Ταξιδια

Η Ικαρία της Βιολέτας Ίκαρη

Λες «Ικαρία» και ταξιδεύεις. Και τι δεν έχω ζήσει σε αυτόν τον τόπο...

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τραγουδίστρια Βιολέτα Ίκαρη γράφει για τη δική της Ικαρία.

Αχ Ικαρία! Λες «Ικαρία» και ταξιδεύεις. Και τι δεν έχω ζήσει σε αυτόν τον τόπο... Αφού είναι το νησί που µε µεγάλωσε. Τώρα ζω στην Αθήνα αλλά πηγαίνω σε κάθε ευκαιρία. Αν είσαι άνθρωπος της παρέας και του γλεντιού, πρέπει να πας. Με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί, σταµατάει ο χρόνος, αφού σε κλέβουν τα χρώµατα και τα αρώµατα του τόπου, αν ακούσεις και µελωδίες είσαι ήδη µαγεµένος. Βγαίνεις από το καράβι και βλέπεις στα καφενεία µικρούς και µεγάλους να πίνουν παρέα το ουζάκι τους και να κουβεντιάζουν σαν συνοµήλικοι, µικρά παιδάκια να τρέχουν πάνω κάτω, ακούς γέλια και µουσικές και µυρωδιές από µερακλίδικους µεζέδες που σου δίνουν κατεύθυνση. Είσαι στο σωστό µέρος τη σωστή στιγµή. Δε υπάρχει λάθος στιγµή για να περάσεις καλά.
 
Για ξενοδοχεία δεν ξέρω να σας πω, δεν έχει σηµασία το πού θα κοιµηθείς, ο ύπνος είναι παντού ίδιος, και όλο το νησί έχει οµορφιές. Τα τελευταία χρόνια µένω στο Μπαρδάτο, ένα χωριουδάκι κοντά στον Χριστό Ραχών, είκοσι λεπτά από την πασίγνωστη, πλέον, παραλία Μεσαχτή για να συνδυάζω µέσα στη µέρα µου βουνό και θάλασσα. Τα απογεύµατα µε βρίσκουν στο χωριό Χριστός να απολαµβάνω το καφεδάκι µου ή το αγαπηµένο µου και απόλυτα καλοκαιρινό µπισκοτόγλυκο στο καφενείο «Απόλαυση» και µετά αν δεν έχει κάποιο πανηγύρι, πάω για ποτό στο «Δεντρόσπιτο». Είπα πανηγύρι; Από πού να αρχίσω; Όλα τα πανηγύρια του νησιού είναι υπέροχα. Δεν ξέρω αν έχω τραγουδήσει σε όλα, αλλά είναι βέβαιο ότι έχω χορέψει. Τα αγαπηµένα µου: στις 6 Αυγούστου (Μεταµόρφωση του Σωτήρος Χριστού) στον Χριστό Ραχών και τον Δεκαπενταύγουστο στο Κουζίνο. Στα ικαριώτικα πανηγύρια ξελογιάζεσαι από τον ήχο του βιολιού, το κρασί και το δαιµονισµένο κέφι. 

Η Ικαρία έχει παραλίες για όλα τα γούστα, αξίζει να πας στον Άη Γιώργη, στις Σεϋχέλλες, στη Μεσαχτή, στο Να. Μη ξεχάσεις να πας και στο Τραπάλου, η διαδροµή είναι µεγάλη αλλά η παραλία θα σε αποζηµιώσει και αν πεινάσεις θα σου µαγειρέψει η γιαγιά που µένει ακριβώς δίπλα.

Αν γυρίσετε κουρασµένοι από τη βόλτα αργά το βράδυ και έχετε ξεχάσει να ψωνίσετε τα απαραίτητα, στην περίπτωση που µένετε κοντά στον Χριστό µην αγχωθείτε γιατί όλα τα µπακάλικα θα είναι ανοιχτά και θα σας περιµένουν, όπως και ο φούρνος και το φαρµακείο.

Σε όλο το νησί υπάρχουν ταβέρνες µε εξαιρετική κουζίνα, αν είστε στη νότια µεριά να πάτε «στου Τσουρή» και στο «Τζάκι» ή στην πιτσαρία «Φιλώτι» που φτιάχνει απίστευτη πίτσα, αν πάλι είστε βόρεια η «Κουζίνα» έχει τα καλύτερα µαγειρευτά και στον Άγιο Πολύκαρπο στου «Μητσάρα» θα βρείτε το καλύτερο σουβλάκι που υπάρχει στον κόσµο χωρίς υπερβολή. Λοιπόν, σας αφήνω για να κλείσω εισιτήρια. Τα λέµε εκεί, γιατί όπως λέµε εµείς οι Ικαριώτες «Κάπου θα κουτουλήσουµε».

* Η Βιολέτα  Ίκaρη είναι τραγουδίστρια. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι «Φωτογραφία» από το album που θα βγει το φθινόπωρο µε τραγούδια του Νίκου Ξύδη.  

Δείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Ικαρίας εδώ.