Ταξιδια

Ελαφόνησος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα,παραλίες,φαγητό,διασκέδαση

Αυτό το μικρό νησάκι στην άκρη της νοτιανατολικής Πελοποννήσου κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον επισκέπτη του

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελαφόνησος ©Alex Antoniadis/Unsplash
Ελαφόνησος ©Alex Antoniadis/Unsplash

Ελαφόνησος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Πόσες φορές έχεις ακούσει για την παραλία του Σίμου; Πόσες φορές έχεις δει τα γαλαζοπράσινα νερά της να κατακλύζουν το Instagram και πόσες έχεις αναρωτηθεί αν είναι όντως έτσι όπως φαίνονται; Για την ιστορία, η μαγεία αυτών των νερών ξεπερνά ό,τι έχεις δει και έχεις ακούσει.  Όμως, η διασημότερη παραλία της Ελαφονήσου δεν είναι το μόνο μαγικό. Αυτό το μικρό νησάκι στην άκρη της νοτιανατολικής Πελοποννήσου κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον επισκέπτη του. Η πρόσβαση στην Ελαφόνησο είναι εύκολη. Από την Πούντα (περίπου 5 ώρες οδήγηση από την Αθήνα) το καραβάκι χρειάζεται μόλις 10 λεπτά για να σε μεταφέρει στον Παράδεισο. Ήδη από το λιμάνι της, η Ελαφόνησος σε υποδέχεται ζωηρή. Ταβερνάκια, καφέ και μπαράκια είναι παραταγμένα στην παραλιακή περατζάδα του λιμανιού, διάλεξε ένα και απόλαυσε τον καφέ σου με θέα το γαλάζιο πριν πάρεις τον δρόμο για τα ενδότερα (και πιο εντυπωσιακά). 
 
Πού να μείνεις
Οι περισσότεροι φτάνουν στην Ελαφόνησο με σκοπό να μείνουν στο Simos Camping (2734022672, www.simoscamping.gr). Ο λόγος; Βρίσκεται μόλις 50 βήματα μακριά από την ομώνυμη παραλία. Επιπλέον, εκτός από σκηνές διαθέτει και bungalows για όσους δεν είναι φαν του camping, ενώ οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– καφετέρια, εστιατόριο και mini-market. Κατά τα λοιπά, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε αρκετά και στην Ελαφόνησο (λιμάνι) αλλά και στους οικισμούς Κάτω Νησί, Καπάρη και Λεύκη. Ενδεικτικά: το πανέμορφο και φιλόξενο Evelin (2734061314, 6983555515, www.eveli.gr) λίγα μέτρα από το λιμάνι, πάνω στην παραλία του Κοντογονίου (που προτιμούν οι ντόπιοι) και το Castro Elafonisos (6979886046) στην παραλία Παναγία.
 
Πού να κολυμπήσεις
Η μεγάλη δύναμη της Ελαφονήσου είναι οι παραλίες της, με πρώτη και καλύτερη την υπέροχη παραλία του Σίμου. Δεν φημίζεται άδικα. Με μια τεράστια αμμουδιά, εντυπωσιακούς αμμόλοφους και τιρκουάζ νερά, είναι σίγουρα από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες που έχεις δει. Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να εξερευνήσεις και τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού! Η παραλία Κοντογόνι κοντά στο λιμάνι με ψιλή άμμο και ρηχά νερά είναι η αγαπημένη των ντόπιων, η Λεύκη στην ανατολική πλευρά της Ελαφονήσου φημίζεται για τα σμαραγδένια νερά και τον πλούσιο βυθό της. Στην Παραλία της Παναγίας αξίζει να πας το απόγευμα και να μείνεις μέχρι τη δύση για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Βόρεια θα βρεις τον Μάγγανο, μια ήσυχη, απέραντη, αμμουδερή παραλία.
 
Πού να φας
Η Ελαφόνησος έχει πολύ φρέσκο ψάρι, όπου το βρεις να το τιμήσεις. Όσο για τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στο μέσο όρο των ελληνικών νησιών. Για ολόφρεσκο ψαράκι, θαλασσινά (το καλαμάρι και το χταπόδι να τα βάλεις στα «οπωσδήποτε») και τρομερούς μεζέδες να πας στην ταβέρνα της Ουρανίας (6984619220) στο λιμάνι. Στην ταβέρνα Σπύρος Σπυριδούλα (2734061082) επίσης στο λιμάνι, θα πας για τη φημισμένη αστακομακαρονάδα τους και την ψαρόσουπα με ψάρια ημέρας. Τα νησιά της Παναγίας (6988039796) στην παραλία της Παναγίας έχουν φοβερή θέα και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Σπεσιαλιτέ είναι ο κόκορας κοκκινιστός (εντάξει, και τα μπιφτέκια!).  Για σουβλάκια ασυζητητί στην Τράκαινα στο λιμάνι.
 
Μη χάσεις
Στο Παυλοπέτρι, 700 μέτρα βορειοανατολικά της Ελαφονήσου, βρίσκεται μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες του κόσμου! Υπολογίζεται ότι ο αρχαίος αυτός οικισμός έχει τις ρίζες του περίπου στο 2.800 π.Χ. και πιθανότατα γκρεμίστηκε μετά από μια σειρά σεισμών, η χρονολογία των οποίων δεν έχει ακόμα υπολογιστεί με ακρίβεια. Καθώς, όμως, τα νερά εδώ δεν ξεπερνούν τα 3-4 μέτρα σε βάθος και η διαύγειά τους είναι εντυπωσιακή, μπορείς να τη δεις κολυμπώντας με τη μάσκα σου (αλλά πάντα σεβόμενος τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος).

Δήμος: 2734061055
Αστυνομία: 2734061111
Λιμεναρχείο: 2734022228 
Κέντρο Υγείας: 2734061294

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ