 19 σηματοδοτημένα μονοπάτια της, από τα μεγαλύτερα δίκτυα οργανωμένων μονοπατιών στο Αιγαίο, που καλύπτουν απ’ άκρη σ’ άκρη το νησί και αποκαλύπτουν όλο το περιβαλλοντικό και πολιτισμικό του πλούτο. Από το Βαθύ ξεκινούν και πολλές πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην περιοχή NATURA. 

Γνήσιοι απόγονοι του Τσελεμεντέ, οι Σιφνιοί φημίζονται και για τη μαγειρική τους τέχνη, με παραδοσιακές συνταγές όπως μαστέλο, καπαροσαλάτα και ρεβυθάδα. Χαρακτηριστική συνήθεια της Σίφνου, με ιδιαίτερο τελετουργικό, και τα πανηγύρια της, αν και αυτό το καλοκαίρι έχουμε τους περιορισμούς της πανδημίας. Παρά το δύσκολο πρόγραμμα εύχομαι να καταφέρω να επιστρέψω, και φέρος, στην αγαπημένη Σίφνο.


*Η Νίκη Κεραμέως είναι υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ