Ταξιδια

Σίφνος 2019: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Τα καλύτερα σημεία της Σίφνου για τις φετινές διακοπές.

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα καλύτερα σημεία της Σίφνου για τις φετινές διακοπές.

Φαντάσου µια πανέµορφη χώρα µε γραφικά σοκάκια, µε κλασικά κυκλαδίτικα σπιτάκια µε βασιλικούς στις αυλές, υπέροχα νεοκλασικά, γαλάζιες παραλίες και µοναδικά µονοπάτια για πεζοπορίες (η Σίφνος διαθέτει ένα δίκτυο χωµάτινων ή λιθόστρωτων διαδροµών 200 περίπου χιλιοµέτρων που ενώνουν τους παραδοσιακούς οικισµούς µεταξύ τους). Πρόσθεσε παραδοσιακή κουζίνα µε πιάτα που θα σε κάνουν να παραµιλάς, τυριά και παραδοσιακά γλυκά της σιφνέικης κουζίνας που δεν συγκρίνονται µε τίποτα. Από τα Εξάµπελα της Σίφνου καταγόταν άλλωστε ο εθνικός µας σεφ Νίκος Τσελεµεντές, εξού και το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονοµίας «Νικόλαος Τσελεµεντές» κάθε Σεπτέµβριο.

Τι να δεις
Πρωτεύουσα από το 1836  η πανέµορφη Απολλωνία, που σφύζει από ζωή µέρα και νύχτα και που όσες βόλτες και να κάνεις, δεν θα τη χορτάσεις. Δίπλα της ο Αρτεµώνας, που τη συναγωνίζεται σε οµορφιά µε τα κυκλαδίτικα αρχοντικά του, και πιο πέρα το Βενετικό χωριό Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, µε θέα που κόβει την ανάσα. Δίπλα στον οικισµό βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων σκαρφαλωµένο στην κορυφή ενός βράχου. Υπάρχουν όµως και τα Εξάµπελα µε τους λευκούς ανεµόµυλους, τα χωριά Άγιος Λουκάς και Καταβατή για να ξεναγηθείς από τις διηγήσεις των παλιών στην ιστορία του νησιού. Παντού θα δεις διασκορπισµένους αρχαίους πύργους που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ αι., οπωσδήποτε κάνε µια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα, και το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Πού να κολυµπήσεις
Αν ρωτάς για παραλίες, ναι, είναι υπέροχες! Από τον Πλατύ Γιαλό, µια τεράστια αµµουδερή παραλία µε κρυστάλλινα νερά, στο Βαθύ που τα νερά είναι πεντακάθαρα και η άµµος σχηµατίζει ένα κυµατοειδές ανάγλυφο κάτω από τα πόδια σου. Η Χερρόνησος πάλι είναι ένας κόλπος καλά προστατευµένος µε σµαραγδένια νερά. Αρκετά ήσυχη είναι και το Αποκοφτό µε την αµµουδερή παραλία µε τους αστερίες και για πιο άγρια οι Επτά Μάρτυρες, στο Κάστρο, που είναι βραχώδης, µε επιβλητικό τοπίο τριγύρω. 

Πού να φας & να διασκεδάσεις
Εκτός από την ασύλληπτης νοστιµιάς ρεβιθάδα, µε τα ρεβίθια να ψήνονται όλο το βράδυ στη γάστρα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το µαστέλο, δηλαδή αρνί ή κατσικάκι επίσης στη γάστρα µε άνηθο πάνω σε κληµατόβεργες που λιώνει στο στόµα, και τους τραγανούς ρεβιθοκεφτέδες, την κάππαρη, όχι όπως την ξέρεις αλλά στιφάδο. Δοκίµασε επίσης καλασούνα (χορτόπιτα µε ρύζι), αµπελοφάσουλα µε σκορδαλιά και τυριά όπως τη µοναδική γυλωµένη µανούρα. Από γλυκά, του κουταλιού, κουλουράκια γλυκάνισου, µελόπιτα, αµυγδαλωτά και παστέλια. Πάρε µαζί σου µέλι! Στην Απολλωνία µη χάσεις τον Ραµπαγά - Πολυχώρο Κυκλάδων (2284032215), µε ωραία θέα και κήπο 2,5 στρεµάτων που φιλοξενεί εκθέσεις, διαθέτει καφέ, bar, εστιατόριο, αλλά και ιδιαίτερα καταστήµατα. Επίσης θα περάσεις από το ιστορικό Καφενείο Δρακάκη (2284031233) που άνοιξε το 1887. Μαρµάρινα τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες, ωραίο φαγητό και µεγάλη αγάπη στα ρεµπέτικα τραγούδια. Στην Απολλωνία, πάλι, στου Αποστόλη το Κουτούκι (2284033186) θα ευχαριστηθείς µαγειρευτά µε ντόπια αγροτικά προϊόντα. Επίσης το Ωκύαλος (2284032060) έχει πολύ καλή µεσογειακή κουζίνα µε αρκετές σιφνέικες σπεσιαλιτέ. Το Cayenne (2284031080) είναι εστιατόριο αλλά και art gallery, µε έφεση στη µοντέρνα ελληνική και σιφνέικη κουζίνα. Ο Πίπο από το Μιλάνο, άνοιξε πριν πολλά χρόνια στην Απολλωνία, το Mama Mia, ένα από τα πρώτα ιταλικά εστιατόρια στο νησί. Η πολύ πετυχηµένη αυτή οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε και στον Πλατύ Γιαλό, πάνω στη θάλασσα. Η κράτηση και για τα δύο είναι απαραίτητη. Αμυγδαλωτά και ντόπια κουλουράκια στο Γλυκιά Ματιά (2284033332). Επίσης πάµε στο Τρουλάκι (2287772423) για µπάρµπεκιου µε τροµερό ηλιοβασίλεµα. Στις Καµάρες, στην Αγ. Μαρίνα, τοπ παραµένει το all day Ίσαλος (2284033716) πάνω στη θάλασσα µε καταπληκτικές µουσικές, ωραίο φαγητό και υπέροχα κοκτέιλ. Ψάρι που ψαρεύουν µε την τράτα τους έχει το Αραξοβόλι (2284032362), µε θέα στο λιµάνι και τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα.

Στην Αγία Μαρίνα, στις Καµάρες, το 7seas (2284031913) µε πισίνα και φόντο το πέλαγος, από το πρωί για καφέ και πρωινό, συνεχίζει µε brunch και µένει µέχρι τη 1 τη νύχτα για signature cocktails.

Στις Καµάρες οικογενειακό εστιατόριο για καπαροσαλάτα, κοτόπουλο του βουνού και µαγειρευτά το Δελφίνι (2284033740). Κόσµος συχνάζει στο café bar Σύρµα (2284031829) για τα τραπεζάκια και τις ξαπλώστρες στην παραλία για τον καφέ ή το ποτό σου, και νόστιµα πιάτα. Στον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται το must του νησιού, το διάσηµο Ω3, πάνω στη θάλασσα, µε τον σεφ Γιώργο Σαµοΐλη να «ζωγραφίζει» υπέροχα δηµιουργικά πιάτα. Στο δρόμο πρός Κάστρο στρίψτε δεξιά στο 1ο χιλιόμετρο για το Κάτω Πετάλι και την οικογενειακή ταβέρνα Το Κελάρι, (2284032268) που φημίζεται για τη Σιφνέικη κουζίνα της. Στο Στέκι (2284071215) θα φας σιφνέικη κουζίνα (ρεβιθοκεφτέδες, παραδοσιακό µαστέλο, καπαροσαλάτα), µαγειρευτά και φρέσκο ψαράκι, σε τραπεζάκια δίπλα στο κύμα.

Με τη νησιώτικη αύρα να κυριαρχεί σε όλα του, το Λιοτρίβι (Αρτεμώνας, 2284031921, fb: Καφέ - Μεζεδοπωλείο “Το λιοτρίβι”) είναι ένα ζεστό και φιλόξενο εστιατόριο, στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού του Αρτεμώνα. Ανοιχτό από νωρίς και για καφεδάκι αλλά και με προτάσεις για πρωινό, η πεντανόστιμη κουζίνα του αρχίζει να βγάζει τα ωραία της από τις 12 το μεσημέρι. Θα απολαύσετε ντόπιες γεύσεις, όπως ρεβιθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, ρεβίθια στον ξυλόφουρνο (κάποιες ημέρες), τοπική μυζήθρα και μανούρα, αλλά και πολλά ακόμη, της σχάρας, μαγειρευτά και λαδερά, αλλά και φρέσκα ψάρια! Οι άνθρωποί του είναι ευγενέστατοι, πότε-πότε γίνονται και διάφορα event και είναι από τα εστιατόρια που θα πρέπει να επισκεφθείτε, αν ταξιδέψετε στη Σίφνο.

Το «µυστικό» του νησιού είναι η Φάρµα του Ναρλή (6979778283), στην Απολλωνία, πήγαινε για τα προϊόντα του και σεµινάρια ντόπιας µαγειρικής. Τέλος, για ποτό η Σίφνος και το Botzi (2284032358) πάνε παρέα πάνω από 27 χρόνια. Στο κεντρικό στενό της Απολλωνίας, θρυλικό all time classic bar, από τα πιο ατµοσφαιρικά µπαράκια του νησιού.

Πού να µείνεις
Πολλές και αξιόλογες οι επιλογές διαµονής, προτείνουμε το Μαρώ (Κάστρο, 6986929435, www.maro-sifnos.gr). Πρόσφατα ανακαινισμένα, πεντακάθαρα, με φιλόξενους ανθρώπους, τα δωμάτια και τα διαμερίσματα Μαρώ αποτελούν μια τέλεια επιλογή για τη διαμονή σας στη Σίφνο. Ενάμιση χιλιόμετρο από την Απολλωνία, με φανταστική θέα τόσο στον πανέμορφο οικισμό του Κάστρου όσο και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα.

Είναι εξοπλισμένα με ό,τι θα χρειαστείτε στις διακοπές σας, με free wi-fi, τηλεόραση, ψυγείο, κλιματισμό, ενώ κάποια έχουν και εξοπλισμένο κουζινάκι. Με χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητό σας, δυνατότητα φύλαξης αποσκευών, μεγάλο εξωτερικό καθιστικό, αλλά κι έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο που ανάβει κάθε Κυριακή, δίνοντας μια ξεχωριστή αίσθηση στην ατμόσφαιρα! Το Parasise Place στη Χρυσοπηγή (www.paradiseplace.gr, 2284071278), µε κήπο, πισίνα, πρωινό και όλα τα κοµφόρ. 



Μπορείτε, επίσης, να δείτε την ιστοσελίδα του τοπικού συλλόγου των ενοικιαζοµένων δωµατίων (www.roomsinsifnos.com) ή να επιλέξετε το πολύ βολικό κάµπινγκ του Μάκη στο λιµάνι (www.makiscamping.gr2284032366). 

Πριν από το ψαροχώρι Φάρος θα βρείτε το συγκρότημα ενοικιαζόμενων στούντιο Cape Napos (2284071496) χτισμένο πάνω από τη θάλασσα. Διαθέτει ευρύχωρα μονόχωρα και δίχωρα στούντιο με απίστευτη θέα και τέλεια ηρεμία.  

Πού να ψωνίσεις 
Στην Απολλωνία στον Ραµπαγά - Πολυχώρο Κυκλάδων (2284032215) βρίσκεται το πιο ψαγµένο µαγαζί του νησιού, το αγαπηµένο των boho κοριτσιών, το Biba της Νόρας, µε τοπ brands (Ancient Kallos, Grecian Chic, Adakamara, Σόφη Δελούδη, Crossly, Missoni, Ruby Yaya, ΚΟΡΗ, Devotion, 120/Lino, Elliot Man, One & Only. Επίσης τσέκαρε το Le Cotecheri (2284033970) του έλληνα σχεδιαστή Δηµήτρη Ντάσιου για ρούχα, αξεσουάρ, έθνικ αντικείµενα και κοσµήµατα. Στο εργαστήριο της Μαρίας Πετζετάκη (2284033758) θα βρεις χειροποίητα κοµµάτια, βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και κολιέ από χρυσό, ασήµι και ηµιπολύτιµους λίθους. Το νησί έχει µεγάλη παράδοση στα κεραµικά και στα στενά της Απολλωνίας θα χαζέψεις πολλά µαγαζάκια που πουλάνε αριστουργηµατικά και χειροποίητα κεραµικά αντικείµενα. Στις Καµάρες, στο Podotas Group (2284033081, www. sifnos-podotasgroup.com) θα νοικιάσεις αυτοκίνητο ή µηχανάκι και θα κλείσεις(και online) ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Τέχνη
Στο Κάστρο λειτουργεί αρχαιολογικό µουσείο και επίσης στην είσοδό του βρίσκεται το παλιό Δηµοτικό Σχολείο στο χώρο του οποίου διοργανώνονται εκθέσεις σηµαντικών καλλιτεχνών. Φέτος στις 9/8 (20:00) εγκαινιάζεται η έκθεση «Το ωραίο νησί», μια ομαδική εικαστική έκθεση που συγκεντρώνει χρήματα για τη συνέχιση της επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.