Ταξιδια

Η Χαλκιδική της Αθηνάς Ανδρεάδη

«Στη Χαλκιδική έζησα τα πρώτα μου "όλα"»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το καλοκαίρι της Αθηνάς Ανδρεάδη στη Χαλκιδική
Η Αθηνά Ανδρεάδη γράφει για τη Χαλκιδική

Η τραγουδοποιός Αθηνά Ανδρεάδη γράφει για τη δική της Χαλκιδική

Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη παρόλο που γεννήθηκα στο Λονδίνο, και από τα 18 ζω στο εξωτερικό, αλλά κάθε καλοκαίρι το περνώ στη Χαλκιδική από παιδί. Εξού και το τραγούδι μου «Θεσσαλονίκη - Λονδίνο (Γύρω γύρω όλοι)» από τον ελληνικό μου δίσκο «Γήιννοι Άγγελοι». Αν και ζω στο Λος Άντζελες τώρα, το αίσθημα της ξενιτιάς είναι το ίδιο, αν όχι εντονότερο, και στο τραγούδι αυτό αναφέρω την ομορφιά της Χαλκιδικής και πόσο μου λείπει. 

Στη Χαλκιδική έζησα τα πρώτα μου «όλα», τους πρώτους μου έρωτες, τις πρώτες μου τζαζ συναυλίες (στο Sani Jazz Festival), έμαθα να οδηγώ ποδήλατο, να κολυμπώ... εκεί έγραψα και τα πρώτα μου ποιήματα και στίχους. Θυμάμαι ακόμα τη μυρωδιά του δάσους στη Σάνη στην Κασσάνδρα, και το δέντρο κάτω απ’ το οποίο καθόμουν κι έγραφα κοιτώντας το φως να μαγεύει τη θάλασσα και να την ντύνει μ’ ασημένιες πούλιες. Εκεί έκανα τα πιο τρελά όνειρα. 

Πάντα με μάγευαν τα χρώματα της θάλασσας στη Χαλκιδική· πώς το πράσινο του πευκοδάσους παίζει με τα γαλαζοπράσινα νερά. Κάθε χρόνο κάνω τη μοναδική διαδρομή μέσα από το δάσος με θέα τα νερά αυτά. Το Μουσικό Φεστιβάλ στη Σάνη με επηρέασε από μικρή με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν και τη μοναδική σκηνή στον λόφο μπροστά στο κάστρο, όπου έχω απολαύσει πολλές συναυλίες παρέα με τ’ άστρα, τη θάλασσα και το φεγγάρι να ανατέλλει. Είχα και τη χαρά να τραγουδήσω εκεί και η ίδια, με την αγγλική μου μπάντα, και ήταν από τις ωραιότερες συναυλίες που έχω κάνει. 

Η Κασσάνδρα έχει πολλές ομορφιές. Εκεί έχω δει και κάποια από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα. Όταν η βρετανική τηλεόραση μου είχε κάνει ωριαίο αφιέρωμα, τους είπα πως δεν μπορούν να μιλήσουν για μένα χωρίς να έρθουν στη Χαλκιδική, οπότε η ομάδα του Channel 5 ήρθε και στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ (Athena: My Music). Τους γύρισα στη Θεσσαλονίκη και φυσικά τους έδειξα τα αγαπημένα μου μέρη στη Χαλκιδική όπου μεγάλωσα τα καλοκαίρια, και την ατελείωτη παραλία του Μπούσουλα με τους αμμόλοφους, όπου κολυμπάω από μωρό. Εκεί φάγαμε και φρέσκο ψάρι σε μια απ ’τις υπέροχες ψαροταβέρνες στις Φώκιες. Οι Βρετανοί μου συνεργάτες, φαίνεται, ζαλίστηκαν τόσο από τις γεύσεις και την ομορφιά που ξέχασαν κάποια απ’ τα μηχανήματά τους εκεί... ή μάλλον ήθελαν να ξαναγυρίσουν στη Χαλκιδική… 

Η Άθυτος επίσης είναι καταπληκτικό χωριό, με πολύ ιδιαίτερα εστιατόρια και μπαράκια με ζωντανή μουσική, και τέλειες παραλίες. Το χρώμα της θάλασσας δεν περιγράφεται. Και τα νερά είναι τόσο ζεστά! Είναι ιδανικά για παιδιά, σαν μια τεράστια πισίνα των ονείρων σου. Πέρσι γυρίσαμε όλη την Κασσάνδρα, το πρώτο πόδι, και ανακάλυψα ιδιαίτερα μέρη που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν, εκκλησάκια πλάι στη θάλασσα, υπέροχες χρυσές παραλίες, και μοναδικά εστιατόρια. Αξίζει να το ψάξει κανείς.

Η Σιθωνία, το δεύτερο πόδι, έχει μια πιο άγρια ομορφιά που με συγκινεί. Η Νικήτη έχει ίσως το καλύτερο ρεβανί· είναι τόσο νόστιμο που συνήθως το τρώω σε μια μέρα! Έχω περάσει καλοκαίρια ταξιδεύοντας στη Σιθωνία και ανακαλύπτοντας τις άπειρες  ομορφιές της· κάποιες παραλίες στη Σάρτη έχουν θέα το όρος Άθως και το ηλιοβασίλεμα εκεί είναι συγκλονιστικό. Για μπάνιο οι Καβουρότρυπες είναι από τα πιο ιδιαίτερα και ακόμα «κρυμμένα» μέρη για μπάνιο. Σε μπαράκια όπως το Έθνικ, έχω περάσει πολλά ηλιοβασιλέματα βλέποντας δελφίνια και ακούγοντας ζωντανή μουσική. 

Το Άγιον Όρος, το τρίτο πόδι, το έχω δει μόνο απ’ έξω με το καράβι αλλά αξίζει έστω κι έτσι. Έχω διαβάσει πολλά για τη μοναστική ζωή, μου ’χουν πει ιστορίες φίλοι που έχουν μείνει εκεί κι έχω ακούσει μια μοναδική ηχογραφήση Βυζαντινής μουσικής που ψάλλουν οι μοναχοί της Σιμωνόπετρας. Την τελευταία φορά που πήγα να δω τα μοναστήρια, που είναι κομψοτεχνήματα, δελφίνια έπαιζαν με τις ώρες γύρω απ ’το ιστιοφόρο. Μπορεί κανείς να πάει στην Ουρανούπολη και να περάσει απέναντι για μεσημεριανό στην Αμμουλιανή. 

Η Χαλκιδική έχει εμπνεύσει και τον νέο μου δίσκο «Outside of Time» που μόλις κυκλοφόρησε. Η Ελλάδα είναι πάντα μέσα στη ψυχή μου και η θάλασσα της Χαλκιδικής κυλά στις φλέβες μου.

*Η Αθηνά Ανδρεάδη είναι τραγουδοποιός. Το νέο της άλμπουμ «Outside of Time» κυκλοφορεί αυτό το καλοκαίρι.

Δείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Χαλκιδικής εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ