Ταξιδια

Κινστέρνα, απόδραση σαν παραμύθι στην παραδεισένια γη της Λακωνίας

Ένα ξενοδοχείο-στολίδι στον Νότο της Πελοποννήσου

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kinsterna-gardens_anoigma.jpg

Το Κινστέρνα είναι ένα παραμυθένιο ξενοδοχείο στην Πελοπόννησο

Κατηφορίζοντας την Πελοπόννησο για να φτάσεις στο νοτιότερο άκρο της ακολουθείς μια συγκλονιστική διαδρομή. Περιβόλια, αμπέλια και άγρια βλάστηση, ατέλειωτοι ελαιώνες, αρχαία ερείπια και βυζαντινά εκκλησάκια, μικρά χωριουδάκια και κάπου κάπου ένας φοίνικας να σου θυμίζει πως είσαι στον Νότο. Η Λακωνία είναι από τους νομούς μεγάλης φυσικής ομορφιάς κι όμως είναι ακόμη «ατάραχη» από τα τουριστικά στίφη που αποβιβάζονται όλο το χρόνο σε άλλους πιο φημισμένους προορισμούς της Ελλάδας.  Αν κατευθύνεσαι προς το νότο της και  προορισμός σου είναι το Κινστέρνα, το μοναδικό για την περιοχή αλλά και τον ελλαδικό χώρο αρχοντικό, ετοιμάσου να ζήσεις το δικό σου παραμύθι!

kinsterna0058.jpg
family-pool_1.jpg

Η ιστορία παντού γύρω του
Το αρχοντικό βρίσκεται πολύ κοντά στη Μονεμβασιά, την πανέμορφη και γεμάτη θρύλους καστροπολιτεία, και απλώνεται σε ένα υπέροχο κτήμα πολλών στρεμμάτων γεμάτο από ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροφόρα, κυπαρίσσια. Σπίτι αρχόντων, κάποτε και σπίτι του «καδή» (του δικαστή δηλαδή- και όντως βρέθηκε μπουντρούμι εντός του), διέθετε  πηγή με πολλά τρεχούμενα νερά που ακόμη και σήμερα δίνουν οργιώδη βλάστηση καθώς και δεξαμενή από όπου πήρε το όνομα «κινστέρνα», αντιδάνειο από τα αρχαία ελληνικά –κίστη, cisterna, κινστέρνα. Μετά την επανάσταση του 1821, πέρασε στα χέρια της οικογένειας Καπιτσίνη, η τελευταία του ένοικος, η αρχόντισσα της Μονεμβασιάς η Λίνα Καπιτσίνη το κατοίκησε μέχρι τη δεκαετία του ’70, έπειτα αφέθηκε να ρημάζει από τον χρόνο. Όμως, όπως αξίζει σε κάθε πραγματικό αρχοντικό, το παραμύθι έχει αίσιο τέλος. Ο σημερινός του ιδιοκτήτης υπήρξε γέννημα-θρέμμα της περιοχής, το «γκρέμι» ήταν πολύ συχνά κομμάτι των παιχνιδιών και των εξερευνήσεων της παιδικής του ηλικίας και γι αυτόν ήταν στοίχημα ζωής η αποκατάστασή του. Το 2006 μια εμπνευσμένη ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών και σχεδιαστών, σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ξεκίνησε τις εργασίες οι οποίες το 2010 «απέδωσαν» ένα καταπληκτικό, μοναδικό στο είδος του Boutique Hotel. Στην αποκατάσταση χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά υλικά, οι γνώσεις και το μεράκι ντόπιων τεχνιτών, η στέρνα εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο του συγκροτήματος, πολλά από τα παλιά στοιχεία –βυζαντινοί θόλοι, παραδοσιακά τζάκια, σιδερένιες χειροποίητες πόρτες, πολυέλαιοι, καρέκλες, φανάρια-, βρήκαν ξανά τη θέση τους μέσα σε ένα νέο και παραμυθένιο σκηνικό που ήδη, στην καινούργια του σελίδα και σαν ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών έχει κατακτήσει πολλές διεθνείς διακρίσεις.

kinsterna-villa_bedroom.jpg
deluxe-residence-with-jacuzzi.jpg

Διαμονή, μια αξέχαστη εμπειρία
Το πρώτο πράγμα που προσέχεις φτάνοντας στο Κινστέρνα είναι η ομορφιά της φύσης. Λες κι ο Θεός, εδώ, αποφάσισε να μαγέψει τον άνθρωπο με τα πιο όμορφα της πλάσης. Αιωνόβια κυπαρίσσια και ευκάλυπτοι, ελιές μέχρι όπου απλώνεται το μάτι, πορτοκαλεώνες, περιβόλια με κηπευτικά και άπειρα λουλούδια, η θάλασσα να αστράφτει μπροστά σου. Οι μεθυστικές μυρωδιές από τα (άπειρα) λουλούδια μπλέκονται μ’ αυτές των ελληνικών βοτάνων που βρίσκονται παντού όπου πέσει το μάτι, όλα μαζί σιγοντάρονται από τον ήχο του νερού που τρέχει (υπόγεια ή και φανερά σε μικρά ρυάκια) ασταμάτητα, αναζωογονητικά, καθησυχαστικά. Μέσα σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο ξεπροβάλλουν πανέμορφα τα πέτρινα, απαράμιλλης ομορφιάς κτίρια του συγκροτήματος, απλώνονται οι πισίνες,  ενώ στο κέντρο δεσπόζει περιστοιχισμένη από κίονες η παλιά στέρνα. Τα δωμάτια, οι κατοικίες και οι δύο υπέροχες βίλες συνδυάζουν τη γοητεία του παλιού με τις ανέσεις του σήμερα. Κάθε χώρος είναι μοναδικός, έχει τη δική του διακόσμηση στην οποία με εξαιρετική κομψότητα συνδυάζονται παραδοσιακά ξύλινα παραθυρόφυλλα, εντυπωσιακές ξύλινες οροφές, χειροποίητες δαντέλες, πολυτελή μαρμάρινα μπάνια, παλιά και νέα αντικείμενα, ανάγλυφα κεφαλάρια, υπέροχα σύγχρονα φωτιστικά, άριστης ποιότητας λινά και τέλος αναπαυτικά κρεβάτια Cocomat.

premium-residence.jpg
mouries-restaurant_outdoor.jpg

Η γαστρονομία έτσι όπως την ονειρεύεσαι
Το Κινστέρνα σε όλη την ιστορική του διαδρομή αποτελούσε έναν αυτόνομο οικισμό. Στόχος των σημερινών ιδιοκτητών  ήταν η αναβίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των παραγωγικών δραστηριοτήτων όπως ο τρύγος των αμπελιών, η παραγωγή ελαιολάδου, η απόσταξη τσίπουρου, τα γόνιμα περιβόλια. Έτσι, στο fine dining εστιατόριο Sterna, το all day εστιατόριο Mouries και την ταβέρνα Linos μπορεί κανείς να απολαύσει παραδοσιακή αλλά και δημιουργική ελληνική κουζίνα, αυθεντικές συνταγές  και σπιτικές γεύσεις μεγαλειώδους νοστιμιάς αλλά και άφθαστης πρώτης ύλης. Τα εύφορα εδάφη του κτήματος προμηθεύουν τις κουζίνες με φρέσκα λαχανικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, καλούδια που συμπληρώνονται με τοπικά τυριά και κρέατα από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, και φρέσκα ψάρια από τις πλούσιες θάλασσες της Λακωνίας. Σε όλα προΐσταται ο εξαιρετικός σεφ Γιώργος Χάψας και η ομάδα του και έτσι τα ωραία ξεκινούν από το πρωί. Υπέροχες μαρμελάδες, ντόπιες πίτες, ψωμιά που βγαίνουν ζεστά από τον ξυλόφουρνο, συνεχίζουν με ντόπια κατσικάκια και χειροποίητα ζυμαρικά, στήνουν πιάτα αυθεντικά ή/και με μοντέρνες τεχνικές, ακόμα και στα μπαρ τα κοκτέιλ πολύ συχνά περιέχουν φρέσκα φρούτα του κτήματος, βότανα, σιρόπια ακόμα και λουλούδια!

dsc_0458.jpg
kinsterna273910.jpg
sterna-restaurant_indoor2.jpg

Μέρες και νύχτες στο Κινστέρνα
Καταρχάς ο τυχερός επισκέπτης του αρχοντικού μπορεί να επιδοθεί σε ανελέητο…dolce far niente και ξαπλωμένος σε μια αναπαυτική πολυθρόνα να αφεθεί στη χαλάρωση του νου και των αισθήσεων. Να νιώσει τη μοναδική ιστορία στο πετσί του έτσι όπως προβάλλεται σε κάθε γωνιά του κτήματος. Να ακούσει το γάργαρο νερό να τρέχει, να μυρίσει τα παρτέρια, να αφήσει το βλέμμα να πλανηθεί στη θάλασσα που αστράφτει μπροστά του ή να ρίχνει βουτιές στις πισίνες πίνοντας ένα κοκτέιλ. Όμως το Κινστέρνα προσφέρει κι ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων όλο τον χρόνο. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί στους ιδιωτικούς αμπελώνες, να συμμετάσχει στον τρύγο και να μάθει για τις ντόπιες ποικιλίες, την Κυδωνίτσα και τη μυθική Μαλβάζια, να πεζοπορήσει στα αρχαία μονοπάτια, να… υιοθετήσει ένα λιόδεντρο και να παρακολουθήσει το μάζεμα της ελιάς. Να ψήσει το δικό του ψωμί στον ξυλόφουρνο, να πάει βόλτα στα χωράφια με τη βασιλική άμαξα του 1900 ή με το άλογο ή με το γαϊδουράκι, να φτιάξει σαπούνι, να μάθει για την τέχνη της υφαντικής, να συμμετάσχει σε μαθήματα μαγειρικής μαζί με τον σεφ. Κι ακόμη, να ψαρέψει με τη βάρκα του αρχοντικού, να κάνει βόλτα με το σκάφος γύρω από τον βράχο της Μονεμβασιάς και στις κοντινές υπέροχες παραλίες, να κάνει εκδρομές στα γύρω αξιοθέατα, σε απόσταση αναπνοής είναι η Ελαφόνησος και άλλα μικρά ψαροχώρια της Πελοποννήσου. Τα παιδιά να παίξουν με το δεντρόσπιτο ή να κάνουν κούνια κάτω από τα δέντρα, κάποιους μήνες υπάρχει και εκπαιδευμένο προσωπικό για να τα απασχολεί. Αυτό είναι το Κινστέρνα, ένα μοναδικό ξενοδοχείο –στολίδι του τόπου του αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας…   

exterior-3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ